İsveç’in sağ partileri koalisyon görüşmelerine başlamak için resmi onay aldı

taklaci09

Global Mod
Global Mod
İsveç’in üçüncü büyük partisinin lideri – merkez sağ Ilımlılar – Pazartesi günü parlamento başkanı tarafından resmen yeni bir hükümet kurmaya çalışması istendi.

Bu yeni hükümet muhtemelen aşırı sağ göçmen karşıtı İsveç Demokratlarını ya resmi bir koalisyon ortağı olarak ya da sözde bir ‘güven ve tedarik’ anlaşmasıyla hükümete destek sağlayarak içerecek.

İsveç’te 11 Eylül seçimlerinde ülkenin sağ partileri Riksdag’da 176 sandalye elde etti; sol partiler ise yakın çekişme içinde geçen bir seçimde sadece 173 sandalye alabildi.

Şimdi, meclis başkanı Ilımlılar lideri Ulf Kristersson’u, bunu yapmak için bir son tarih belirlemeden bir koalisyon hükümeti kurmaya çalışmakla görevlendirdi.

Kristersson, parlamento başkanıyla görüştükten sonra gazetecilere verdiği demeçte, “Konuşmacıya mesajım her şeyin yolunda gittiği yönündeydi. Ben bölen değil birleştiren bir hükümet kurmak istiyorum.”

İsveç Demokratlarının lideri Jimmie Åkesson da konuşmacıyla bir araya geldi ve ardından “İsveç’in çoğunluk hükümetine sahip olması uygun olur. Benim görüşüm bu” dedi.

Şimdi soru, hangi koalisyonun çoğunluğa ulaşabileceğidir. Merkez sağ partilerden biri, 1980’lerde aşırı sağcılar tarafından kurulan ve şu anda ülkenin parlamentodaki en büyük ikinci partisi olan sağcı İsveç Demokratları ile koalisyona girmek istemediğini söyledi.

Farklı merkez sağ kombinasyonları mümkün ancak İsveç Demokratlarının herhangi bir merkez sağ hükümette önemli bir kaldıraca sahip olacağı açık görünüyor.

Popülist parti, son yıllarda ana akıma doğru ilerlemeye çalıştı ve bu yıl suçu ortadan kaldırma ve göçü katı bir şekilde sınırlama platformu üzerinde durdu.

İsveç son yıllarda çete şiddetinde bir artış gördü ve polis istatistiklerine göre bu yıl şimdiye kadar 47’si ölümcül olmak üzere 273 silahlı saldırı gerçekleşti. Açılan ateşler, masum çevredekiler de dahil olmak üzere 74 kişiyi de yaraladı.

Geçen hafta, İsveç Sosyal Demokrat Başbakanı Magdalena Andersson seçimi kaybettiğini kabul etti. Yeni bir hükümet kurulana kadar bakıcı sıfatıyla devam edecek.