“Sadece eve gitmeye çalışıyorum”: Polisin Tire Nichols’u vahşice dövmesinden sorumlu Görüntü, ABD çapında protestolara yol açtı

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Yetkililer Cuma günü, Tire Nichols’un beş Memphis polis memuru tarafından dövüldüğünü gösteren görüntü yayınladı.

Görüntü, aynı zamanda Siyah olan polis memurlarının Nichols’u kovalayıp yumrukladığını ve onu kaldırımda bir devriye arabasına yaslayarak yumruklayıp eylemlerini kutlarken bıraktığını gösteren şiddetli anlarla dolu.

Görüntüler, memurların Nichols’un ölümüyle ilgili cinayetle suçlanmasından bir gün sonra ortaya çıktı.

Polisin elinde can veren başka bir Siyahi adamın tüyler ürpertici görüntüleri, tekrarlanan değişiklik çağrılarından sonra bile kolluk kuvvetleriyle ölümcül karşılaşmaların nasıl devam ettiğine dair zorlu soruları yeniledi.

Protestocular, birkaç düzine göstericinin trafiği Mississippi Nehri üzerinden Arkansas’a taşıyan Interstate 55 köprüsünü kapattığı Memphis de dahil olmak üzere birçok şehirde çoğunlukla barışçıl gösteriler için toplandı. Kamyonlar bir mesafe için yedeklendi.

Washington’da, Beyaz Saray’ın karşısındaki caddede ve Black Lives Matter Plaza’nın yakınında bulunan Lafayette Park’ta düzinelerce protestocu toplandı.

Ülke çapındaki diğer şehirler gösteriler için hazırlandı, ancak medya kuruluşları yalnızca dağınık ve şiddet içermeyen protestolar bildirdi. Göstericiler sloganlar atarken ve New York City, Los Angeles ve Portland, Oregon sokaklarında yürürken zaman zaman trafiği engelledi.

Nichols’un yakınları, taraftarları barışçıl bir şekilde protesto etmeye çağırdı.

Nichols’un annesi RowVaughn Wells Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Şehrimizi yakmamızı, sokakları alt üst etmemizi istemiyorum çünkü oğlumun savunduğu şey bu değildi” dedi. “Ben ve Tyre için buradaysanız, barışçıl bir şekilde protesto edeceksiniz.”

Christopher Taylor, Cuma günü Interstate 55 köprüsündeki protestoculardan biriydi. Görüntüyü izlediğini söyledi. Memphis yerlisi, polislerin dayak yedikten sonra etrafta dururken gülüyor gibi görünmelerinin korkunç olduğunu söyledi.

“Ağladım,” dedi. “Ve işte orada, sadece bir baba olarak değil, aynı zamanda bir oğul olarak, annem hala yaşıyor, bu ben olabilirdim.”

ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Memphis polisinin Tire Nichols’u ölümüyle sonuçlanan şekilde dövmesini kınadı.

Başkan yaptığı açıklamada, dayağın “korkunç videosunu görünce öfkelendiğini ve derinden acı çektiğini” söyledi ve bunu gören insanların “haklı olarak öfkeleneceğini” söyledi.

Ancak protestocuları herhangi bir şiddetten kaçınmaya da çağırdı.

Harris, “Yine de evvel, Amerika, korumaya ve hizmet etmeye yemin etmiş kişiler tarafından vahşice kısalan bir oğul ve babanın yasını tutuyor” dedi.

Görüntü görüntülerinin “hiçbir zaman tam olarak iyileşmeyecek yaralar açacağını” söyledi.

Cuma günü erken saatlerde Biden, günün erken saatlerinde Nichols’un annesiyle konuştuğunu ve ona George Floyd Polislikte Adalet Yasasını “kontrol altına almak” için Kongre’ye “dava açacağını” söylediğini söyledi.

Durdurulan yasanın amacı, polisin görevi kötüye kullanması ve aşırı güç kullanması ile federal ve eyalet hesap verebilirlik çabalarını artırmak.

‘Dur, bir şey yapmıyorum’

Kayıt, polisin 29 yaşındaki FedEx çalışanını üç dakika boyunca vahşice dövdüğünü ve saldırı boyunca ona küfürler yağdırdığını gösteriyor.

Nichols ailesinin kanunî ekibi, saldırıyı, Los Angeles’lı motorcu Rodney King’in 1991’de polis tarafından rezil bir şekilde dövülmesine benzetti.

Birinci subay, Nichols’u kabaca bir arabadan çektikten sonra, bir grup memur onu yere düşürmeye çalışırken, Nichols’un “Ben hiçbir şey yapmadım” dediği duyulabilir.

Bir polis memurunun, “Tase onu! Ona vurun!”

Nichols sakince “Tamam, yerdeyim” diyor.

Nichols, “Şu anda gerçekten çok şey yapıyorsunuz,” diyor. “Sadece eve gitmeye çalışıyorum.”

Birkaç dakika sonra “Dur, hiçbir şey yapmıyorum” diye bağırıyor.

Nichols daha sonra bir memur ona Taser ateşlerken koşarken görülebilir. Memurlar daha sonra Nichols’u kovalamaya başlar.

