Polonya cumhurbaşkanı, Ukrayna’nın füze araştırmasına erişiminin ‘yasal dayanak’ gerektirdiğini söyledi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Salı günü bir füzenin düştüğü sınır köyü Przewodow’u ziyaret ettikten sonra Ukrayna’nın içinde bulunduğu kötü durumu anladığını ifade etti.

Duda, “Onlar için çok zor bir durum ve büyük duygular var, ayrıca büyük stres var” dedi.

Ön araştırmalara göre, iki kişinin ölümüne neden olan roket büyük olasılıkla bir Ukrayna hava savunma sistemi tarafından Rus bombardımanına karşı koymak için ateşlendi.

Ancak Duda, Ukraynalı yetkililerin soruşturmaya katılmak istiyorlarsa uluslararası hukuka uymaları gerektiğini vurguladı.

“Ukraynalı misafirler soruşturmanın usule ilişkin işlemlerini görmek isterlerse, onlara benim gösterdiğim gibi gösterebileceğiz, ancak araştırmaya katılma, belge ve bilgilere erişim sağlama konusunda bu, somut bir yasal temel gerektirir. Uluslararası yasalar ve anlaşmalar” dedi.

“Müfettişler ve uzmanlar hâlâ kazanın olduğu bölgeden füze parçaları çıkarıyor ve kanıt topluyor olduğundan, arama belki bir düzine saat sürecek.

“Şimdilik, Polonya topraklarında ikinci bir füze olduğuna dair bir kanıt bulunamadı.

“Söylediğim gibi, süremiz var ve tüm göstergeler bunun korkunç ve trajik bir kaza olduğunu gösteriyor.”

Köylüler şoklarını dile getiriyor

Bu arada köylüler, uzmanların roketin “büyük olasılıkla” Ukrayna’nın Sovyetler Birliği üyeliğine kadar uzanan Rus yapımı bir füze olduğunu keşfetmesi üzerine şoklarını dile getirdiler.

Yerleşik Joanna Magus, “Korkarım. Bütün gece uyumadım,” dedi. “Umarım başıboş bir füzedir. Değilse çaresiziz” diye ekledi.

Salı günkü patlamayı değerlendiren Magus, “Önce korkunç bir patlama duydum, bu yüzden hemen pencereye koştum ve sitenin üzerinde göğe yükselen büyük siyah bir ateş topu ve ardından beyaz bir duman gördüm. Sonra duman yavaşça düşmeye başladı. Biraz Daha sonra koşan insanları gördüm ve kötü bir şey olduğunu mühlet ettim.”

Yerel okulun müdürü Ewa Byra, gazetecilere verdiği demeçte, kurbanlardan birinin okulun temizlikçisinin kocası, diğerinin ise eski bir öğrencinin babası olduğunu söyledi.

“Kazalar olmasına rağmen, özellikle de köyümüzden 6 kilometre uzakta savaş varken böyle bir olayı beklemiyorduk. Bu tür kazalar her an olabilir.”

Bir NATO üyesi olan Polonya, ittifakın -kurucu anlaşmasının 5. Maddesinde yer alan- toplu savunma taahhüdü tarafından korunmaktadır, ancak bu saldırıya tepkisi, saldırının kazara veya kasıtlı olması durumunda muhtemelen soruşturmanın sonucundan etkilenecektir.

ABD ve NATO şimdiye kadar Varşova’nın olayın muhtemelen bir kaza olduğu yönündeki iddialarını destekliyor.