NATO’nun Siber Menzili İçinde: Ordular saldırıya karşı nasıl hazırlanır ve uluslar neden birlikte çalışmalıdır?

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Bir düğmeye dokunarak, dizüstü bilgisayar tutan bir asker bir devre kartı üzerinde uçuşan kıvılcımlar göndererek bir bip sesi yükseldikçe bir güç jeneratörünün parlak kırmızı renkte yanıp sönmesine neden olur. Bu, bir ülkenin güç altyapısının siber saldırıya uğramasının temsilidir.

Devre kartları haritası, “Blockchain Caddesi” ve “Macintosh Caddesi” olarak adlandırılan sokakları olan kurgusal bir adayı tasvir etse de, gerçek hayattaki bir siber saldırı bu kadar görünür olmayabilir. Yine de, altyapı üzerindeki etkiler evlerin elektrik veya su kaybetmesine neden olarak yıkıcı olabilir.

Senaryo sadece bir simülasyon ama Estonya’nın başkenti Tallinn’deki NATO Siber Menzilinde bulunan askerler için bir eğitim alanı görevi görüyor.

CR14 NATO Siber Menzilinde, 30 kadar ülkeden (çoğu NATO ülkesi ama bazıları değil) yaklaşık 145 saha komutanı, bir siber saldırıyı nasıl önleyecekleri konusunda teste tabi tutulur.

İçinde bulunduğu üç katlı binanın birinci katında yiyecek ve içeceklerin sunulduğu ve bazı yeniliklerin sergilendiği kat yer almaktadır. İkinci kat ise eğitim için kullanılıyor ve telefon girişi yasak. Ve üçüncü kat, gerçek eylemin gerçekleştiği yerdir, ancak gazeteciler için sınırların dışındadır.

Ukrayna ve 5. Madde

Geçen hafta gerçekleşen NATO’nun bir haftalık siber operasyonu yıllık bir olaydır. Bu yıl en çok katılımcıyı gördü, bu hiç şaşırtıcı değil Ukrayna’daki savaş.

NATO’nun istihbarat ve güvenlikten sorumlu genel sekreter yardımcısı David Cattler, “Ukrayna’da gördüğümüz şey, Şubat ayından bu yana, hatta savaş başlamadan hemen önce gerçekleşen kesintisiz siber saldırılar” dedi.

Resim, simülasyon egzersizleri için kullanılan devre kartlarının ve güç jeneratörünün haritasını göstermektedir.

“Ek siber operasyonlar devam ediyor… Bu operasyonlardan bazıları Rus askeri istihbaratı, GRU ile bağlantılı ve açıkça psikolojik etkilere neden olmak ve siber savunma kaynaklarını tüketmek için tasarlandı, bu da siberin bir krizde oynadığı rolü bir kez daha vurguluyor. ve bu savaşta oynanır” dedi.

NATO siber saldırıları o kadar ciddiye alıyor ki, genel sekreteri Jens Stoltenberg bu yıl bir NATO üyesine yönelik siber saldırıların 5. Maddeyi tetikleyebileceğini, yani bunun tüm NATO üyelerine yönelik bir saldırı olarak kabul edildiğini ve ittifakın tepki gösterebileceğini söyledi.

Kurgudaki gerçek

Cyber Range’e döndüğümüzde, katılımcıların çözmesi gereken uydurma hikâyeler, NATO üyesi olduğu varsayılan “Anduaria” ve “Harbardus” adlı bir düşmanın uluslarına ev sahipliği yapan hayali “Icebergen” adasını içerir.

“[Ukrayna’daki durum], bunun gerçekte nasıl olduğu açısından daha fazla ciddiyet getiriyor. Artık o kadar hayali değil. NATO Dönüşüm Müttefik Komutanlığı Siber Uzay Şube Başkanı Bernd Hansen, Euronews Next’e verdiği demeçte, bu şeyin getirdiği fark da bu.

