Ege Otları Nelerdir? Ege Otlarıyla Nasıl Yemekler Yapılır? ‘Ege otları’ ramazan sofralarına lezzet katıyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
İzmir İktisat Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Gastronomi Kısmı Koordinatörü Şef Tolga Kamiloğlu gastronomi ve aşçılık eğitimleri yardımıyla klâsik yemekleri çağdaş yorumlarla buluşturduklarını söylemiş oldu.

Kamiloğu, saraylardan köy sofralarına kadar her mutfağın baş tacı olan ramazan yemeklerinin, bu yıl ilkbaharda yetişen Ege otlarının rahmetiyle çeşitlendiğini belirtti.

Isırgan otu, radika, semizotu, ebegümeci, hardal otu, şevketi bostan, arapsaçı, gelincik otu ve ıspanağın bahar aylarında bollaştığını söz eden Kamiloğlu, Ege otlarının pişirme prosedürüne ait şu ayrıntıları verdi:

“Doğadaki her eseri her biçime sokabiliyorsunuz. Kültür bunu aslında biraz kendisi yaratıyor. Bilhassa yokluktan gelen ve köylerde kasabalarda yetişmiş beşerler bir eserden 5 çeşit yemek çıkarmayı fazlaca güzel bildiği için çorbasını da ana yemeğini de yapıyor, içine var ise imkanı et koyarak daha farklı modele çeviriyor…

Ege’deki otları pişirme tekniği bakımından 3 farklı kümede topluyoruz. Yoğurtlama denilen kavrulan modelleri, zeytinyağı, limon ve sarımsak sosuyla karıştırarak servis ettiğimiz salata modelleri ve yemek formunda pişirilen otlar var.”

Köy sofralarında da lüks restoranlarda da var

Kamiloğlu, ot yemeklerinin kökeninin kıyı Ege köylerine dayandığını belirterek, “Saray yemeklerinde ot çeşitliliği Ege’deki kadar yoktu. Aşikâr otlar aromatik olarak kullanılıyordu. Genelde et ve ağır etli yemeklerin içine aroma verici olarak kullanılan otlar vardı.” dedi.

Ot yemeklerinin günümüzde en lüks restoran masalarında yer bulduğuna dikkati çeken Kamiloğlu, yetişmiş şeflerin farklı eserleri kullanmaya uğraş gösterdiğini, bu manada Ege otlarının birinci imdada yetişen eserlerden olduğunu kaydetti.

Kamiloğlu, kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“Çünkü neyin içine koyarsanız aroma veriyor, ne biçimde sunarsanız bir farklılık yaratıyor. Anadolu’nun genelinde epey fazla ot kültürü olmadığı için Ege’deki bu çeşitlilik bir avantaj. Türkiye’de lüks klasmanda dediğimiz restoranlarda farklı hallerde sunuluyor. Arapsaçının, şevketi bostanın dondurması bile yapılıyor.”

Ramazan sofralarına uyarlanıyor

Ege Bölgesi’nde otlara ulaşmanın epey kolay olduğunu söz eden Kamiloğlu, her pazar yerinde bulunan otların ramazan sofralarına konuk olduğunu vurguladı.

Kamiloğlu, ot yemeklerinin uzun müddetli açlıklar için su deposu olduğunu lisana getirerek, “Ot yemeklerinde sağlıklı olmayan hiç bir şey yok. Her şey tabiattan, zeytinyağı, soğan ve otlar var. Çok sağlıklı bir zeytinyağı ile hoş ve sağlıklı bir ramazan süreci geçirebilirsiniz.” diye konuştu.

İftar için ot yemekleri menüsü

Tolga Kamiloğlu, ısırgan otu çorbası, Ege otları kavurması ve kuzu etli şevketi bostan yemeğinin iftar için sağlıklı bir seçenek olduğunu belirtti.

Isırgan otu çorbasının epey bilinmediğini söyleyen Kamiloğlu, “Isırgan otunu 3-4 dakika hayli fazla rengini soldurmadan sıcak suda haşladım, çabucak sonrasında soğuk suya aldım. Tereyağında iki kaşık un kavurdum ve süt ek ettim. Biraz su ile ısırgan otlarını ek edip kaynattıktan daha sonra blenderden geçirdim. Ramazan için su deposu sayılabilecek bir çorba elde ettim.” dedi.

Kamiloğlu, Ege otları kavurmasında ısırgan otu, gelincik otu ve ıspanak kullandığını kaydederek, özel bir yemek olarak bilinen kuzu etli şevketi bostan yemeğinin yapılışını şu biçimde anlattı:

“Soğan ve bir diş sarımsağı zeytinyağında kavurduktan daha sonra içine eti koyup mühürledim. Limon suyunda beklettiğim şevketi bostanları doğrayıp soğanlara ek ettim. İçine 8-10 kısım arapsaçı yaprağı doğradım. Hepsini kavurduktan daha sonra limonlu su ek ettim. Kısık ateşte pişirdikten daha sonra un ve limonlu su ile bağladım.”

Tolga Kamiloğlu, birtakım otların 10-15 dakikada kavrulup servis edilebildiğini, etli şevketi bostan ve arapsaçı yemeklerinin 45 dakika ila 1 saat içinde piştiğini de kelamlarına ekledi.

‘Ege otları’ ramazan sofralarına lezzet katıyor