Savaşın dehşeti, bu İtalyan’ın 500 mülteciyi kurtarma girişimine nasıl ilham verdi?

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Mart ayında, İtalyan Alberto Andreani , karısının ailesi de dahil olmak üzere Ukrayna’nın Kharkiv kentinden 40 kişiyi kurtarmak için bombalara ve mermilere meydan okudu.

58 yaşındaki kurtarılanlardan yirmisi hâlâ onunla birlikte Avusturya’nın Viyana kentindeki dairesinde kalıyor.

Bir ay sonra, Alberto savaşın parçaladığı ülkeye döndü. Bu sefer 500 kişiyi kurtarmayı umuyor.

Perde arkasında kendisine destek olacak bir ekip toplayarak, ülkenin en savunmasız insanları için güvenli bir insani yardım koridoru oluşturmak için Ukraynalı yetkililerle birlikte çalıştı.

Bu onun muazzam çabasının hikayesi.

‘Yardım için ağlayanların yüzlerini unutamıyorum’

Birleşmiş Milletler için çatışma sonrası bölgelerde çalışan Alberto, ilk olarak Mart ayında Ukrayna’ya gitti. karısının ailesini güvene almak için. Ülke çapında sokağa çıkma yasağını kazara ihlal ettikten sonra ilk seyahati sırasında neredeyse ölüyordu.

Ama Alberto yılmadı.

Savaşı bir “soykırım” olarak nitelendirerek, Ukrayna’da seyahat ederken gördükleri karşısında derinden rahatsız oldu. Geri dönüp daha büyük bir şey yapma kararlılığını güçlendirdi.

Yüzlerce insanın bağışlarıyla Alberto, ikinci bir görevi finanse etmek için yaklaşık 20.000 € topladı. Ukrayna’nın batısındaki küçük bir şehir olan Ternopil’in belediye başkanıyla temasa geçerek, başta kaçma imkânı olmayan yüzlerce kadın, çocuk, yaşlı ve engellinin kurtarılması için planlar yapmaya başladı.

Alberto ikinci yolculuğunun meskeninde “Birçok düşüncem var” dedi. Savaş, Rus savaş suçları iddialarıyla ilk seyahatinden bu yana daha acımasız hale geldi ve bir savaş bölgesine girme konusunda endişeliydi.

“Ama [Ukrayna’da] gördüğüm ve benden yardım isteyen insanların yüzlerini unutamıyorum” diye ekledi.

Alberto’nun yardım ettiği engelli mültecilerden biri

‘Bombalar düştükten sonra yardımcım beni terk etti’

Alberto’nun görevi neredeyse anında engellerle sarsıldı.

2 Nisan’da, Ternopil’e varmasının ilk günü, otelinin camları güçlü bir patlamayla sarsıldı. Şehre çarpmadan önce durdurulan bir Rus füzesinin patlamasıydı. Bu, Ternopil’in o noktaya kadar Rus bombalamalarından kurtulduğunu düşündüğü için güvenlik yanılsamasını paramparça etti.

İşleri daha da kötüleştiren Alberto’nun yardımcısı – bir İtalyan – onu terk etti. Alberto ile tüm temasını kesti ve ona hiçbir açıklama yapmadı. Alberto’nun mesajları cevapsız kalır.

Yine de Alberto kaldı.

Tahliye ihtiyacı olanları bulmak, sığınakları ziyaret etmek, evrakları doldurmak ve yetkililerle irtibat kurmak için Ukraynalı evanjelik Hıristiyanlardan ve aşırı sağcı milliyetçilerden oluşan rengarenk bir ekiple yorulmadan çalıştı.

Alberto, bu süre boyunca sürekli ve altında yatan bir korku duygusu hissettiğini söyledi.

“Belediye binasına gittiğinizde füzelerin kolayca hedef alabileceği kurumsal bir binada olduğunuzu bilirsiniz” dedi. “Asıl soru her zaman şudur: ‘Sıra biz mi olacağız?’

Alberto, Ternopil’in aşırı milliyetçi Svoboda partisine mensup belediye başkanı Serhiy Nadal ile siyasi farklılıklarını bir kenara bırakmak zorunda kaldı ve sonunda geldi. şehrin mültecilerine yardım etme çabalarını övmek için.

