Rus askerine silahsız Ukraynalı sivili öldürdüğü için ömür boyu hapis cezası verildi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Kiev’deki bir mahkeme, Ukrayna işgalinin ilk günlerinde silahsız bir sivili öldürdüğü için bir Rus askerini ömür boyu hapse mahkum etti. Karar, bir askerin çatışmaların Şubat ayı sonunda başlamasından bu yana savaş suçlarından ilk mahkumiyetini işaret ediyor.

21 yaşındaki tank komutanı Vadim Shishimarin, savaşın dört gününde, 28 Şubat’ta kuzeydoğu Sumy bölgesindeki bir köyde 62 yaşındaki bir adamı öldürmekten suçlu bulundu. İki kıdemli memurun emriyle adamı açık bir araba penceresinden vurduğunu ifade etti.

Shishimarin ayrıca mahkemeye, üstlerinden birinin Ukraynalı adamın o sırada cep telefonuyla konuştuğu için vurulmasında ısrar ettiğini ve konumlarını Ukrayna kuvvetlerine vermiş olabileceğini söyledi.

Duruşma sırasında Shishimarin, kurbanın dul eşinden kendisini affetmesini istedi.

Ukraynalı tarafından atanan savunma avukatı Victor Ovsyanikov, geçen Cuma günü, 21 yaşındaki gencin Rus birliklerinin işgal sırasında karşılaştığı “şiddetli askeri çatışma” ve kitlesel kayıplara hazırlıklı olmadığını savundu.

“Kendimizi o arabadaki insanlardan en az birinin yerine koymaya çalışalım ve genel olarak,” dedi Ovsyanikov. “O sırada bir kişiyi öldürdüklerini anladılar mı, yoksa makineli tüfekle ateş edip devam mı ettiler?”

Savcılar, ateş emrinin Shishimarin’in baş komutanından gelmediğine ve dolayısıyla bir emir teşkil etmediğine karar verdi. Savcı Andriy Synyuk, “Ancak bunun sunduğumuz kanıtları hiçbir şekilde çürütmediğine inanıyorum” dedi. “Ve inanıyorum ki, bu suçta Shishimarin’in suçluluğunu inkar etmiyorlar.”

Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova daha önce ofisinin 41 Rus askeri hakkında sivil altyapıyı bombalama, sivilleri öldürme, tecavüz ve yağma gibi suçlardan dolayı savaş suçu davaları hazırladığını söylemişti.Müfettişler ayrıca olası savaş suçlarına ilişkin deliller de topluyorlar. Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne götürmek