İki aktivist ‘İnci Küpeli Kız’ iklim protestosu için suçlandı

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Hollanda mahkemesi, ikonik “İnci Küpeli Kız” tablosunu hedef alan viral bir iklim protestosuna katıldıkları için iki kişiyi suçladı.

Geçen haftaki protesto sırasında, Just Stop Oil Belgium grubundan bir adam, zarar görmemiş olan tabloyu koruyan cama elini yapıştırdı.

Lahey’deki Mauritshuis müzesindeki bir başka aktivist, ilk adamın üzerine domates çorbası döktü ve ardından kendi elini duvara yapıştırdı.

Savcılar başlangıçta zanlılara dört ay hapis cezası vermek istediler, ancak mahkeme bunun yerine iki ay süre verdi ve bunlardan biri askıya alındı.

Davaya bakan yargıç, gelecekteki protestoları caydırmak istediği için iki erkeğe daha kısa bir ceza verdiğini söyledi.

Eylemcilerden biri olan Wouter M., “[Protesto] benim kendi fikrimdi. Kimse beni buna zorlamadı. Bunun tüm sorumluluğunu alıyorum” dedi.

“Kimsenin bundan hoşlanmadığını anlıyorum ama bence daha fazla doğal afet olduğunda daha fazla insan bundan hoşlanmayacak.”

İki aktivist, tabloya yönelik yıkım ve açık şiddet nedeniyle suçlandı. Gösteriyi filme alan üçüncü bir aktivist, Cuma günü mahkemeye çıkacak ve hızlı izlenen bir izinden çıkmayı seçecek.

Sadece Petrolü Durdur Belçika, cezanın ardından “Dünyadaki toplu katliamlara şiddet içermeyen bir şekilde karşı çıkan iklim aktivistlerinin kınanması ironik değil mi?” dedi.

Gösterileri, iklim protestocularının Vincent van Gogh’un “Ayçiçekleri” üzerine çorba attıkları Londra’daki bir gösteri de dahil olmak üzere, Avrupa’daki ünlü sanat eserlerini hedef alan birkaç iklim protestosundan sadece biriydi.

Bu tablo da gösteri sırasında hasar görmedi.