Fransa, enerji şirketlerine yakıt kıtlığı nedeniyle grevleri çözme emri verdi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Fransa hala yakıt grevlerinin pençesindeyken, hükümet ülkenin dört bir yanındaki depolardaki işçilerin ablukasını kırmak için müdahale etti.

Başbakan Elisabeth Borne, Esso-Exxon taşınabilir petrol rafinerilerinde grev yapan çalışanların ülke çapındaki servis istasyonlarına benzin tedarikine devam etmelerini sağlamak için yerel valilere talimat verdi.

Petrol devi için iki sendika Pazartesi günü önerilen hisse artışını kabul ederken, petrol rafinerilerindeki işçi sendikası teklifi reddetti.

TotalEnergies ve rakibi Esso-ExxonMobil’deki grevlere öncülük eden CGT sendikası, Başkan Macron’un personeli işe dönmeye zorlaması halinde savaşa hazır olduğunu söyledi.

Hisse üzerindeki grev, şu anda üçüncü haftasında, ülke çapındaki servis istasyonlarının tahmini yüzde 30’unun kapanmasına yol açtı.

Total’in Normandiya’daki en büyük rafinerisi ve kuzeydeki Dunkerque yakınlarındaki bir yakıt deposu da dahil olmak üzere üç rafinerisi hala kapalı.

‘Diyalog evet, ablukalar hayır’

Hükümet, rahatlama sağlamak amacıyla şimdiden stratejik stoklara daldı ve istisnai olarak yakıt tankerlerinin Pazar günü teslimat yapmasına izin verildi.

Fransa Ekolojik Geçiş ve Bölgesel Uyum Bakanı Christophe Béchu, “İki şirketten birinde sendikalar çoğunluk desteğiyle bir anlaşmaya vardı ve hiçbir şey değişmedi, diğerinde ise diyalog üzerinde baskı oluşturmak için grev yapılıyor” dedi.

“Bunlar milyonlarca Fransız için kabul edilebilir durumlar değil.

“Bu koşullarda, başbakanın söylediği ve benim sadece tekrarlayabileceğim şey, validen bu depoları engellemeye devam eden personele el konulmasını mümkün kılacak prosedürleri başlatmasını istediğidir.

Diyalog evet, tartışmalar evet, ablukalar hayır” dedi.

Bu, ülkenin ekonomi ve maliye bakanı Bruno Le Maire’nin Pazartesi günü erken saatlerde yetkililerin müdahale edebileceği yönündeki bir uyarısının ardından geldi.

“İlk aşamada müzakerelere bir şans vermemiz gerektiğine inanıyorum, bir müzakerenin iyi niyetle olması ve uzun sürmemesi gerekiyor, çünkü yurttaşlarımız meşru olarak bıkmış durumdalar, hızlı bir çözüm istiyorlar, onlara hızlı bir çözüm borçluyuz.

“Ya müzakereler başlar ve hızlı bir şekilde başarılı olur ve akaryakıt depoları yeniden açılır ya da talepler de dahil olmak üzere elimizdeki diğer yolları kullanacağız.

“Yurttaşlarımızın çoğu isyan ediyor ve onları anlıyorum.

“Total, Total çalışanlarına, rafineri çalışanlarına, CGT’ye bir el uzattı.

“CFDT’nin müzakereye hazır olduğunu söyleyerek sorumluluk duygusu gösterdiğini not ediyorum, Total ile rafineri çalışanları arasında bir anlaşmanın bulunabilmesi için CGT’nin de aynı sorumluluk duygusunu göstereceğini umuyorum. akaryakıt depoları en kısa sürede bloke edilebilir.

“Fransız toplumunun iyi örgütlenmesi buna bağlıdır” dedi.

Başkan Emmanuel Macron, “ablukaların müzakere etmenin bir yolu olmadığını” savunarak ve “müzakerelerin erken sonuçlandırılması” çağrısında bulunarak tartışmaya katıldı.

Mevcut petrol kıtlığının Ukrayna’daki savaşla ilgisi olmadığını ve “hükümetin yaptığının” olmadığını söyledi.

Bu arada Borne, “durumun bu hafta içinde iyileşmesini” beklediğini söyledi.

Kuzeyde yakıt tedariği kritik

Petrol krizi, Fransız hane halkının satın alma gücünü azaltan yüksek enerji fiyatları ve enflasyon döneminde geliyor.

Bu arada, Fransa’nın kuzeyinde ve Lille’de yakıt ikmali durumu kritik olmaya devam ediyor: Şehirde hâlâ açık olan tek benzin istasyonu fırtınaya tutuldu.

Araç sahipleri, depolarını doldurmak için giderek daha uzun beklemelerle karşı karşıya kalıyor.

“Bunu çok karmaşık buluyorum çünkü yerlere gitmemiz gerekiyor, sağlık araştırmalarında olmak, MUB’da (hastane) çalışıyorum ve her gün hareket etmem gerekiyor, dün birkaç istasyona gittim, hepsi kapalı, bu yüzden gerçekten karmaşık, zor ve karmaşık bir durum, günlük yaşamımızı engelliyor” dedi öğrenci hemşire Claire Titimal.

Şirket sahibi Bruno Duwez, “Bir şirketim var, bu yüzden zaten depoda bekleyen iki minibüsüm var ve sonra yakıt rezervim var, bu yüzden kesinlikle doldurmam gerekiyor, aksi takdirde hareket edemem” dedi.

Petrol devi TotalEnergies’in bu yılın ilk çeyreğinde 10,6 milyar € kar elde ettiğini açıklamasının ardından ücret artışı talebi geldi.