Hikâyeler katılımcılar ve NATO tarafından çok gizli tutulsa da, altyapı saldırılarını, ağa izinsiz girişi ve potansiyel içeriden tehditleri içerebileceğini söylüyorlar.

Gerçekten sıcakkanlı davranıldığı için gerçekten ama gerçekten gurur duydum. Ve bunun bir nedeni, burada birlikte dolaştığım ve bana bir tür müttefik gibi davranan insanlar olduğu için.

Markus Riihonen
Fin Savunma Kuvvetlerinde Binbaşı Savunma Komutanı

Ancak odak noktası, her bir katılımcı ülkenin birbiriyle rekabet etmek yerine bir saldırı durumunda nasıl bilgi paylaştığı ve diğerine nasıl yardım edebileceğidir.

Buna, diğer ülkelere tepki verecekleri ve yardım edecekleri gerçek hayattaki bir tatbikat olan “kilitli kalkanlar” operasyonu denir.

“Bence bu, işbirliğine odaklanıyor, başka bir şeye değil, çünkü rekabet etmeye başlarsanız, kilitli kalkanlar içinde iyi bir durumda olmak istediğiniz için çok fazla paylaşım yapmadığınız bir durumda olma eğilimindesiniz. paylaşarak puan kazanın,” dedi İsveç Silahlı Kuvvetleri siber savunma uzmanı Tobias Malm.

“Tabii ki, tüm teknisyenlerin teknik sorunları kendi başlarına çözmek ve onları ilk çözen olmak istemeleri açısından her zaman rekabetçi bir taraf olacaktır. Yani bu anlamda, bu tatbikatta rekabetçi bir bileşen, ”dedi Euronews Next’e.

Şu anda bir NATO üyesi olmasa da, İsveç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından komşusu Finlandiya ile birlikte ittifaka katılma başvurusunu NATO üyelerinin hemen memnuniyetle karşılamasından sonra yakında olabilir.

Ancak bu, İsveç’in NATO’nun eğitim programlarına ilk katılımı değil.

“Sanırım 10 veya 12 yıldır bu tatbikatın içindeyiz. Yani yeni bir şey değil,” dedi Malm.

Resim, siber menzilde yürütülen siber güvenlik deneylerini gösteriyor.

“Ama siber savunma konusunda birlikte çalışmak bizim için iyi, çok şey öğreniyoruz ve nasıl çalıştığımız ve nasıl çalıştığımız konusunda NATO’ya yeni şeyler getirebileceğimizi düşünüyorum.”

Hem İsveç hem de Finlandiya daha önce burada bulunsa da bu yıl ülkeler için önemli oldu.

Finlandiya Savunma Kuvvetleri Komutanı Markus Riihonen, “Bu yıl yetenek ve bilgi alışverişinde iyileştirmeler yaptık” dedi.

“Gerçekten sıcak yürekli davranıldığı için gerçekten çok gurur duydum. Bunun bir nedeni de burada birlikte dolaştığım ve bana bir tür müttefik gibi davranan insanların olması.”

“İki çok üst düzey siber güvenlik ülkesine [Finlandiya ve İsveç] sahip olmayı dört gözle bekliyorum ki bu onlar için [NATO] çok faydalı. [NATO] gelecekte katılımı ve bütünleşmeyi sabırsızlıkla beklediklerini bana bildirdiler”.

teknolojik yenilikler

Finlandiya ve İsveç’teki sayısız siber güvenlik girişimiyle NATO’nun katılan ülkeler konusunda heyecanlanmak için her nedeni var.

“Teknolojik üstünlüğümüzü sürdürmek için Finlandiya ve İsveç’i inovasyon ekosistemimize dahil edebilmek için sabırsızlanıyoruz. Yani, onlar artık birinci sınıf ortakları veya davetlileri ve gerçekten yakın müttefikler de olacak” dedi NATO’nun Yükselen Güvenlik Sorunlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı David van Weel.

