Fransa’da Macron ve Le Pen cumhurbaşkanlığı tartışmasında karşı karşıya gelecek

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Fransa’nın iki cumhurbaşkanı adayı, yaklaşan ikinci tur seçimlerine hazır olup olmadıklarını merakla beklenen bir testte Çarşamba gecesi tartışacaklar.

Başkan Emmanuel Macron’un seçimin ilk turunda tartışmayı reddetmesinin ardından adayların seçim kampanyasına başlamasından bu yana bu tür ilk tartışma.

Çarşamba günkü 2,5 saatlik tartışma, son iki aday olan görevdeki Macron ve aşırı sağ Marine Le Pen için Pazar günü sandık başına gidecek seçmenleri ikna etmek için önemli bir şansa işaret ediyor.

Aynı zamanda, kampanyada etkili olarak görülen 2017 televizyon karşılaşmalarının tekrarı.

Tartışma, zaman zaman ekonomik konularda kafası karışmış ve rakibinden daha kavgacı görünen Le Pen için bir kayıp olarak görülüyordu. Genel olarak tartışma iki aday arasında deriyse görüldü.

Le Pen geçtiğimiz günlerde, 16.5 milyonluk bir izleyici kitlesine sahip olan 2017’deki tartışmanın başarısız olduğunu itiraf etti.

“Başarısız oldum, ayağım takıldı ve ayağa kalktım. Ve inanıyorum ki, alçakgönüllülükle sahada çalışmaya geri döndüm,” diyen Le Pen, başarısızlıkların ardından devam etmenin karakterin gücünü gösterebileceğini de sözlerine ekledi.

Le Pen, 2017 seçimlerini kaybetmeye devam etti ve Macron’un %66,1’lik oy oranına kıyasla %33,9 oy aldı.

Macron bu yıl anketlerde hala önde olsa da, çok daha küçük bir farkla ve daha yakın bir yarış olması bekleniyor.

Ipsos Sopra/Steria’nın en son anketi, Le Pen’in %43,5’ine kıyasla Macron’un %56,5 ile önde gelen oylama niyetleri olduğunu gösteriyor. Diğer anketler, ikinci turda çok daha sıkı bir yarış olduğunu gösteriyor.

Her iki başkan adayı da muhtemelen ilk turda Jean-Luc Mélenchon’u seçen sol görüşlü seçmenleri etkilemeye çalışacak.

Mélenchon, kamu sektörü, sosyal yardım ve çevreye odaklanan bir programla ilk tur oyların %22’sini kazandı.

Erken anketlere göre, bu seçmenlerin çoğu ikinci turda boş oy kullanmayı seçebilir.