‘Artık idare edemiyoruz’: İspanya’nın ‘açlık kuyrukları’ enflasyon yükseldikçe uzuyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Hugo Ramirez bir gün gıda yardımına başvurmak zorunda kalacağını hiç düşünmemişti. Ne de olsa inşaat sektöründe kalıcı bir işi var.

Ancak rekor enflasyon, duvar ustasını dalmaya itti: Aksi takdirde, iki yakayı bir araya getirmek imkansız olurdu.

Büyük bir tuğla binanın eteğindeki meyve ve sebze paletlerinin önünde duran 44 yaşındaki, “Temel ürünlerde bile fiyatların her hafta arttığını görüyoruz… Artık bunu idare edemiyoruz” diyor. Madrid’in güneyinde.

Her cumartesi, Aluche’nin işçi sınıfı mahallesinde salgın sırasında zor durumdaki sakinlere yardım etmek için oluşturulan bir dernekten yiyecek almaya geliyor.

Evde yardımcı olarak yarı zamanlı bir iş için “Ayda 1.200 € ve karım 600 € kazanıyorum”. Aslen Venezuelalı olan Hugo, “Ama üç çocuğumuz var” diye açıklıyor. “800 Euro’luk kirayı ve 300 Euro’yu çeşitli masraflar olarak ödedikten sonra, fazla bir şeyimiz kalmadı.”

e

COVID ‘açlık kuyrukları’ uzuyor

Her hafta sonu, Hugo gibi binlerce insan yiyecek almak için İspanyol başkentinin çeşitli yerlerinde kuyruğa giriyor. Pandeminin başlangıcında, Euronews’in İspanyol servisi sözde Madrid’de “açlık kuyrukları” büyüyor . O zamandan beri, fenomen son aylarda artan enflasyonla daha da arttı.

Aluche Karşılıklı Yardım Ağı (Rama) gönüllüsü Raul Calzado, AFP’ye verdiği demeçte, “Özellikle Ukrayna’daki savaştan bu yana her hafta yardıma muhtaç yeni aileler görüyoruz.” Annelerin “çocuklarını besleyebilmek için kadın hijyen ürünleri almayı bıraktığını” gördüğünü söylüyor.

Dernek şu anda 350 haneye yardım ediyor ve gıda bankasının yardımıyla haftada yedi ton gıda dağıtıyor. Raul, bu gidişle sayının yıl sonuna kadar 400’e çıkacağını tahmin ediyor.

Bir düzine gönüllü, makarna, konserve yiyecekler ve bebek bezleriyle dolu bir odada meşgul. Diğerleri, çoğu göçmen olan, dışarıda sıralanan ailelerin devalarını alıyor.

Derneğin başkan yardımcısı Elena Bermejo, “Alıcılardan bazılarının hiçbir geliri yok. Ancak, küçük emekli maaşları olan veya çalışan ancak maaşı yetersiz olan emeklilerimiz de giderek artıyor” diyor. “Bazı aileler için bir litre zeytinyağı, bir kilo mercimek almak bile zorlaştı.”

İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü’ne göre, Ekim ayında gıda fiyatları yıllık bazda %15,4 artarak yaklaşık 30 yılın en kötü rakamı oldu. Hatta şeker fiyatı %42,8 ve sebze fiyatı %25,7 arttı.

Daha az bağış

Sol görüşlü İspanyol hükümeti, yaşam pahalılığı yaşayan insanlara yardım etmek için son aylarda önlemlerini artırdı. Ancak sosyal yardım grupları bunların yeterli olmadığını söylüyor.

İspanya Gıda Bankaları Federasyonu’ndan Luis Miguel Rupérez, “Enflasyonla birlikte bağışlarda düşüş görüyoruz” diyor. “Sorun şu ki, artan fiyatlar ile daha az yiyecek satın alabiliriz.”

Örgüt, Madrid bölgesinde 186.000’den fazla kişiye ve bir bütün olarak İspanya’da 1.35 milyon kişiye yardım ediyor – neredeyse Barselona gibi bir şehrin eşdeğeri. Ancak Ocak ayından bu yana, geçen yılın aynı dönemindeki 131.000 tona kıyasla 125.000 ton gıda topladı.

Bir gönüllü, 19 Kasım 2022’de Madrid’deki yerel Aluche mahalle derneğinde yemek dağıtımını organize ediyor.

Barselona Üniversitesi tarafından 2022’nin başlarında yayınlanan bir araştırmaya göre, yedi İspanyol hanesinden biri, sağlıklı ve besleyici ürünlere erişim eksikliği nedeniyle “gıda güvensizliği” ile karşı karşıya. Kronik istikrarsızlıkla karşı karşıya kalan bir ülkede durumun kısa vadede düzeldiğini gören çok az kişi var.

Elinde bir torba yiyecek olan Hugo Ramirez, “iyileşmesini” umduğunu ancak “düzelmeyeceğinden korktuğunu” söylüyor. Son yıllarda dizginlenemeyen enflasyonla boğuşan memleketi Venezuela ile bir karşılaştırma yapıyor.

“Her şey pahalı, pahalı, pahalı” diyor.