Polonya Başbakanı Euronews’e verdiği demeçte, Avrupa gaz fiyatı tavanı konusunda hala ‘uzlaşmaktan uzak’

taklaci09

Global Mod
Global Mod
AB, Avrupa kurumlarının kalbindeki bir skandalla sarsılıyor. Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı yavaşlama belirtisi göstermediğinden, Avrupa vatandaşları için kritik kararlar alınması gerekiyor.

Tüm bunların yanı sıra, Avrupa’nın enerji krizine yönelik somut çözümler AB liderleri için anlaşılması zor.

Euronews Çarşamba günü Brüksel’de Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile özel bir röportaj yaptı. Bir Avrupa Parlamentosu başkan yardımcısı da dahil olmak üzere AB yetkililerine rüşvet verildiği iddia edilen Qatargate skandalı hakkındaki düşüncelerini sorarak başladık.

Morawiecki, “Oldukça şok oldum” dedi. Umarım hukukun üstünlüğü Avrupa Parlamentosu’na geri döner ve tüm bu skandal davranışlar açıklanır.”

Gaz paniği

Brüksel’de siyasi dram yaşanırken, AB bakanları aylarca süren görüşmelere rağmen bloğun enerji kriziyle başa çıkma konusundaki tartışmalarda yine ilerleme kaydedemedi. Polonya Başbakanı Euronews’e yakın zamanda bir atılım görmeyi beklemediğini söyledi.

Mateusz Morawiecki, “Benzin fiyatları, petrol fiyatları açısından bu krizle başa çıkmak zorunda olan bazı ülkelerin bunu çok ama çok bencilce yaptıklarını görüyorum” dedi. “Büyük resmi görmüyorlar. Doğal kaynakların ve fiyatların Ukrayna üzerindeki etkisini doğrudan görmüyorlar, çünkü Rus savaş makinelerine yakıt verilmesi bir an önce durmalı.”

“Polonya her zaman, büyük yaptırım paketlerini çok hızlı bir şekilde artırma konusunda en radikal olan o çok az sayıda ülkeden biriydi, çünkü Rus savaş makinesini ne kadar çabuk ele alırsak o kadar çabuk harekete geçeceğimizi düşünüyorduk.” , Avrupa’da barış ve iyi barış o kadar çabuk geri dönecek.”

Avrupa’da gaz fiyatlarının üst sınırı hakkında sayısız tartışmaya rağmen, AB liderleri bir çözüm bulamayınca vatandaşlar enerji faturalarının fırladığını görmeye devam ediyor.

Polonya Başbakanı, “Polonya da dahil olmak üzere birkaç ülke, birkaç ay önce, Nisan, Mayıs ve Haziran’da, Avrupa Komisyonu’nu ve özellikle diğer bazı kuzey ülkelerini, İtalya ve İspanya ile birlikte zorladık. Eylem yardımı yapmaya çalışıyorduk”, Polonya Başbakanı Euronews’e açıkladı.

“Uygun bir ortak paydayı harekete geçirmeye çalışıyoruz… çünkü gaz fiyatlarına üst sınırın bizim beklentilerimizin ve Almanya, Hollanda ve diğerlerinin bazı beklentilerinin ortasında bir yerde bulunması gerektiğini biliyorduk. Ancak, Bunu inatla engelleme biçimleri benim için oldukça endişe verici çünkü benzin fiyatı tavanı konusunda uzlaşmaya varmaktan hâlâ çok uzakta olduğumuza inanıyorum.”

Euronews, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile görüştü

Bu çıkmazdan Almanya ve Hollanda’nın sorumlu olup olmadığı sorulduğunda Morawiecki, “Kimseyi suçlamıyorum, ancak tüm Avrupa için dayanışmanın mümkün olan en kısa sürede ortak bir çözüm bulmak anlamına geldiğinin sinyalini veriyorum” diye ısrar etti. payda ve her zaman en küçük ortak payda değil.”

Müzakereler bir çıkmaza girerken, kıtanın enerji güvenliğinin bu kış ve gelecek birçok kış için risk altında olabileceğine dair endişeler dile getiriliyor. Polonya Başbakanı’na göre, insanlar endişelenmekte haklı.

