İskoçya’nın bağımsızlığı: Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, Londra’dan ayrılma konusunda ikinci bir referandum için davaya bakıyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
İngiltere’nin yüksek mahkemesi, Salı günü İskoçya’nın yarı özerk yönetiminin Londra hükümetinin rızası olmadan bir bağımsızlık oylaması düzenleyip düzenleyemeyeceği konusundaki tartışmaları dinlemeye başlayacak.

İskoç Birinci Bakanı Nicola Sturgeon, gelecek yıl Ekim ayında yeni bir bağımsızlık referandumu düzenlemeyi planlıyor, ancak Birleşik Krallık hükümeti, oyların %55’i ile ‘hayır’ kampanyasının kazandığı 2014 referandumunu söyleyerek bunun olmayacağı konusunda kararlı. bağımsızlık lehine %44’e kadar — ‘nesilde bir kez’ bir olaydı.

O zamandan beri sayılar sıkılaştı ve İskoçlar, bağımsızlık yanlısı politikacıları son sekiz yılda sürekli olarak Westminster ve Edinburgh’daki parlamentolara geri göndermelerine ve o zamandan beri her ulusal oylamayı SNP kazanmasına rağmen, bağımsızlık konusunda eşit olarak bölündü.

İskoç Parlamentosu şu anda Sturgeon’ın İskoç Ulusal Partisi ve Yeşiller’den bağımsızlık yanlısı olan MSP’lerin çoğunluğuna sahiptir.

Yargıtay duruşmasında neler var?

İngiltere’nin Londra’daki Yüksek Mahkemesi’ndeki beş yargıç, haftalarca, hatta muhtemelen aylarca bir karar beklenmese de, önümüzdeki iki gün içinde bu davadaki argümanları dinleyecek.

İngiliz hükümetinin tutumu, herhangi bir yeni bağımsızlık referandumuna yalnızca Westminster’in yeşil ışık yakabileceğidir, çünkü anayasal meseleler Londra hükümetinin yetkisinde kalır ve Edinburgh’a devredilmez.

Bu arada, İskoç hükümeti referandumun – 2016 Brexit referandumu gibi – sadece tavsiye niteliğinde olduğunu ve kendi başına İskoçya’nın bağımsız olduğu anlamına gelmeyeceğini, çünkü bunun gerçekleşmesi için müzakerelerin ve yeni yasaların geçmesi gerekeceğini söyleyecek.

İskoç Ulusal Partisi de kendi kaderini tayin hakkı hakkında mahkemeye başvuruda bulunacak.

Nicola Sturgeon, hükümeti Yüksek Mahkeme davasını kaybederse, bir sonraki Birleşik Krallık ulusal seçimini bir seçim haline getireceğini söyledi. fiiliİskoçya’nın İngiltere ile üç asırlık birliğini sona erdirmek için plebisit.

Bunun nasıl işe yarayacağına dair ayrıntı vermedi. Birleşik Krallık hükümetinin onayı olmadan yapılacak bir oylama yasal olarak bağlayıcı olmayacaktır.

Sturgeon, eğer mahkemeler bir referandumu engellerse, “davamızı bir seçimde halka arz ederiz ya da İskoç demokrasisinden vazgeçeriz” dedi.

“Son çare olmalı,” dedi. “Ben o pozisyonda olmak istemiyorum. Yasal bir referandum olmasını istiyorum.”

Sturgeon, önümüzdeki haftalarda bağımsızlığın ekonomik temelini özetleyen ve bölünmeden sonra ülkenin hangi para birimini kullanacağı gibi soruları yanıtlayan belgeler sunacağına söz verdi.

Bir yıl içinde referandum düzenleme hedefinin gerçekçi olduğunu söyledi.

“Mahkeme duruşmasının sonucu hakkında spekülasyon yapmanın pek bir anlamı yok, ancak bu evet olursa, yasamaya gitmeye hazır planlarımız var” dedi.