İran’da neden gösteriler var ve bu sefer farklı olan ne?

taklaci09

Global Mod
Global Mod
İran’da genç bir kızın gözaltında ölümünün ardından gösteriler devam ederken, Euronews bunun İran’da neden bu kadar önemli bir an olduğuna bakıyor.

Gösterileri neden ateşledi?

İran’da eşi benzeri görülmemiş protestolar, Kürdistanlı 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümüyle alevlendi. Yetkililer başörtüsünü doğru takmadığını söylediği için Tahran’da ahlak polisi tarafından tutuklandı. O, çöktüğü ve öldüğü bir gözaltı merkezine götürüldü. Ölümünün nedeni hala belirsiz. İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi geçen hafta ‘şeffaf bir soruşturma’ sözü verdi. Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Amini’nin ölümünün “hepimizi üzdüğünü” söyledi, ancak hükümetinin “kaosa” veya insanların “toplumun barışını ayaklanmalar yoluyla rahatsız etmesine” izin vermeyeceğini de sözlerine ekledi.

sağdaki fotoğraf: Sepideh Rashno tutuklanmadan önce / soldaki fotoğraf: TV açıklaması

Euronews Farsça’dan Maryam Toosi, “Bu yaz İran’daki ahlak polisi daha şiddetli hale geldi, insanları başörtüsünü düzgün takmadıkları için kalabalıktan alıkoyuyor” dedi. “Bu, kadınları onlara ve kurallara daha çok kızdırdı”.

Toosi, bu yaz otobüste fanatik bir genç kadınla başörtüsünü takmadığı için karşı karşıya kalan 28 yaşındaki sanatçı ve yazar Sepideh Rashno örneğini veriyor. Otobüsteki diğer kadınlar onu destekledi ve onu karşı karşıya getireni otobüsten inmeye zorladı. Olayın bir görüntüsü viral oldu. Rashno tutuklandı ve dövülmüş gibi görünürken devlet televizyonunda iradesi dışında ifade vermeye zorlandı.

Başörtüsü nedir ve neden bu kadar önemlidir?

İran, kadınların başörtüsü takmak zorunda olduğu dünyadaki tek ülke – saçlarını örten bir başörtüsü (1979 İslam Devrimi’nden sonra alınan bir önlem).

İran’da, geleneklerin hangi kısmının desteklenmesi gerektiğini sorgulamaktan korkmayan, özellikle de kadınlar olmak üzere, yepyeni bir genç nesil var. Protestocular ‘Kadınlar! Hayat! Özgürlük” – kadın Kürt savaşçılar tarafından kendi kendini ilan eden IŞİD terör grubuna karşı kullanılan bir ifade.

Ünlüler ve sanatçılar da protestolara destek verdi.

İran’da Protesto

Bu protestolar neden eşi benzeri görülmemiş?

Sebeplerden biri boyutudur. İran’da 100’den fazla şehirde ve ülke dışında giderek daha fazla protesto var.

Kadın haklarının yanı sıra, yoksulluk ve toplumun nasıl yönetildiğine dair onlarca yıllık hoşnutsuzluk sorunu da var.

Önemli bir faktör, gençlerin önlerindeki protestoculardan daha cesur görünmesidir. Devrimden sonra doğdular ve özgürlüksüz bir geleceğe sahip olmayı reddediyorlar ve inançları için her şeyi riske atmaya hazırlar.

Maryam Toosi, “2009’da insanların hileli olduğunu düşündüğü cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra protestoya gittim. Protestoların amacı farklıydı, insanlar sadece gerçek sonucu istiyordu” dedi. Aktivistler ve sokaklardaki insanlar bugün daha fazla kadın hakları için, başörtüsüne karşı bunu başlattılar ve şimdi artık rejimin tamamını istemiyorlar, diktatör yok diyorlar.

“12 gün önce bana sorsaydın, memleketten, arkadan, edebiyattan ümidim yok, her şey öldü, insanlar yorgun, onlar da ümidini kaybetmiş gibiler derdim.

“Protestoların ikinci, üçüncü gecesinden bu yana, ne anlama geldiği, neyi temsil ettiği, kadın hakları konusunda bir umudum daha var. Böyle bir protestoyu duyacağıma asla inanmazdım ve sadece kadınlar değil, erkekler de bağırıyor. , bu bana umut veriyor.

“Genç aktivistler, bu cesur gençler benim kuşağım tarafından yetiştirildi. Kısa bir süre için özgürlük olduğunu düşündüğümüz şeyle ilgili kişisel deneyimlerimiz oldu, ancak esas olarak baskı altında yaşadık. Onlar bizim gibi değiller. isteklerini ifade etmede kendilerine herhangi bir sınırlama yoktur.Talepleri her insanın temel haklarının bir parçasıdır.

İran’da protestocular

Yetkililer nasıl tepki verdi?

Acımasız bir tepki olmadan bu kadar uzun protestolar olmamıştı. Yetkililer, her zamanki stratejileriyle protestoları önemsiz göstermeye çalışıyorlar: göstericilerin örgütlenmesini zorlaştırmak için protestoların düzenlendiği interneti kapatmak. Ülkede izin verilen tek sosyal medya kanalı olan Instagram ve WhatsApp kapatılıyor.

Ayrıca protestocular hakkında dezenformasyon ve suçlamalar yayıyorlar. İranlı yetkililer kendilerinin İsrail veya Suudi Arabistan’ın kuklası olduklarını iddia ediyor.

İran’ın dini liderinin sağlığı hakkında çok fazla spekülasyon var. Ayetullah Ali Hamaney bu ayın başlarında doktorların tavsiyesi üzerine toplantıları iptal etmek zorunda kaldı ve insanlar onun %100 sağlıklı olduğuna ikna olmadılar. Bu, onun yerine kimin geçebileceği ve bunun büyüyen protestolar için ne anlama gelebileceği konusunda spekülasyonlara yol açtı.

İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen protestoda göstericiler sloganlar attı.

Protestocular neden saçlarını kesiyor?

Öfkelerini ve üzüntülerini birlikte ifade etmenin, yas tuttuklarını göstermenin bir yoludur. Klasik Fars edebiyatında özellikle Firdevsi ve Hafız’ın şiirlerinde bu geleneğin izleri vardır.

“Gisoboran” (saç kesme), İran kültüründe protesto ve mutsuzlukla da karıştırılan en ünlü yas ritüellerinden biridir.

Türkiye’de yaşayan İranlı bir kadın olan Nasibe Samsaei, İstanbul’daki İran Konsolosluğu önünde bir protesto sırasında saçlarını makasla kestikten sonra havaya kaldırdı.

Eski İran mitolojisinde kadın saçı bereketin ve bereketin simgesiydi ve bu yüzden kadın saçı önemliydi ve hala önemlidir.