Diğer memurlar çağrılır ve Nichols başka bir kavşakta yakalanmadan önce bir arama başlar. Memurlar onu copla dövdüler, tekmelediler ve yumrukladılar.

Güvenlik kamerası görüntüleri, Nichols sokakta polis arabalarının arasında köşeye sıkışmış halde yatarken etrafını saran üç polis memurunu ve yakınlarda dördüncü bir polis memurunu gösteriyor.

İki memur hareket ederken Nichols’u yerde tutuyor ve ardından üçüncüsü kafasına tekme atıyor gibi görünüyor. Nichols, etrafını saran üç memurla birlikte kaldırıma iyice yığıldı. Aynı memur onu tekrar tekmeledi.

Dördüncü memur daha sonra yürür, bir cop çeker ve iki memur Nichols’u sanki oturuyormuş gibi dik tutarken onu omuz hizasında tutar.

Bir memurun “Seni sopayla döveceğim,” dediği duyulabilir. Vücut kamerası, en az bir başka memur Nichols’u tutarken copunu kaldırdığını gösteriyor. Memur, arka arkaya üç kez copla Nichols’ın sırtına vurur.

Diğer memurlar daha sonra Nichols’u ayağa kaldırıyor gibi görünüyor, o bir oyuncak bebek gibi düşüyor, zar zor dik durabiliyor.

Daha sonra, coplu memur onu tehdit etmeye devam ederken, bir memur yüzüne yumruk atıyor. Nichols tökezledi ve döndü, hâlâ iki memur tarafından tutuyordu.

Ona yumruk atan memur daha sonra Nichols’un önüne doğru yürür ve ona dört kez daha yumruk atar. Sonra Nichols yere yığılır.

Daha sonra iki memur, yaklaşık 40 saniye boyunca Nichols’un tepesinde, üçüncüsü yakında olmak üzere yerde görülebilir. Daha sonra üç memur daha koşar ve birinin Nichols’u yerde tekmelediği görülebilir.

Nichols bir arabanın önüne yığılmış haldeyken, memurlardan hiçbiri yardım etmez. Vücut kamerası görüntüleri, birinin uzanıp ayakkabısını bağlarken birinci şahıs görüntüsünü gösteriyor.

İki itfaiye memuru 10 dakika içinde tıbbi ekipmanla olay yerine gelse de, Nichols dövüldükten ve kaldırıma çıktıktan sonra herhangi bir tıbbi müdahalenin sağlanması 20 dakikadan fazla sürüyor.

Videolar boyunca memurlar, Nichols’ın davranışları hakkında, görüntülerle desteklenmeyen veya bölge savcısı ve diğer yetkililerin olmadığını söylediği iddialarda bulunuyor.

Videolardan birinde bir polis memuru, ilk trafik durması sırasında Nichols’un kaçmadan önce bir silaha uzandığını ve neredeyse elinin kabzaya dayandığını iddia ediyor, bu görüntüde gösterilmiyor.

Nichols kelepçeli ve bir polis arabasına yaslandıktan sonra, birkaç memur onun kafayı bulmuş olması gerektiğini söylüyor. Daha sonra bir memur arabasında uyuşturucu bulunmadığını söyler ve başka bir memur hemen Nichols’un kaçarken bir şeyi atmış olması gerektiğini söyler.

‘İğrenç, pervasız ve insanlık dışı’

Yetkililer bir otopsi raporu yayınlamadı, ancak trafiğin durdurulması için hiçbir gerekçe bulunmadığını ve arabada kayda değer hiçbir şeyin bulunmadığını söylediler.

Görüntü, suçlanan beş kişiye ek olarak olay yerindeki diğer memurların rolü ve olası suçluluğu hakkında soru işaretleri uyandırdı. Görüntülerde, dövüldükten sonra etrafta duran birkaç polis memuru görülüyor.

Memphis Polis Müdürü Cerelyn “CJ” Davis, diğer polis memurlarının tutuklamadaki rolleri nedeniyle soruşturma altında olduğunu söyledi. Davis, beş memurun eylemlerini “iğrenç, pervasız ve insanlık dışı” olarak nitelendirdi.

Trafik durması sırasında görüntü, memurların “zaten 10’da hızlandığını” gösteriyor. Memurlar “saldırgandı, gürültülüydü, küfürlü bir dil kullanıyorlardı ve muhtemelen Bay Nichols’u en başından beri korkutmuşlardı.”

Güney Carolina Üniversitesi’nde güç kullanımı üzerine çalışan bir kriminolog olan Geoffrey Alpert, “Polis, insanların korktukları için kaçabileceklerini anlayacak şekilde eğitildi” dedi.

Mahkeme kayıtları, beş eski memurun – Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III ve Justin Smith – gözaltına alındığını gösterdi.

Memurların her biri, ikinci derece cinayet, nitelikli saldırı, nitelikli adam kaçırma, görevi kötüye kullanma ve resmi baskıyla suçlanıyor. Mahkeme ve hapishane kayıtlarına göre, beş memurdan dördü kefalet ödedi ve Cuma sabahı gözaltından serbest bırakıldı.

İkinci derece cinayet, Tennessee yasalarına göre 15 ila 60 yıl hapis cezası ile cezalandırılır.