Peru’nun yeni cumhurbaşkanı genel seçimlerin Nisan 2024’e ertelenmesini önerdi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Yeni Peru Devlet Başkanı protestocuların taleplerine boyun eğdi ve Kongre’ye Peru genel seçimlerini Nisan 2024’e getirecek bir yasa tasarısı gönderiyor.

Hareket, eski Cumhurbaşkanı’nın hükümeti feshetme duyurusunun yol açtığı son protestoları yatıştırma girişimidir.

Dina Boluarte ayrıca olağanüstü hal ilan etti.

Boluarte, “Genel seçimleri Nisan 2024’e getirmek için Kongre ile bir anlaşmaya varmak için inisiyatif almaya karar verdim.” “Çatışmaların yüksek olduğu bölgelerde olağanüstü hal ilan ediyorum. Halkın temel haklarını etkilemeden iç düzenin barışçıl bir şekilde yeniden sağlanmasını sağladım.”

AND BÖLGESİ VE GREV EYLEMİ

Göstericiler ile polis arasında çıkan bir dizi ciddi çatışma nedeniyle gerginliğin en çok yaşandığı bölgelerden biri de And Dağları’ndaki bir şehir olan Andahuaylas’ta yaşları 15 ve 18 olan iki genç hayatını kaybetti.

Bu arada, yerli halkı temsil eden kırsal sendikalar ve örgütler, eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo’yu desteklemek için Salı gününden itibaren “süresiz grev” çağrısında bulundular.

Protestocu Jose Ramirez, yolsuzluktan kurtulmak istediklerini söyledi. “Biz komünist falan değiliz. Biz, içinde yaşamaya devam ettiğimiz bu geri kalmışlıktan, bu sömürgecilikten kurtulmamızı sağlayacak, yolsuzluğun olmadığı bir ulus isteyen örgütlü insanlarız.”

Bir protestocu olan Elma Hilario da Castillo’nun serbest bırakılmasını talep etti. “Birincisi, başkanımız Pedro Castillo’nun özgürlüğü, ikincisi, Kongre’nin kapatılması, bu çürümüş, yozlaşmış Kongre’nin kapatılması, Kurucu Meclis’in toplanması, üçüncüsü, Peru Eyaleti’nin acil durum ilan edilmesi.”

KONGRE PROTESTOLARI

Şiddet Lima’daki Kongre’ye de ulaştı. ve dışarıdaki çevik kuvvet polisi protestocuları Lima’ya geri püskürtmek için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Eski cumhurbaşkanının destekçileri ile Castillo’nun istifasını talep eden muhalefet üyeleri arasında çıkan çatışmalar sonrasında genel kurul oturumu askıya alınmak zorunda kaldı.

Peru, geçen Çarşamba günü Castillo’nun kendisini görevden alacak bir oylamadan kaçınmak için hükümeti feshetmeye çalıştığı zamandan beri kaos içinde.

Bu bir darbe girişimi olarak kınandı ve Castillo görevden alındı ve gözaltında kaldı.