Siber uzaydan gelen tehdit gerçek ve büyüyor ve siber savunmalarımızı geliştirmek için daha fazla yatırım yapmamız, daha fazla uzmanlık, özel sektörle de işbirliğini daha fazla geliştirmemiz gerekiyor.

David van Weel
Gelişmekte Olan Güvenlik Sorunlarından Sorumlu NATO Genel Sekreter Yardımcısı

“Bunlar, özellikle inovasyon alanında çok yetenekli iki ülke. Özel sektörleriyle güçlü bir ilişki geçmişine sahiptirler. Gelişen inovasyon ekosistemleri var” dedi.

Van Weel, özel sektör ve akademi ile çalışmanın, Starlink ve Microsoft gibi şirketlerin Ukrayna’ya nasıl yardım ettiğinde görülebilen siber savunma için çok önemli olacağını söyledi.

“NATO, teknolojik üstünlüğünü korumaya kararlı ve siber koalisyon gibi tatbikatlar, bu yeni teknolojileri test etmemize ve uygulamaya koymamıza yardımcı oluyor” dedi.

“Siber uzaydan gelen tehdit gerçek ve büyüyor ve siber savunmalarımızı geliştirmek için daha fazla yatırım yapmamız, daha fazla uzmanlık, özel sektörle de işbirliğini daha fazla geliştirmemiz gerekiyor”.

NATO Siber Menzil binasında, uzun koridorlarda vızıldayan dünyanın ilk 5G scooter’ında yenilik sergileniyor. Sadece ilham almak için orada olmasına rağmen, 5G ile çalışan taşımacılığın nasıl saldırıya uğrayabileceğini gösteriyor.

Benzer şekilde, geminin kullandığı dijital harita hacklenirse ve ülkeler veya adalar kaybolursa siber saldırıya uğrayabilecek bir savaş gemisi simülatörü de vardır.

Ancak katılımcı ülkeler için en büyük sınav, siber saldırıya uğrayan sokak lambaları, su temini ve ısıtma gibi altyapı üzerinde yaşanıyor.

Bu, gerçek dünyada, Ukrayna’nın Ekim ayından bu yana Rusya’nın enerji altyapısına saldırmaya başlaması ve ülke çapındaki elektrik santrallerinin yaklaşık yüzde 30’unu tahrip etmesi ve birçoğunu kışın ısıtmadan veya aydınlatmadan mahrum bırakmasından sonra yaşadığı ciddi bir tehdit.

Tallinn, Estonya’daki CR14 Cyber Range’den alınan görüntü

Rusya’nın da komşusu olan Gürcistan da siber saldırılardan endişeli. NATO üyesi olmayan Sovyet sonrası ülke, 13 yıl önce beş günlük bir savaşta Rusya tarafından saldırıya uğradı.

Gürcistan’ın altyapısının çoğu da tasarım ve kurulum açısından Sovyet.

Gürcistan savunma bakanlığından siber güvenlik konusunda Nika Gogindze, “Savunma Bakanlığı için siber güvenlik en önemli önceliklerden biri çünkü pek çok zorlukla karşı karşıyayız” dedi.

NATO’nun siber güvenlik haftasının Gürcistan’ın diğer ülkelerle siber işbirliğini geliştirmesine olanak sağladığını söyledi.

“Amacımız, siber saldırı krizi sırasında müttefiklerimizle ve doğasıyla koordinasyonu geliştirmek ve onlarla iletişim kurmanın yeni yollarını bulma süresini kısaltmaktı.

Böylece hedefe ulaşıldı ve bundan çok mutluyum” dedi.

Hafta sona ererken, tabii ki gerçekleşen operasyonların siber izleri de sona eriyor. Tüm e-posta girişleri binadan silinir ve yeni siber eğitim operasyonları için yeni bir hafta başlar.