E-MESEM ne zaman kapanıyor ?

Emirhan

New member
E-MESEM Ne Zaman Kapanıyor? Hayatımıza Bir Final Mücadelesi mi Geliyor?

Herkese merhaba! Bugün biraz daha hafif ve eğlenceli bir konuya dalmak istiyorum: E-MESEM kapanıyor. Evet, tam olarak böyle yazdım ve bunu düşündüğümde aklıma gelen ilk soru şu oldu: "Bir kere bile girmedim ama şimdi mi kapanıyor?" Ama korkmayın, bu yazıda kimseyi suçlamıyorum. Hani "şimdi mi, acaba ben kaçırdım mı?" sorusunu sormak, insanın doğasında var. Gelin, biraz kafa karıştıran, ama bir o kadar da ilginç olan bu konuya bakış açımızı değiştirelim.

E-MESEM nedir, kapanması ne anlama geliyor ve biz bunu ne kadar ciddiye almalıyız? Hep birlikte keşfedeceğiz.

E-MESEM Nedir? Bir Zamanlar Popülerdi… Hala mı?

Öncelikle, E-MESEM hakkında kısaca bir hatırlatma yapalım. Eskiden, yani internetin altın çağına yaklaştığımız yıllarda, E-MESEM (Elektronik Meslekî Sınav) oldukça popülerdi. Akademik ve mesleki sınavlarla ilgilenenlerin, ders çalışırken, sınavlara hazırlanırken bir çeşit dijital rehber gibi kabul edilen bu platform, zamanla gözden düşmeye başladı. Hani arada bir nostalji yapıp eski yazılımlara bakmak gibiydi. "Bunu hatırlıyor musunuz?" sorusunu sormak, o eski internet hızındaki "çılgınca" duyduğumuz rahatlamayı yaşamak gibiydi.

Fakat, bu günlerde "E-MESEM kapanıyor" gibi haberler dolaşmaya başladı ve birden herkesin kafasında şu soru oluştu: “E şimdi ne olacak?” Eski sistemin sonu mu geliyor? Yeni bir şey mi geliyor? Söz konusu olan sadece bir site değil, bir dönemin de kapanışı gibi geliyor. Kim bilir, belki de hep birlikte sanal dünyamızın hafızasına bir veda ediyoruz.

Erkeklerin Stratejik Bakış Açısı: Sonuçlara Odaklanmak

Tabii ki bu tür bir kapanışın ardından, her zamanki gibi farklı bakış açıları devreye girecek. Mesela, erkekler genellikle stratejik bir yaklaşımla olaylara yaklaşır, değil mi? (Tabii ki bu bir genelleme, ama hadi gelin biraz mizahi olarak bakın.) Düşünsenize, E-MESEM kapanıyor, bu da demek oluyor ki, yeni bir şey başlamalı. Yani, "Ne yapılmalı? Hangi çözümü bulmalıyız?!" soruları hemen devreye girer.

Bir erkek karakteri düşünelim, adını Ali koyduk diyelim. Ali, kapanan bu platformu stratejik bir bakış açısıyla ele alacak. Evet, E-MESEM'in kapanması kötü bir haber olabilir ama Ali, bu durumu hemen bir fırsata çevirecek. Belki de, “E-MESEM kapanırken, onun yerini alacak yeni bir platform kurmalıyız,” diyecek. Sadece bu soruya stratejik olarak yaklaşmakla kalmayacak, birkaç yazılım geliştirecek ve hemen piyasaya sürmeye karar verecek. “Neden olmasın? Bu fırsatı kaçırmam!” diyerek, adeta bir çözüm odaklı lider gibi davranacak.

Burada önemli olan şu: Ali, meselenin yalnızca kapanışını değil, sonuçlarını da düşünür. Kapanmanın sonrasına odaklanarak, "yeni"yi yaratmak, çözümün peşinden koşmak gibi klasik erkek bakış açısını yansıtan bir yaklaşımı temsil eder.

Kadınların Empatik Yaklaşımı: İlişkiler ve Toplumsal Bağlar Öne Çıkıyor

Peki, kadın bakış açısına nasıl yaklaşırız? Kadınlar genellikle ilişkisel ve empatik bir bakış açısı ile sorunlara yaklaşır. Yani, E-MESEM’in kapanması sadece bir dijital platformun sonu değil, toplumsal bir bağın ve sosyal bir ilişki ağının sonu olabilir. Ama neyse ki, kadının bakış açısında her zaman bir çözüm var, sadece biraz daha yavaş, derinlemesine bir düşünme tarzı gerektiriyor. Şimdi, "Elif" adlı bir karakteri hayal edelim. Elif, E-MESEM’in kapanması hakkında oldukça duyarlı ve empatik bir bakış açısına sahip.

Elif, E-MESEM’i bir araç olarak değil, bir topluluk olarak görüyordu. "E-MESEM'in kapanması, insanların birbirine daha yakın olmasını engelleyebilir. Ama biz buna alternatif yollar bulabiliriz," derdi. Belki de, yeni bir online topluluk oluşturulabilir, belki de insanlara sadece sınavları değil, hayatı da daha anlamlı bir şekilde sunan bir platform kurulabilir.

Elif, sorunun çözümünü empati ile bulmaya çalışırken, insanları birbirine bağlayan, toplumsal dokuyu güçlendiren bir yaklaşım benimseyecektir. Mesela, E-MESEM kapanınca, insanların yalnızca sınavları geçmek için değil, birbirlerini anlamak, destek olmak ve kaybolan dijital bağları tekrar kurmak için bir araya geldiğini görecektir. Elif’in bakış açısı, çözümün sadece stratejik değil, toplumsal ve duygusal yönlerini de içerir.

Dijitalleşme ve Yeni Zorluklar: E-MESEM Sonrası Ne Olacak?

Peki ya E-MESEM’in kapanmasından sonra hayat nasıl şekillenecek? Her şeyin dijitalleştiği, her adımın online platformlarla atıldığı bir dünyada, eski alışkanlıkları terk etmek zorlayıcı olabilir. Ancak aynı zamanda bu değişim, yeni fırsatlar doğuracaktır. İnsanlar, bu tür platformların yerine gelecek yeni araçlarla daha verimli ve daha anlamlı işler yapabilir. Ya da belki, eskiye özlem duyarak geçmişe dair nostaljik bir hüzün yaşayacaklardır. Sonuçta, hayat bir evrimdir.

Gelecekte, E-MESEM gibi platformların kapanması yalnızca dijital dünyadaki eski alışkanlıkları geride bırakmamıza neden olacak; aynı zamanda insanların sınavlarla, eğitimle, iş dünyasıyla ve toplumla olan ilişkilerini yeniden şekillendirecektir. Evet, her şey değişiyor ve biz de bununla birlikte dönüşüyoruz.

Forumda Tartışmaya Açık Sorular

1. E-MESEM’in kapanması, dijital eğitim dünyasında hangi yeniliklere yol açabilir? Daha iyi bir platform mu doğacak, yoksa bir boşluk mu yaratacak?

2. Stratejik ve empatik bakış açıları arasında denge kurmak, toplumsal platformların gelişimi için ne kadar önemli?

3. Dijitalleşen dünyada kaybolan toplumsal bağlar yerine yeni bir ilişki türü inşa edilebilir mi? Nasıl?