BM, dünyanın en savunmasız çocukları için eğitimi iyileştirmek için yeni bir finansal araç başlattı

taklaci09

Global Mod
Global Mod
BM, Cumartesi günü gelişmekte olan dünyadaki savunmasız çocukları eğitmeye yardımcı olacak yeni bir mekanizma başlattı.

Eğitim için Uluslararası Finans Tesisi, yaklaşık 700 milyon okula gitmeyen çocuğa ev sahipliği yapan düşük orta gelirli ülkelere mültecileri ve yerinden edilmiş kişileri eğitmenin yanı sıra okul eğitimini iyileştirmede yardımcı olmayı amaçlıyor.

Birleşmiş Milletler Eğitimi Dönüştürme Zirvesi’nde duyurulan 10 milyar avroluk plan yeni bir fon değil, düşük maliyetli eğitim finansmanı sağlamak için çok taraflı bankaların kullanabileceği kaynakları artırmaya yönelik bir mekanizma.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, BM zirvesi öncesinde, “Yetersiz kaynaklara sahip okullar, düşük ücretli ve yetersiz nitelikli öğretmenler, aşırı kalabalık sınıflar ve eski müfredat, çocuklarımızın tam potansiyellerine ulaşma yeteneklerini baltalıyor” dedi.

BM organı, zaten “krizde” olan eğitimin, kaliteli öğrenime erişimi azaltırken okulların uzun süre kapanmasına neden olan Covid-19’un serpintisinden etkilendiğini söyledi.

BM’ye göre, ülkelerin üçte ikisi pandemi başladığından bu yana eğitim bütçelerini kesti.

İklim krizinin ve dünya çapındaki savaşların etkileriyle birleştiğinde, UNICEF şimdi 10 yaşındaki çocukların yalnızca üçte birinin basit bir yazılı hikayeyi okuyup anlayabildiğini tahmin ediyor.

New York’ta sunulan yeni mali mekanizma için iki milyar avronun biraz altında bir bütçe ayrıldı. 2030 yılına kadar sekiz milyar daha fazla bekleniyor.

BM Genel Sekreteri António Guterres, Küresel Eğitim Özel Temsilcisi ile birlikte konuşan Gordon Brown, eğitimin finansmanının kritik bir konu olduğunu söyledi.

Her yerde ailelerin, işletmelerin ve hükümetlerin sıkıntıyı hissettiği “dünyanın birden fazla kriz yaşadığını” kabul etti, ancak şunları ekledi: “Eğitim, barışçıl, müreffeh, istikrarlı toplumların yapı taşıdır.”

“Yatırımları azaltmak, ileride daha ciddi krizleri neredeyse garanti ediyor.”

BM’nin üst düzey diplomatı, zengin ülkelerin yerel kaynaklardan eğitim için ayrılan fonu artırabileceklerini, ancak birçok gelişmekte olan ülkenin bunu yapmakta zorlanacağını ve yaşam maliyeti krizinden çok etkilendiğini söyledi.

Eğitim için acilen desteğe ihtiyaçları var” dedi.

BM’nin Dönüşen Eğitim Zirvesi Pazartesi günü sona erecek ve yaklaşık 150 devlet başkanını bir araya getiren BM Genel Kurulu Salı günü başlayacak.

Liderler, salgından bu yana ilk kez bir haftalık diplomatik görüşmeler için New York’taki BM Genel Merkezi’nde şahsen bir araya gelecek.