Putin, şehit düşen Rus askerlerinin annelerine ‘Acınızı paylaşıyorum’ dedi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Vladimir Putin, savaşta görev yapan Rus askerlerinin annelerine, oğullarını kaybedenlerin “acısını paylaştığını” söyledi ve Ukrayna’nın işgaliyle ilgili “yalanlara” inanmamalarını söyledi.

Putin, “Şahsen ben, ülkenin tüm liderleri bu acıyı paylaştığımı bilmenizi isterim. Bir evlat kaybının yerini hiçbir şeyin dolduramayacağını biliyoruz” dedi.

Rusya’da Pazar günü kutlanan Anneler Günü’nün bu yıl, “akılları erkek çocuklarında olacak” ilgili kadınlar arasında “kaygı ve endişe duygusu” ile kutlanacağını da sözlerine ekledi.

Görüşme, Putin’in Moskova yakınlarındaki Novo-Ogarevo’daki konutunda gerçekleşti ve 24 Şubat’ta başlayan Rus işgalinden bu yana türünün ilk örneği oldu. Kremlin, Ukrayna’da yaşanan kayıplardan nadiren söz ediyor ve Cuma günkü olay, sonbaharın başlarında seferber olan erkeklerin akrabaları tarafından sosyal ağlarda haftalarca yayınlanan eleştirilerin ardından geldi.

Rusya Anneler ve Eşler Konseyi’nin kurucusu Olga Tsukanova, Putin’i Cuma günkü toplantıdan örgütü dışlamakla suçladı.

Kayıtlı bir görüntü adresinde Tsukanova, cumhurbaşkanının etkinlik için yetkililer tarafından “özenle seçilmiş” kadınların aksine ülke ordusunda görev yapanların “gerçek anneleri” ile görüşmesini talep etti.

Askere alınan birçok erkek karısı ve annesi, yetkilileri akrabalarını cepheye göndermeden önce yeterince eğitmemek veya donatmamakla suçladı.

Putin askerlerin annelerine, “Hayat, hiçbir şeye güvenemeyeceğiniz televizyonda veya internette gördüğünüzden daha karmaşık. Çok fazla yanlış bilgi, aldatma, yalan var.”

“Bu her zaman böyle olmuştur, ancak çağdaş teknolojiler dikkate alındığında daha da belirgin ve etkili hale gelmiştir.” diyen Erdoğan, “bilgi saldırılarını” kınadı.

Bu, Ukrayna’da saldırının başlamasından sonra çıkarılan ve ordu hakkında “yanlış bilgi” yaymakla veya orduyu “itibarsızlaştırmakla” suçlananları ağır hapis cezalarıyla cezalandıran yasaları yansıtıyor.

Başkan Putin ayrıca Ukrayna’daki çatışmalara katılan askerlerle bazen telefonla sohbet ettiğini de açıkladı.

“Ruh hallerine” ve “konuya karşı tutumlarına” “şaşırdığını” söyledi.

Putin, “Kahraman olduklarını söylemem için bana iyi bir sebep veriyorlar, bu doğru” diye ekledi.

Rusya Savunma Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, Putin’in 21 Eylül’de açıkladığı kısmi görevlendirmede toplam 300 bin kişinin askere alındığını ve şimdiye kadar 87 bin kişinin Ukrayna’ya konuşlandırıldığını söyledi.

Aktivistler ve Rus medyasında yer alan haberler, askere alınanların çoğunun deneyimsiz olduğunu, tıbbi kitler ve kurşun geçirmez yelekler gibi temel malzemeleri kendilerinin temin etmeleri söylendiğini ve savaşa gönderilmeden önce eğitim almadıklarını söyledi.

Bazıları çağrıldıktan birkaç gün sonra öldürüldü.