“Bu gibi durumlarda siyasetin önemi yok” dedi. “Nadal’ın görüşü ne olursa olsun, ihtiyacı olan insanlara yardım etmek için elinden geleni yapıyor.”

Bu duygu karşılık buldu.

Belediye binası çalışanı Natalia, “Alberto’nun yaptıkları için çok minnettarız” dedi. “Aileler bizim tarafımızdan çok dikkatli bir şekilde seçildi ve Alberto’nun kurtardığı aileler şimdi mutlu.”

Ternopil’de bir haftadan fazla bir süre kaldıktan sonra 10 Nisan’a kadar Alberto’nun görevi tamamlandı. Yaklaşık 50 mülteciyle dolu otobüsüne bindi ve Polonya sınırına gitti ve güvenli bir şekilde Viyana’ya ulaştı.

Gemidekilerin çoğu zor durumdaki ailelerdi: ciddi psikolojik sorunları olan anneler, epilepsili bireyler ve yaşlılar.

“Anneler bana kapılarının Ruslar tarafından şehirleri yıkmak için kırıldığını gördüklerini söylediler. Ve daha kötüsü” dedi.

‘Çocuklarım bombaların sesini asla unutmayacak’

Alberto ve ekibinin kurtardığı yüzlerce insan arasında 42 yaşındaki Yulia ve iki oğlu da var. sekiz ve 11, Ukrayna’nın başkenti Kiev’den.

Şimdi, İtalya’nın Torino kentine yakın küçük bir kasaba olan San Carlo Canavese’ye sığındılar ve Alberto’nun tahliyesine yardım ettiği mültecilerin çoğu şu anda kalıyor.

Yeni hayatlarını evlerindeki korku ve terörden çok uzak olarak tanımlayan Yulia, “Oğullarım mutlu” dedi. “Ukrayna okullarında çevrimiçi dersleri var, dışarıda futbol oynuyorlar. yeşil alan.”

“Artık iyiyiz. Güvendeyiz,” diye ekledi.

Ama Yulia hâlâ çatışmanın izlerini hatırlıyor.

“Ukrayna’da çok uykusuz geceler geçirdik. Artık uyuyabiliriz,” dedi Yulia. Ama çocuklarım bana evimizin yakınlarına düşen bombaların sesini asla unutmayacaklarını söylediler.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği ve dünyasının altüst olduğu günü canlı bir şekilde hatırlıyor.

“24 Şubat’ta büyükannem ve çocuklarımla birlikte Kiev’de kalıyordum” dedi. “O gün bombalar duydum, yüksek sesler.

Yulia ve iki oğlu

“Bunun olduğuna inanamadım.”

Aile Kiev’de kaldı, ancak füzeler evlerinin yakınındaki bir kışlayı vurduktan sonra batıya, Ternopil’e gitmeye karar verdiler ve oradan sonunda ülkeyi terk ettiler

“Ternopil’deyken, Hayalim Paskalya için evime dönmekti” dedi. “Ama Kiev civarında kalan kocam bana bunun çok tehlikeli olduğunu, füzelerin her an gelebileceğini söyledi.”

Yulia, oğullarıyla birlikte Alberto ile İtalya’ya kaçtığında, kocasını geride bırakmak zorunda kaldı.

“Babaları gittiğinde iki çocuğum da ağlıyordu” diyor Yulia. “18-60 yaşlarındaki diğer Ukraynalı erkekler gibi Yegor da ülkede kalmak zorunda kaldı ve şu anda savaşıyor.

“Onlara söyledim: babanla gurur duymalısın. Kalmazsa , o zaman evimizi kim savunacak?”

O zamandan beri, Yulia Yegor’la sadece ara sıra konuşmayı başardı. “Beni en son aradığında, aslında eve gelip çiçekleri sulasın mı diye sormuştu,” diye güldü.

86 yaşındaki büyükannesi de Ukrayna’da kaldı

“Hitler Kiev’i bombaladığında büyükannem altı yaşındaydı,” dedi Yulia, “Artık korkmuyor. O iyi, iki kedimiz kaldı. onunla.”

“Mariupol’da yakın bir arkadaşım var,” diye ekledi Yulia. “Bütün şehir bir sinemadaki gibi yeraltında yaşıyor. O kadar çok insan öldü. Ukrayna’da olanlar sadece bir savaş değil, bu sadece bir savaş değil. bir soykırım.”

