Sahte bir ölüm, mermi kovanları ve tehditler: Dezenformasyonla gölgelenen Çek seçimleri

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Çekya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için sandıklar açılırken, önde gelen aday belli oldu. Peter Pavelkendini tuhaf bir dezenformasyon olayının merkezinde buldu.

Çok sayıda Çek haber kaynağı ve sosyal medya kullanıcısı, eski generalin seçimden önceki gece aniden öldüğünü bildiren e-postalar aldıklarını söyledi.

E-posta, Pavel’in resmi web sitesinin neredeyse aynısı olan bir web sitesine bir bağlantı içeriyordu ve bu garip duyurunun arkasındaki kişiler, aday için bir ölüm ilanı bile yazacak kadar ileri gitti.

Petr Pavel, dezenformasyon seviyesinin yeni bir düşük seviyeye ulaştığını söyledi: “Evet, yaşıyorum. Bunu yazmak zorunda kalacağımı hiç düşünmemiştim. Birisi sözcüm adına web sitemin sahte bir versiyonunu ölüm haberimle birlikte gönderiyor.”

Birkaç saat sonra, eski general şaka yollu ünlü James Bond film afişi No Time to Die üzerine photoshop yapan bir tweet attı.

Hatta Pavel’in rakibi Andrej Babiš bile sahte ölüm duyurusuna Twitter’da yorum yaparak yanıt verdi: “Rakip olmamıza rağmen kesinlikle size katılıyorum.”

Babis, “İğrenç ve birinin böyle bir şeye tenezzül etmesine üzüldüm. Polis, tıpkı beni tehdit eden kimliği belirsiz kişiye yaptığı gibi, bu konuyu da derinlemesine incelemeli” dedi.

Eski başbakan ölüm tehditleri aldığını ve yakın zamanda doğrudan eşine kurşun kovanlı bir mektup gönderildiğini iddia ediyor.

Çek medyasına ve diğer uzmanlara göre, taklit web sitesi anonimdir ve bu alandaki e-postalar Rus Yandex web portalı üzerinden yönlendirilmiştir.

Bir medya analisti olan Filip Rozanek, “birisi izlerini gizlemek ve izlenebilir olmamak için çok çaba sarf etti” dedi.

Bu haftanın başlarında The Cube, bazı seçmenlerin Petr Pavel’in ekibinden Ukrayna’ya seferberlik için ekipman almaları amacıyla Silahlı Kuvvetlerin en yakın şubesine gitmelerini istediğini iddia ettikleri bir yığın garip metin mesajını ele aldı.

Bu sahte mesajların arkasında kimin olduğu hala belli değil.