Portekiz’deki bu hapishanede mahkumlar kaçmak için dans ediyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Tutsak olmanın zor durumunu bir an için bile olsa unutmak. Catarina Câmara’nın düzenlediği bu dans atölyesinin amacı da bu.

Haftada iki kez, Linhó hapishanesinin Lizbon yakınlarındaki şapeli, mahkumların duygularını dans yoluyla ifade etmeye teşvik edildiği bir alan haline geliyor.

Bu yüksek güvenlikli hapishanede, altı mahkûm bir dizi doğaçlama dans hareketiyle zarif bir şekilde hareket ediyor, sahne malzemelerini tutuyor ve müziğin ritmini takip ediyor.

Dışarıda, yüksek duvarlar dikenli tellerle kaplı ve bir hoparlör mahkumlar için talimatlar veriyor.

Zihniyeti değiştirmek

Atölyenin dansçısı ve koreografı Catarina Câmara, “Hapishanede dans etmek yıkıcı bir eylemdir. Bu bir isyan hareketi ama yapıcı bir başkaldırı. Çok fazla gürültü yapmıyor” diye açıklıyor.

Nisan 2019’da başlayan bir sosyal dans projesinin parçası olan derslerin bazı genç mahkumların zihniyetini değiştirmeye yardımcı olacağını umuyor.

Câmara’ya göre geri bildirimler çok olumlu: “Mahkumlar dans ederken içlerinde özel bir şeyler hissediyorlar. İşte bu, içlerinde neyin kökleşmiş olduğunu anlamamızı sağlıyor. Ben buna yaratıcı dağınıklık diyorum” diyor. .

bir nevi kaçış

Atölye, mahkûmları yalnızca toplumsal yeniden bütünleşmeye hazırlamakla kalmaz, aynı zamanda onların bir tür kaçış gibi, akıllarını sorunlarından uzaklaştırmalarına da olanak tanır.

Manuel Antunes, “Buraya geldiğinizde artık hapiste değilmişsiniz gibi. Sokaktaki insanlarla birlikteymişsiniz gibi hissediyorsunuz, özgür hissediyorsunuz ve dans etmeye başladığınızda bir mahkum olduğunuzu unutuyorsunuz” diyor. Linhó hapishane mahkumu.

Başka bir mahkum ve katılımcı olan Fábio Tavares de girişimi övdü: “Dansla hayata daha fazla değer veriyoruz, birbirimize daha fazla değer veriyoruz. Başkalarına saygı duymayı, kendinizi olumsuz duygulardan korumayı ve onlardan kurtulmayı öğreniyorsunuz çünkü beni ve çevremdekileri yaralayan bu olumsuz duygular.. Çok şey öğreniyorsunuz inanın!”

Proje, ağırlıklı olarak ağır cezalara çarptırılan genç erkeklerin hapsedildiği Linhó hapishanesindeki 500 mahkumdan yaklaşık bir düzinesini içeriyor.