Nazi dönemi suçlarından yargılanacak en yaşlı kişi kaderini öğrenecek

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Nazi dönemi suçlarından yargılanan en yaşlı kişi olan Josef S davasında Salı günü karar verilecek.

101 yaşındaki zanlı, 1942 ile 1945 yılları arasında Berlin’in kuzeyindeki Sachsenhausen kampında 3.518 mahkumun öldürülmesinde suç ortaklığı yapmakla suçlanıyor.

İlerlemiş yaşı nedeniyle muhtemelen çekemeyeceği sembolik bir ceza olan beş yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Sanık Pazartesi günü “Neden burada olduğumu bilmiyorum” dedi. “Gerçeği söylüyorum. Polisle ya da orduyla hiçbir ilgim yok, söylenenlerin hepsi yalan.”

Gri bir gömlek ve pijama altı giyerek, Berlin’in 70 kilometre batısındaki Brandenburg-sur-la-Havel’deki mahkeme salonuna tekerlekli sandalyeyle girdi.

Avukatı Stefan Waterkamp, ”101 yaşında, Alman tarihinin en yaşlı sanığı, bu yüzden beraatini istiyorum” dedi.

“Elimizde SS üniformalı bir fotoğrafı yok” ama sadece Sachsenhausen’deki olası faaliyetine dair “ipuçları” var, dedi.

“1973 gibi erken bir tarihte, müfettişler onun hakkında bilgi sahibiydiler ama onu kovuşturmadılar. O zamanlar tanıklar dinlenebilirdi, ama şimdi hepsi öldü ya da artık konuşamıyorlar.

“Bu mahkemenin tehlikesi, önceki nesil hakimlerin hatalarını telafi etmeye çalışmak olacaktır.”

Fransa’daki direnişe katılan 80 yaşındaki Antoine Grumbach, “Bu kişi çok yaşlı, hatırlamak istemiyor” dedi.

“Bu bir savunma şekli. Ama çok ciddi değil çünkü benim için asırlık birini hapse atmak söz konusu değil.

“En önemli şey, Sachsenhausen’in deneysel bir imha kampı olduğunu kanıtlayan tüm belgeleri toplayıp halka gösterebildiğimiz gerçeğidir: en acımasız yöntemler orada icat edildi ve sonra ihraç edildi.”