6 Ocak komitesi eski başkan Donald Trump’ı suçlamalarla yüzleşmeye çağırdı

taklaci09

Global Mod
Global Mod
ABD Meclisi’nin 6 Ocak komitesi, ülkenin Adalet Bakanlığı’nı, 2021’deki şiddetli Capitol Hill isyanlarındaki rolü nedeniyle eski başkan Donald Trump’a karşı dört suçlamada bulunmaya çağırdı.

Hareket, kapsamlı kanıtlar ve tanık ifadelerini içeren 18 aylık bir soruşturmanın ardından geldi.

Komitenin Cumhuriyetçi başkan yardımcısı Liz Cheney, oylamadan sonra “Tarihimizdeki her başkan, biri hariç bu düzenli yetki devrini savundu” dedi.

“6 Ocak 2021, ilk kez bir Amerikan başkanı, iktidarı barışçıl bir şekilde diğerine devretme anayasal görevini reddetti.

“Zamanın o anında bu şekilde davranan hiç kimse, bir daha ulusumuzda herhangi bir yetkili pozisyonda görev yapamaz.

“Hiçbir makama uygun değil.”

Yedi Demokrat ve iki Cumhuriyetçiden oluşan iki partili komite, Trump’ı destekçilerinin o günkü ölümcül eylemlerinden doğrudan sorumlu tutma çabası olan bir isyana yardım etmeyi de içeren suçlamalar önerdi.

Suç sevkleri çoğunlukla sembolik ve eski cumhurbaşkanı hakkında dava açılıp açılmayacağına artık Adalet Bakanlığı karar verecek.

Trump, komiteyi sürekli olarak “cadı avı” olarak nitelendirdi ve bir suç sevkinin nihayetinde kendisine yardımcı olacağını savundu.

“Bu insanlar, benim peşimden geldiklerinde, özgürlüğü seven insanların etrafımda toplandıklarını anlamıyorlar. Beni güçlendiriyor. Beni öldürmeyen şey güçlendirir” dedi.

Komitenin oyu, Trump’ın 2024 Başkanlık kampanyasını başlatmasından bir ay sonra da geldi. Ancak erken anketler, Florida Valisi Ron DeSantis’in ona karşı önde olduğunu gösteriyor ve bu da onu partisinin adaylığını almaktan potansiyel olarak alıkoyabilir.

Trump ayrıca, altı yıllık vergi beyannamelerinin ve yıllardır halkın gözünden uzak tutmak için çalıştığı işletmeleriyle ilgili beyannamelerinin açıklanmasıyla karşı karşıya kalabilir.

Daha fazla bilgi edinmek için yukarıdaki görüntü oynatıcıda Euronews’in raporunu izleyin.