Yulia, geçtiğimiz birkaç haftayı anımsarken ve geleceği düşünürken, kendisini ve iki oğlunu güvenliğe kavuşturduğu için teşekkür ettiği Alberto’ya minnettarlığını ifade etmeye heveslidir.

“Alberto hepimize büyük destek oldu” dedi. “Bize her şeyin iyi gideceğini ve bizi sonuna kadar götüreceğini söyledi. Tüm Ukraynalılar ona sonsuz minnettarlar.”

‘İtalyan makamlarından hiçbiri bize yanıt vermedi’

Elisabetta Capannelli, Alberto’nun Viyana’daki ofisinde çalışan ekibinden biridir

Bologna Üniversitesi’nde profesör ve eski Dünya Bankası Romanya ve Macaristan Ülke Müdürü olan Elisabetta, Alberto’nun Mart ayındaki ilk yolculuğundan sonra görevi kulaktan kulağa duydu

O zamandan beri projeyi koordine ediyor, yürütüyor. araştırmadan yöneticilerle konuşmaya ve bireysel vakaları takip etmeye kadar çeşitli görevler

Alberto’nun Ukrayna’dan kurtardığı çocuklardan biri

Euronews’e “Bu çabaya katıldığımdan beri hayatım alt üst oldu” dedi. “Ödeyebilirim ama verdim tüm planlarım bitti

t [Alberto’nun misyonu] ve şimdi bunun için çalışıyoruz, bu projeye yardım etme istekleri için geldik” diye ekledi. “Bütün bu şey onun iyi, cömert yüreğiyle amaçladığından daha büyük bir şey haline geldi.”

Alberto’nun ilk yolculuğundan bu yana, amacı gerçekten de yapmaya karar verdiğinden çok daha büyük bir şeye dönüştü – yani, Ternopil, Avusturya ve İtalya arasında güvenli ve sürdürülebilir bir insani yardım koridoru kurmak için çalıştı. yurtdışındaki destek ağları veya akrabaları olmadan Ukraynalı mültecilere yardım edebilecek.

Ukrayna’dan yaklaşık 50 kişiyi otobüsüne bindirirken diğer tahliyeler haftalık gruplar halinde devam ediyor. Alberto ve Elisabetta, şu anda 100’den fazla kişinin kurtarıldığını ve ekibin 500 mülteci hedefine ulaşmak için çalıştığını bildirdi.

Ancak Alberto’nun misyonunun ardındaki muazzam ekip çalışmasına rağmen, hala eksik olduğu bir şey var: İtalyan yetkililerin desteği.

28 Mart’ta Alberto ve Ternopil belediye başkanı tarafından ortak olarak imzalanan bir mektupta, çeşitli İtalyan bölgesel makamlarından – yani Piedmont, Toskana, Emilia-Romagna ve Liguria’nın bölge başkanları ve Turin, Ivrea, Floransa, Bologna ve Cenova belediye başkanları – mültecilerin tahliyesine ve yerleştirilmesine yardım ediyor. Aradan bir aydan fazla süre geçmesine rağmen hiçbiri cevap vermedi.

Bu, Alberto’nun projesinin kendi ihtiyaçlarını karşılaması ve mültecilerin yeniden yerleşimlerine yardımcı olmak için La Memoria Viva derneği gibi bağımsız kuruluşlara güvenmesi gerektiği anlamına geliyor.

“Her yerde mültecilerimiz var. İtalya’da Piedmont ve Abruzzo’da, Polonya’da Krakow ve Varşova’da,” dedi Elisabetta. “Yardım aldık, ancak Ukrayna’da işlerin ne kadar süreceğini bilmiyoruz ve kırılgan insanlara yardım etmek birçok sorun yaratabilir. Yeterince destek alamadık.”

Alberto, şu ana kadar elde ettiği sonuçlardan gözle görülür bir şekilde memnun olsa da, yardımına güvendiği kurumlardan aldığı desteğin eksikliğinden duyduğu hayal kırıklığını saklayamıyor.

“Bu projenin amacı mevcut tahliye kanallarıyla rekabete girmek değil, daha çok savunmasız olanlar için sürdürülebilir bir koridor oluşturmaktır” diyerek sözlerini tamamladı. “İtalyan yetkililer bunu anlamadı.”