Romanya’daki yılbaşı alışverişi yapanlar artan maliyetlerin baskısını hissediyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Hediye verme ayı geldi. Ancak bu sefer, Noel sevincini yaymanın ağır bir bedeli var.

Mağazalardaki fiyatların dört kat arttığı Romanya’da durum kesinlikle böyle. Bu yılki Noel yemeği, fiyat artışlarının bir başka kurbanı olacak ve birçok Rumen, maliyetleri kısmak için en sevdikleri bayram yemeklerinden vazgeçme ihtimaliyle karşı karşıya kalacak.

Bir müşteri, “Tabii ki hissedebiliyorsunuz” dedi. “Yüzdelerle aram pek iyi değil ama işlerin pahalılaştığını biliyorum ve bunu hissediyorum.”

“Özellikle hiçbir şeyden vazgeçmiyorum ama miktarları azaltıyorum” diye ekledi.

Bazı durumlarda başa çıkamadıklarını söyleyen tüccarlar için işler pek parlak görünmüyor.

Bir piyasa tüccarı, “Kar elde etmek için fiyatın kilo başına 1 € olması gerekir. Ancak satmazlarsa zararına satmak zorunda kalırız” dedi.

Bir tezgah çalışanı, “Lahanalardan zarar ediyoruz” dedi. “1 Ağustos’tan beri onları ayda dört kez suladık ve benzin fiyatları o kadar yüksek ki sonunda zarar ediyorsunuz!”

Temel mal fiyatları en çok Romanya’da arttı. Burada şeker %60 daha pahalı. Tereyağı, sıvı yağ, un ve süt maliyetleri de yükseldi.

Şimdi ekonomistler, enflasyon düşmeye başladığında fiyatların düşmeyebileceği konusunda uyarıyorlar.

Merkez Bankası sözcüsü Dan Suciu Euronews’e “Önümüzdeki aylarda enflasyon endeksi daha düşük olacak. Önümüzdeki aylarda fiyatlar daha az yükselecek olsa bile bu fiyatların düşeceği anlamına gelmiyor.”

Romanya Ulusal Bankası, gelecek yıl enflasyonda %5’lik bir düşüş öngörüyor ancak bunun en az 2024’e kadar %10’un altına düşmeyeceği konusunda uyarıyor.