Ukrayna savaşı: Hayvan barınakları, terk edilmiş evcil hayvanlardaki artışla başa çıkmakta zorlanıyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Lviv’deki bu hayvan barınağında kafeslerden gelen öfke ve çaresizlik kakofonisi, Rusya’nın ülkeyi işgalinin 50. gününde Ukraynalıların hissettikleri için uygun bir metafor olabilir.

Batı Ukrayna’daki merkez, savaş sırasında terk edilen evcil hayvanlar için deva’ya yardım etmek için ön saflarda yer alıyor.

Sahipleri ister çatışmada öldürülmüş, ister kaçmaya zorlanmış olsun — 15 Nisan itibariyle 4,7 milyon Ukraynalı mülteci ülkeyi terk etti — terk edilmiş hayvanlar akın ediyor.

Barınakta gönüllü olan Natalia Tyrko, Euronews’e “Hayvanlardan bazıları gerçekten kötü durumda” dedi. “Bazıları uzun süredir yemek yememiş ve çoğu tanık olduklarından dolayı strese girmiş durumda. Bazıları kendilerini ısırır ve kaşır. Yardımcı olmaya çalışacağız.”

Daha önce vahşi hayvanlar için bir barınak olan merkez, evcil hayvanlara tıbbi müdahalede bulunuyor ve sinirlerini yatıştırmaya çalışan gönüllüler var.

Natalia, barınağın şimdiden 800 köpeğe ve kediye yardım ettiğini söyledi. Bazıları Polonya’ya gönderilirken, diğerleri merkez sahiplerini bulamazsa Lviv’de yerel olarak kabul edilir.

Ukrayna’nın batısındaki Lviv’deki hayvan barınağında bir köpek okşadı

‘Yapabileceğimiz her şeyi yapıyoruz’

Akınla başa çıkmak için yeni kafesler inşa ediliyor – Euronews’in ziyaret ettiği gün 28 köpek Başkent Kiev’den gelmesi bekleniyor.

Natalia ile görüşme sırasında köpekler bir kafeste kavga etmeye başlar ve personelin onları ayırması gerekir.

Hemen hemen tüm gönüllülerin ellerinde ve kollarında hayvanlara dokunmaktan kaynaklanan çizikler ve ısırık izleri var.

Hayvan barınağında yeni kafesler inşa ediliyor

“Buraya çok sayıda hayvan geliyor çünkü sahipleri Polonya sınırını geçtiklerinde sorunlarla uğraşmak istemiyorlar” diyen Natalia, “Belki küçük bir apartman dairesinde yaşamak zorundalar ve orada hayvanları istemiyorum ya da besleyemiyorum.”

Kiev’in bir banliyösü olan ve savaşın özellikle yoğun olduğu Irpin’den bir köpek zor zamanlar geçiriyor, diyor Natalia.

Zamanının çoğunu bir köpek kulübesinde geçirdiğini söylüyor. Yerel bir gönüllü ara sıra ona kitap okuyarak sinirlerini yatıştırmaya çalışıyor.

Natalia, “Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” dedi. “Ama daha fazla yardıma ihtiyacımız var. Yiyecek ve ilaçlarımızın tamamını organizasyonlardan alıyoruz ve her şeye ihtiyacımız var.”

Batı Ukrayna, Lviv’deki hayvan barınağında kafeslerdeki köpekler

‘Yaralı ve hasta’

Rusya’nın işgalinden bu yana kaç evcil hayvanın evsiz kaldığına dair resmi bir rakam yok. Yıkılan binaların enkazından evcil hayvanlara yardım eden ve ön cepheden arabalarla tahliye edilen insanların resimleriyle dolup taştı. )

Müdür Alina Raspopova, Euronews’e, birçoğunun sokaklarda yaşadıktan sonra kötü durumda olduğunu söyledi ve vakaların yaklaşık dörtte üçünde sahiplerini bulabildiklerini iddia ediyor.

Natalia Tyrko, Lviv’deki Kurtarılan Hayvanlar Evi barınağında gönüllüdür, batı Ukrayna

“Bazıları buraya geldiğinde yaralı ve hasta” dedi. “Normalde 21 günlerini burada geçiriyorlar ama hepsi buna bağlı. Onlara hem fiziksel hem de psikolojik olarak yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyoruz.”

Kliniği var, köpek ve kedilerin devalarının alındığı bir klinikleri var, eğer sahiplerini bulamazlarsa ve kimse onları sahiplenmiyorsa, bulundukları sokağa geri gönderiliyorlar

.