Grevciler, bazı Fransız benzin istasyonları kururken görüşmelere başladı

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Fransa’daki benzin istasyonlarının yaklaşık yüzde 20’si, ülkenin enerji sektöründe devam eden bir grev nedeniyle Cumartesi günü yakıt kıtlığıyla uğraşıyordu.

TotalEnergies ve ExxonMobil’deki işçilerin – esas olarak hisse üzerinden – grevleri, büyük depolama tesislerini ve rafinerileri aksattı ve Fransa’nın üretiminin yaklaşık yüzde 60’ını etkiledi.

Fransa’nın enerji bakanı sinirleri yatıştırmaya çalıştı, ancak bazı benzin istasyonlarında saatlerce beklemek zorunda kalan sürücüler arasında hayal kırıklıkları var.

Sendikalar önümüzdeki hafta müzakerelere başlamaya istekli olduklarını söylüyorlar.

Enerji Bakanı Agnes Pannier-Runacher Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Hükümet, durumu mümkün olan en kısa sürede hayata döndürmek için elinden geleni yapıyor” dedi.

Bu çatışmaya bir an önce çözüm bulunmalı” dedi.

Paris yakınlarındaki bir benzin istasyonunda sırada bekleyenlerden biri de metal işçisi Terry Caboste idi.

“Benzin almak için sabah 4’te uyandım ve şimdi sabah 8’de gaz varsa yaklaşık 4 saat [bekledim] olacak” dedi.

Aynı kuyrukta bekleyen emekli Gilles Albou ise duruma duyduğu hayal kırıklığını şöyle anlattı: “Anlamıyorum, anlamıyorum. Neden böyle durumlara düştüğümüzü anlamak benim için zor mu?”

Fransa Ulaştırma Bakanı Clement Beaune, Cumartesi günü Fransa’da arzda herhangi bir sorun olmadığını söyledi.

Kıtlıkların “toplumsal hareketlerle ilgili yerel bir fenomen” olduğunu söylerken, şirketleri ve sendikaları “sorumluluk” ile hareket etmeye çağırdı.

İşçileri temsil eden CGT sendikası, hafta sonundan sonra müzakerelere girmeye istekli olduğunu söyledi.

TotalEnergies CGT koordinatörü Eric Sellini, “Yalnızca ücret talebimize dayanarak müzakerelere Pazartesi günü başlamaya hazırız” dedi.

Sendika, 2022’de maaşlarda yüzde 10’luk bir artış çağrısında bulundu; bunun yüzde 7’si enflasyona karşılık gelirken, yüzde 3’ü de servet paylaşımı içindi.

Daha fazlasını öğrenmek için yukarıdaki görüntü oynatıcıdaki hikayeyi izleyin.