ABD’de bilgisayar arızası nedeniyle binlerce uçuş durduruldu

taklaci09

Global Mod
Global Mod
ABD’deki bir bilgisayar arızası, ülke çapında binlerce uçuşu durdurdu ve uluslararası seyahat üzerinde zincirleme bir etkisi olması bekleniyor.

AP, 1.840 uluslararası uçuş gelişinin yanı sıra 21.000 tarifeli iç hat kalkışının beklendiğini bildirdi.

Federal Havacılık İdaresi, tüm ABD uçuşlarının kalkışları Doğu Avrupa Saati ile 09:00’a veya 15:00’e (Orta Avrupa Saati) kadar ertelemesini emretti. Asfaltta mahsur kalan 3.700’den fazla uçuşla, son teslim tarihinden kısa bir süre önce topraklama emrini kaldırdı. 12 saatten fazla süren arıza nedeniyle 550 uçuş daha iptal edildi.

Beyaz Saray başlangıçta bir siber saldırı kanıtı olmadığını söylerken, Başkan Joe Biden “bilmiyoruz” diyerek gazetecilere, kesintinin nedenini araştırması için Ulaştırma Bakanlığı’nı görevlendirdiğini söyledi.

Başkan Joe Biden Çarşamba günü, karısına Washington dışındaki Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’ndeki tıbbi bir prosedüre eşlik etmek üzere Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce FAA konusunu ele aldı. Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg tarafından kendisine neyin yanlış gittiğini hala belirlemediklerini söyleyen brifing aldığını söyledi.

“Buttigieg ile az önce konuştum. Nedeninin ne olduğunu bilmiyorlar. Ama onunla yaklaşık 10 dakika telefonda görüştüm” diyen Biden, “Öğrendiklerinde doğrudan bana rapor vermesini söyledim. Hava trafiği hala güvenli bir şekilde inebilir, ancak şu anda havalanmayabilir. Bunun sebebinin ne olduğunu bilmiyoruz.”

Buttigieg, bir tweet’te FAA ile temas halinde olduğunu ve durumu izlediğini söyledi.

FBI, yorum isteyen bir talebe hemen yanıt vermedi.

Gecikmelerin çoğu Doğu Kıyısı boyunca yoğunlaştı, ancak batıya yayılmaya başladı. Havaalanı sözcüsü Greg Chin, Miami Uluslararası Havaalanı’na gelen uluslararası uçuşların inişe devam ettiğini, ancak tüm kalkışların sabah 6: 30’dan beri ertelendiğini söyledi.

FAA, Hava Görevlerine Duyuru Sistemini eski haline getirmek için çalıştığını söyledi.