“Avrupa Birliği… ekonomik bir güç merkezi. Ortaklarımızı – ve bununla Rusya’yı kastetmiyorum, diğer ülkeleri kastediyorum – orta vadeli veya uzun vadeli gaz anlaşmaları yapmaya zorlayabiliriz. Bu yılın ağustos ve eylül aylarında yaşanan bu kadar büyük dalgalanmalara ve spekülasyonlara bağlı olmayan uygun bir seviye.”

Ukrayna için destek

Ukrayna’daki savaş devam ederken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Batı’nın savaşı bitirmek için Rusya’ya güvenlik garantisi vermeyi düşünmesi gerektiğini söyledi. Ancak Mateusz Morawiecki, Euronews’e Moskova’nın bu tür garantilere ihtiyacı olmadığını söyledi.

“Süper güç olan, zayıflamış ama hala nükleer silaha ve güçlü bir orduya sahip olan Rusya’nın gerçekten herhangi bir garantiye ihtiyacı olmadığını düşünüyorum çünkü garantiler kendi ellerinde.

“Egemenliği ve güvenliği için desteğe ve garantilere ihtiyacı olan tek ülke burada Ukrayna. Bu nedenle, uygun yaklaşımımızın daha güçlü silah sevkiyatı ve mali yardım yoluyla Ukrayna’yı desteklemek olduğunu düşünüyorum, böylece Putin ve Kremlin bizim olduğumuzu görüyor. Ukrayna’yı yalnızca bu kış boyunca değil, gelecek yıllarda da destekleme konusunda ciddiyiz.”

Hukukun üstünlüğü: ayakkabı diğer ayakta mı?

Avrupa Birliği, bu paranın yolsuzluğa yardımcı olabileceği endişesiyle Macaristan için AB fonlarını dondurmaya karar verdi. Bu kararla ilgili düşünceleri sorulduğunda Morawiecki, Macaristan’ın haksız muamele gördüğüne inandığını açıkladı.

“Avrupa Parlamentosu’ndaki yolsuzluğa şaşırdığımı ve şok olduğumu söyleyebilirim. İlk şey bu” dedi. Avrupa Parlamentosu ve diğer kurumlardaki prosedürlerin gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum, büyük zaman.”

“Avrupa Birliği’nin Macaristan’a yaklaşımı söz konusu olduğunda, Macaristan’ın oldukça muhafazakar bir hükümete sahip olduğunu düşünürsek, Macaristan’ın [bu kadar çok] saldırmasının nedenlerinden biri olduğunu düşünüyorum. Macar konusunda uzman değilim. ekosistem [ama] Saldırıların tümü değilse bile önemli bir kısmının haksız olduğunu düşünüyorum.”

Polonya hakkında da endişeler dile getirildi, ancak böyle bir karar alınmadı ve birçok kişi, Polonya ve Macaristan için çifte standart olarak gördükleri şeyi kınadı.

“Sadece vurgulayabilirim ki hem Macaristan hem de Polonya çok haksız muamele görüyor, böyle olmamalıydı.”

“Son birkaç yıldır Avrupa Komisyonu tarafından sürekli olarak hedef alınıyoruz çünkü komünizm sonrası yargının [sistemlerinin] onarılması veya reforme edilmesi konusunda anlaşamıyorlar.”

Mateusz Morawiecki, Ukrayna’da savaş patlak verdiğinden beri Brüksel’in Polonya’ya karşı tutumunu yumuşatıp yumuşatmadığını düşünüp düşünmediği sorulduğunda, buna kesinlikle karşı çıktı.

“Yumuşatıldı mı? Ben bunu hiç görmüyorum. Antlaşmalarda yer almayan yetkilerinin ötesinde hala çok vahşice müdahale ettiklerini görüyorum. Biz de bu konuda oldukça sesimizi yükseltiyoruz. O yüzden bu kadar şaşırdım.” son [birkaç] yılda [üzerindeki] yaklaşımlarıyla.”