Çek cumhurbaşkanı adayı Babiš, ‘NATO karşıtı’ yorumların öfkeye yol açmasının ardından geri adım attı

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Milyarder eski başbakan ve Çek cumhurbaşkanı adayı Andrej Babiš, Pazar gecesi canlı bir tartışmada saldırıya uğramaları durumunda NATO müttefikleri Polonya ve Baltık ülkelerini savunmak için asker göndermeyi reddedeceğini söyleyerek ortalığı karıştırdı.

Çek devlet televizyonunda “Barış istiyorum, savaş istemiyorum. Ve hiçbir durumda çocuklarımızı ve kadınlarımızın çocuklarını savaşa göndermem.” diyerek hem komşular hem de NATO müttefikleri arasında öfkeye yol açtı.

Babiš daha sonra Pazar günkü yorumlarından geri adım atarak “ifadesinin çarpıtıldığını” ve NATO’nun karşılıklı savunma taahhütlerine saygı duyacağını söyledi.

Pazartesi günü bir Twitter gönderisinde, “Üçüncü Dünya Savaşı’nın olabileceğini hayal bile etmek istemedim” dedi.

Pazartesi günü yayınlanan son Ipsos ajansı anketine göre, Babiš’in rakibi, emekli general ve eski NATO yetkilisi Petr Pavel, önümüzdeki hafta sonu yapılacak Çek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tur oylamasında yaklaşık 18 puan farkla önde gidiyor.

Pavel, rakibinin iddiasına tepki olarak, “Bay Babiš muhtemelen başka bir dünyada yaşıyor. NATO’ya barışı sağlamak için üye olduk, çünkü NATO en güçlü savunma örgütü. Biri saldırıya uğradığında, diğerleri onun yardımına geliyor” dedi.

Merkez sağ hükümet tarafından desteklenen bir bağımsız olan Pavel, açık bir Batı yanlısı politika duruşu öngördü ve Rusya’nın saldırganlığına karşı savunmasında Ukrayna’ya destek verdi.

Babiš denediPavel’i barış için bir tehdit olarak etiketlemek ve geçen hafta ilk seçim turundan bu yana kendisini savaşa karşı bir güç olarak sunmak.

Kampanya afişlerinde “Çekya’yı savaşa sürüklemeyeceğim” ve “Ben bir diplomatım. Asker değil” yazıyor.

Pavel, önerileri saçma bularak reddetti.

Propaganda ve dezenformasyona bulanmış kaçış mı?

Çek medyası, dezenformasyon web sitelerinde ve zincirleme e-postalarda yaygın olarak Pavel karşıtı mesajlar bildirdi.

Muhalefetteki en büyük siyasi partiye başkanlık eden Babiš, emekli olan Cumhurbaşkanı Miloš Zeman’ın yanı sıra Rusya yanlısı eski iktidardaki Komünist Parti de dahil olmak üzere siyasi sahnenin aşırı uçlarından gelen isimlerin desteğini kazandı.

Zeman, Moskova’nın geçen yıl Ukrayna’yı işgaline kadar Çin ve Rusya ile daha yakın ilişkilerden yanaydı.

Çek cumhurbaşkanları günlük yetkilere sahip değiller, ancak başbakanları, merkez bankası başkanlarını atadılar ve dış politikada sınırlı bir rolleri var. Ayrıca kamusal tartışmaları şekillendirirler ve hükümetlere politikalar konusunda baskı yapabilirler.

Pavel, 20-22 Ocak tarihlerinde yapılan ankette Babiš için %58,8 ila %41,2 arasında oy kullanıyordu. İki aday 27-28 Ocak tarihlerinde yapılacak ikinci tur seçimde karşı karşıya gelecek.

Ipsos anketi, hafta sonu yapılan iki ankette Pavel’in de geniş bir farkla önde olduğu bir mesajı doğruladı.

61 yaşındaki Pavel, komünist dönemden beri askerdi ancak 1989’daki demokratik “Kadife Devrim”den sonra saflarda yükseldi.

2012-2015 yılları arasında özel kuvvetlerde ve askeri diplomasi görevlerinde bulundu ve Ordu Genelkurmay Başkanlığı yaptı.

Sonraki üç yıl içinde, ittifakın genel sekreterinin başlıca askeri danışma organı olan NATO’nun ulusal ordu şeflerinden oluşan askeri komitesine başkanlık etti.

Pazartesi, kesinti dönemi öncesinde oy kullanmak için son tarihti. Pazartesi öğleden sonra bir anket daha bekleniyordu ve analistler Babiš’in yorumlarının cumhurbaşkanlığı adaylığını daha da artıracağına inanıyor.