Sunak, Birleşik Krallık Başbakanı’nın “AB yasalarıyla herhangi bir uyumu” reddetmesi nedeniyle “Brexit teslim ediyor” diyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, iş dünyasının liderlerinin işgücü sıkıntılarının üstesinden gelmek için daha gevşek göçmenlik kuralları ve Brexit’in ardından zarar veren ticaret engellerini ele almak için AB ile daha yakın bağlar çağrılarını kesin bir şekilde reddetti.

Ana işveren örgütü CBI’nin (Britanya Sanayi Konfederasyonu) Birmingham’da düzenlenen yıllık konferansında konuşan Sunak, “Brexit’in şimdiden çok büyük faydalar ve fırsatlar sunduğu” konusunda ısrar etti.

Daha önce CBI, işgücü piyasasındaki kronik eksiklikleri gidermek için daha fazla göç çağrısını yineledi.

CBI Genel Direktörü Tony Danker, İngiltere’nin ekonomik büyümeyi desteklemek için bir geçici çalışma vizesi programı oluşturması gerektiğini söyledi.

Konferanstan önce, “Var olan boş pozisyonları dolduracak kadar İngilizimiz yok ve her halükarda bir beceri uyumsuzluğu var” dedi.

“İnsanları ve becerileri yakın zamanda eve alamayacağımız alanlarda ekonomik göç yapalım. Karşılığında, bu vizeleri sabit süreli yapalım” diye ekledi.

AB ile daha yakın bir ticari ilişki için iş dünyasından da artan çağrılar var.

Ancak başbakana her iki aramayı da dinleyip dinlemediği sorulduğunda soruyu geçiştirdi.

Rishi Sunak, “Göç söz konusu olduğunda, ülkenin şu anda bir numaralı önceliğinin yasa dışı göçle mücadele olduğunu düşünüyorum. Bu, insanların Manş Denizi üzerinden küçük teknelerle yasa dışı yollardan buraya gelmesini engellemek” dedi.

Geçen hafta İngiliz ve Fransız hükümetleri, Fransız kıyılarını dayanıksız botlarla terk ettikten sonra artan sayıda insanın İngiliz kıyılarına ulaşmasını durdurma çabalarını artırmak için gözden geçirilmiş bir anlaşma üzerinde anlaştılar.

‘AB yasalarına uyum yok’

Bazı iş dünyası liderleri, birçok ithalatçı ve ihracatçının karşı karşıya kaldığı artan bürokrasi ve maliyetler karşısında İngiltere’yi bloğun tek pazarına ve gümrük birliğine yeniden katılmaya çağırdı.

İngiliz hükümeti, Pazar günü AB ile İsviçre tarzı bir ticari ilişkiyi araştırdığına dair bir gazete haberini yalanladı. İsviçre’nin AB’nin ortak pazarına erişimi var, ancak karşılığında bütçe katkıları ve göçle ilgili belirli koşulları kabul etmesi gerekiyor.

CBI konferansında konuşan Sunak, “Bu konuda net olmama izin verin. Benim liderliğim altında Birleşik Krallık, Avrupa ile AB yasalarına uyum sağlamaya dayalı herhangi bir ilişki sürdürmeyecektir.”

“Brexit’e oy verdim, Brexit’e inanıyorum ve Brexit’in bunu sağlayabileceğini ve şimdiden ülke için muazzam faydalar ve fırsatlar sağladığını biliyorum.”

Başbakan, İngiltere’nin artık sınırları üzerinde uygun bir kontrole sahip olduğunu ve ihtiyaç duyduğu göç türü hakkında “ülkeyle uygun bir görüşme” yapabileceğini söyledi.

Sunak, “Bunu Avrupa Birliği içinde yapamadık. En azından şimdi kontrol bizde,” diye ekledi.

İktidardaki Muhafazakar Parti’nin avro şüpheci Avrupa Araştırma Grubu’ndan (ERG) milletvekilleri Pazar günü Sunak’ı blokla daha yakın ilişkiler kurmaması konusunda uyardı.

Cuma günü İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt Brexit’in ticarete engel oluşturduğunu kabul ettiancak “insanların serbest dolaşımını gerektirdiği” için tek pazar üyeliğini dışladı.

Aynı gün, hükümetin resmi tahmincisi Bütçe Sorumluluğu Ofisi (OBR) yaptığı açıklamada, güncellenmiş ekonomik görünüm“Son kanıtlar, Brexit’in hem genel ticaret hacimlerini hem de Birleşik Krallık ile AB firmaları arasındaki ticaret ilişkilerinin sayısını azaltarak Birleşik Krallık ticareti üzerinde önemli bir olumsuz etkisi olduğunu gösteriyor”.