‘Demokrasiye saldırı’: Dünya liderleri Brezilya’daki Bolsonaro yanlısı ayaklanmalara tepki gösteriyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Küresel liderler ve üst düzey yetkililer, aşırı sağcı eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun destekçilerinin ülkenin başkentindeki siyasi binaları yağmaladığı Pazar günü Brezilya’da ortaya çıkan olayları kınadılar.

İsyancılar, yılın başında göreve başlayan solcu Cumhurbaşkanı Luiz Inácio Lula da Silva’nın seçilmesini kabul etmeyi reddettiler ve Bolsonaro’yu eski durumuna getirmek için bir askeri darbeyi kışkırtmayı umdular.

Yorumcular, Pazar günkü ayaklanmayı Brezilya demokrasisine on yıllardır yapılan en kötü saldırı olarak tanımladılar ve bunu 6 Ocak 2021’de ABD Kongresi’nin işgaliyle karşılaştırdılar.

İşte dünyanın dört bir yanındaki politikacılardan gelen en önemli tepkilerden bazıları.

ABD Başkanı Joe Biden: ‘Demokrasiye saldırı’

“Brezilya’da demokrasiye ve barışçıl güç devrine yönelik saldırıyı kınıyorum. Brezilya’nın demokratik kurumları tam desteğimize sahiptir ve Brezilya halkının iradesinin altı oyulmamalıdır. @LulaOficial ile çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum.”

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola: ‘Demokrasiye her zaman saygı gösterilmeli’

“Brezilya’da olup bitenlerden derin endişe duyuyoruz. Demokrasiye her zaman saygı gösterilmelidir. Avrupa Parlamentosu, Lula hükümetinin ve tüm meşru ve demokratik olarak seçilmiş kurumların yanındadır.”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: “Lula, Fransa’nın sarsılmaz desteğine güvenebilir”

“Brezilya halkının ve demokratik kurumların iradesine saygı gösterilmelidir! Başkan @LulaOficial, Fransa’nın sarsılmaz desteğine güvenebilir.”

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly: ‘Haksız’

“Brezilya’da demokrasiyi baltalamaya yönelik şiddetli girişimler haklı gösterilemez. Başkan @LulaOficial ve Brezilya hükümeti Birleşik Krallık’ın tam desteğine sahip.”

Portekiz Dışişleri Bakanı João Gomes Cravinho: ‘Bolsonaro’nun sorumluluğu var’

“Şüphesiz eski başkan Bolsonaro’nun sorumluluğu var. Onun sesi bu anti-demokratik göstericiler tarafından duyuluyor. Şu anda Brezilya’da yaşanan kargaşa karşısında bir kınama mesajı vermesi çok önemli olurdu.”

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni: ‘Brezilya kurumlarıyla dayanışma’

“Brezilya’da olanlar bizi kayıtsız bırakamaz. Kurumsal ofislere baskın görüntüleri kabul edilemez ve herhangi bir demokratik muhalefetle bağdaşmaz. Acilen normale dönüşe ihtiyaç var ve Brezilya kurumlarıyla dayanışma ifade ediyoruz.”

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez: ‘Demokratik normalliğe acil dönüş çağrısı’

“Başkan @LulaOficial’a ve Brezilya halkının özgür ve demokratik olarak seçilmiş kurumlarına tüm desteğim. Brezilya Kongresi’ne yönelik saldırıyı kategorik olarak kınıyor ve demokratik normalliğe derhal dönüş çağrısı yapıyoruz.”

Hindistan Başbakanı Narendra Modi: ‘Derin endişe’

“Brezilya’da Devlet kurumlarına yönelik isyan ve vandalizm haberlerinden derin endişe duyuyoruz. Herkes demokratik geleneklere saygı göstermelidir. Brezilyalı yetkililere tam desteğimizi sunuyoruz.”

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández: Darbe girişimi

“Brezilya’da yaşananları reddettiğimi ifade etmek istiyorum. Karşı karşıya olduğu bu darbe girişimi karşısında benim ve Arjantin halkının @LulaOficial’a koşulsuz desteğini ifade etmek istiyorum.”

Peru Dışişleri Bakanlığı: Saldırıyı şiddetle kınıyoruz

“Peru hükümeti, Brezilya’nın kongre merkezine, cumhurbaşkanlığına ve yüksek mahkemesine yapılan saldırıyı ve Ekim 2022 seçimlerinin meşruiyetini hiçe sayan her türlü girişimi şiddetle kınıyor. Başkan Lula ve Brezilya demokrasisiyle dayanışmamız.”