Angolalı sanatçı Guilherme Mampuya: avukatlıktan Turner’a mı?

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Afrika motiflerini Kolu, Dubuffet ve Picasso’nun süsleriyle birleştiren Angolalı sanatçı Guilherme Mampuya, avukatlık mesleğini bıraktıktan sonra hayalini yaşıyor.

Guilherme Mampuya, canlı Afrika renkleri, benzersiz, karmaşık bakış açıları ve gerçek bir Angola karakteri ile karakterize edilen kendine özgü bir stil oluşturmuş ve Afrika’nın en canlandırıcı sanatçılarından ve en ünlü sanatçılarından biri haline gelmiştir.

Yirmi yıl önce bıraktığı kurumsal hayattan uzak bir dünya olan Guilherme, stüdyosunda tuvale renk cümbüşü saçıyor. Afrika ve Angola motiflerini Picasso ve Dubuffet gibi kendisine ilham veren devlerin motifleriyle birleştiriyor.

Guilherme Mampuya galerisinde

“2002’de bir şirkette yasal danışman olarak konvansiyonel bir işte çalışmaya başladım ama ne yazık ki bu kravat ortamıydı. Fena değil ama sergi açan başka sanatçıları, o renkli dünyayı gördüm ve bu dünyanın var olduğunu hissettim. bende” Guilherme açıklıyor.

Mampuya’nın dünyası istikrarlı bir şekilde genişliyor. Halihazırda galerilerin, şehirlerin ve toplantı odalarının duvarlarını süsleyen – Angola arka müzesi için büyük planlarla ve hatta başkent Luanda’daki yeni havalimanının kontrol kulesini dekore etmeyi umuyor.

“…Hukuk fakültesinde öğrendiğim özdenetim, araştırma ve mantıktı. Sanırım bunu arkama koydum…”
…muhtemelen bu yüzden, bir kariyer olarak yönetim kurulu odalarını geride bırakmış olsa da, çalışmaları kurumsal dünyada yankı uyandırıyor…”

Guilherme Mampuya
Angolalı Sanatçı

Paulo Edra, işine on binlerce avro yatırım yapan sigorta şirketi Fidelidade Angola’nın kurumsal danışmanıdır.

Guilherme ile şimdiden 20 milyon kwanzadan fazla yatırım yaptık. …bu onun hiç düşünmediği bir şey. Bir sanatçı olarak duyduğu coşkuyla, Angola’nın yedi doğa harikasını resmetme projesi onu büyüledi. Ve gerçekten de şirkette bu koleksiyonumuz var ve harikalar..” Paulo’yu açıklıyor.

Calandula Şelalesi, Lucala Nehri üzerinde 100 metre dalan.

Angola’nın yedi harikası arasında, Lucala Nehri’ne 100 metre akan Calandula Şelalesi de dahildir. Bir diğeri, Angola savaşçılarının Portekiz sömürge yönetimine direndiği efsanevi Pedras Negras – veya Kara Kayalar -.

Guilherme Mampuya’dan bahsetmek, kısaca, yüksek entelektüel dürüstlüğün eşlik ettiği sanatsal eklektizmden bahsediyor.
Aynı zamanda hümanizmden bahsediyor.

Carlos Baptista
Arka Eleştirmen

Guilherme’nin çalışmaları Güney Kore, Paris, Brezilya ve Portekiz de dahil olmak üzere tüm dünyada beğenilmektedir. Batı ve Afrika sanatsal tarzlarını bir araya getirmesi başarısına katkıda bulundu. Ayrıca Angola tarihini çalışmalarına entegre ediyor.

Angola savaşçılarının Portekiz sömürge yönetimine direndiği efsanevi Pedras Negras’ın resmi.

Kolonizasyon tarihi, kölelik, üçgen ticaret. Buradaydı. Maruz kaldık.

Elbette, maruz kaldığınızda, hem olumsuz hem de olumlu tüm etkileri alırsınız….

Yarınlara sevinci, huzuru, umudu, inancı, mücadeleyi ve inancı ifade etmeye çalıştım.

Guilherme Mampuya
Angolalı sanatçı

Guilherme’nin kendi galerisi var ve diğer Afrikalı sanatçıların eserleriyle bir müze inşa etme zamanının geldiğini söylüyor.

Afrika’nın tüm büyük figürleriyle bir panteon olacak. Dört hektardan bahsediyoruz, zaten bir boşluk var, her şey hareket halinde” Guilherme açıklıyor.

Ve neden Angola’nın Luanda’daki yeni havalimanına damgasını vurmayasınız? Kontrol kulesini Angola arka için fener yapıyor. ” Kontrol kulesini boyamak istiyorum. Bu benim hayalim. Gelen turistleri, Angola’dan gelen o hoşgeldin bakışını o ışıkla, gücümüzle kadeh kaldırıyoruz.” diyor Guilherme.

Bu kadar çok hayalini gerçekleştirmiş olduğunuza göre, bunu da gerçekleştirmesine karşı bahse girmezsiniz!