Ukrayna savaşı: Vladimir Putin’i devirmeye çalışan Rus sürgünle tanışın

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Ilya Ponomarev uzun zamandır Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanında bir baş belası.

2012’de yeniden seçilmesine yönelik önde gelen sokak protestolarından Moskova’nın Kırım’ı ilhakına karşı çıkan tek milletvekili olmaya kadar, Ponomarev’in tutumu açık.

Ancak şimdi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bir sonucu olarak daha aşırı.

Kiev’de sürgüne gönderilen 47 yaşındaki, Rus lideri şiddetle devirmek isteyen bir yeraltı grubu olan Ulusal Cumhuriyet Ordusu’nun (NRA) sözcüsü olduğunu söylüyor.

Diğerlerinin yanı sıra, NRA’nın kızı Darya Dugina’yı öldüren araba bombasının arkasında olduğunu iddia ediyor. aşırı milliyetçi Alexander Dugin.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’den Euronews’e konuşan Ponomarev, “Açıkçası Rusya’daki son oyun rejim değişikliğidir” dedi. “Sistemi yok etmeniz gerekiyor ki kendini tekrar etmesin. Bu ancak şiddetle yapılabilir. Başka yolu yok çünkü Putin’in etrafındakiler savaşacak.”

Ancak uzmanlar, Rusya’daki protesto ve saldırıların çok az koordinasyonu olduğunu söyleyerek NRA’nın varlığından şüphe duyuyorlar.

Darya Dugina’yı öldüren bomba yüklü aracın yerinde enkaz.

NRA ‘çeşitli ve merkezi olmayan’

Rusya Komünist Partisi üyesi olan Rusya doğumlu Ponomarev, 2007’den 2016’ya kadar milletvekili olarak görev yaptı.

Rusya’nın Kırım’ı ele geçirmesine karşı çıkması nedeniyle sürgüne gönderilmeden önce, 2008-2012 yılları arasında devlet başkanı olan Dmitry Medvedev ile çalışmıştı.

Ponomarev, Putin’in 2012’de görevden ayrılmak için kenara çekildikten sonra cumhurbaşkanı olarak geri dönmesine atıfta bulunarak, “Medvedev’i bir fırsat penceresi olarak gördüm ve hala öyle olduğunu düşünüyorum, ancak Putin ondan tekrar takas etmesini istediğinde kabul etti” dedi. sınır kuralları. Medvedev’in kalması halinde Rusya’nın yolunu tersine çevirmenin mümkün olduğunu düşünüyorum, ancak bu olmadı ve Rusya geri dönülmez ve geri dönüşü olmayan bir yolda devam etti, bunun sonuçlarını şimdi görüyoruz.”

2019’da Ukrayna vatandaşlığı verilen Ponomarev, Rus sistemi içinde çalışmanın hiçbir şeyi değiştiremeyeceğinin netleştiğini söylüyor.

Savaşın patlak vermesinden sonra, Putin’i eleştirenlere ses vermeyi amaçlayan Şubat Sabahı adlı bir haber yayınını başlattı.

Şimdi, yaklaşık 500 ila 1.000 kişiden oluştuğunu söylediği ve sızmayı önlemek için çeşitli ve merkezi olmayan NRA’ya tavsiye ve yardımla yardım ediyor.

Ayrıca Ukrayna’ya yardım ettiğini ve Rusya’da faaliyet gösteren diğer partizan gruplarla bağlantıları olduğunu iddia ediyor.

Ponomarev, “Biliyorsunuz, [daha önce Rusya’nın liderlerini ve Medvedev ile olan bağlantılarını eleştirmediğim için] beni eleştiren insanlar, radikal hiçbir şey yapmadılar ve hiçbir şey yapmıyorlar” dedi.

“Dilemekten başka bir şey yapmadılar. En azından sistemin bana verdiği tüm araçlarla durumu değiştirmek için mümkün olan her şeyi yaptım.”

22 Ekim 2012 tarihli bu dosya fotoğrafında, Rus polisi, muhalefet protestocularının Bolotnaya Meydanı’nı temizlemeye çalışırken Ilya Ponomarev’e eşlik ediyor.

Rus seçkine ‘tehlikede olduklarını hissetmeli’

Ponomarev, stratejisinin bir parçasının Rus seçkinlerini bölmek olduğunu söylüyor ve Rusya’nın oligarklarının neredeyse sadece para ve güvende olmakla ilgilendiğini savunuyor. Putin’i desteklemek, değişimi desteklemekten daha güvenli olduğu sürece hiçbir şey olmayacak, diye ekliyor.

Bu nedenle Rus seçkine için güvensiz hale getirmek istiyor ki taraf değiştirmeye hazır olsunlar.

“Savaşta olanlardan hoşlanmıyorlar, ancak hiçbir şey yapmıyorlar çünkü konumları için gerçek bir tehlike yok” dedi. “Bunun değişmesi gerekiyor.”

Ponomarev, bir sonraki adımın Ruslara sokaklara çıkıp protesto edebileceklerini hissettirmek olduğunu ekliyor.

Herhangi bir devrimden sonra, hukukun üstünlüğünü güçlendirmek ve reformları uygulamakla görevli bir geçiş hükümetine ihtiyaç olduğuna inanıyor.

Toplumun tüm katmanlarındaki yozlaşmış politikacılar ve memurların görevden alınması ve değiştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca kendisi gibi herhangi bir devrimin liderlerinin, takip edebilecek herhangi bir demokratik seçime katılmaktan kaçındığını düşünüyor.

Ponomarev, “Ve benim gibi geçiş hükümetine dahil olan insanların geçiş dönemi bittikten sonra kaçmamaya söz vererek bir yükümlülük almaları gerektiğini düşünüyorum” diyor. “Böyle bir yükümlülüğü yerine getirmeye kesinlikle hazırım.”

Muhalefet aktivisti Ilya Ponomarev, 5 Mart 2012 Pazartesi günü Puşkin Meydanı’ndaki büyük mitingin ardından yüksek sesle bağırarak protestoculara konuşuyor.

NRA sadece bir ‘fantezi’ olabilir

Ancak uzmanlar, NRA’nın bir fantezi olup olmadığı konusunda şüphe uyandırdı.

Johns Hopkins İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu’ndan Rusya uzmanı Sergey Radchenko, “Ulusal Cumhuriyet Ordusunun var olduğuna tam olarak ikna olmadım” dedi.

“Rusya’da protestolar var, işe alım ofislerine ve altyapıya saldırılar var ama ben bunda pek bir organizasyon görmüyorum.

“Bu bana Ulusal Cumhuriyet Ordusu’nun bir gerçek değil, belki bir fantezi olduğunu düşündürüyor.

“Dünya çapında faaliyet gösteren devlet dışı gruplar var, ancak Rusya’da durumun böyle olduğuna dair henüz bir kanıt göremiyorum.

“Elbette her şey mümkün, ancak hiçbir kanıt görmedim ve bu beni şüphelendiriyor.

“Kanıt yokluğunda şüpheciyim… Var olduklarını göz ardı edemem ama bu sadece Ponomarev öyle söylediği için doğru değil.

“Dikkatli olmalıyız ve bütün mesele bu.”