Ukrayna savaşı: Zelenskyy, Rusya’ya katılma konusundaki herhangi bir sahte referandumun ‘yüzüne bir tokat gibi geleceğini’ söylüyor

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Volodymyr Zelenskyy, Ukrayna’nın Rus işgali altındaki bölgelerinde yapılacak herhangi bir “sözde referandum”un “uluslararası toplum için bir tokat” olacağını söyledi.

Rusya’nın doğu Donbas bölgesinin geniş bölgelerini ve güney Ukrayna’nın bazı kısımlarını kontrol etmesiyle yetkililer, referandum düzenleme olasılığını gündeme getirdi.

Referandumlar, yerel halkın Rusya’ya katılmak isteyip istemeyeceğine ilişkin oylama olacaktı ve bu, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesi sırasında kullanılan bir hamleydi.

Ancak BM başkanı Antonio Guterres ve Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden yeni çıkmış olan Zelenskyy, her gece yaptığı konuşmada harekete geçti.

“Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hem de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’i Rusya’nın işgal altındaki topraklarda planladığı sözde referandumlarla ilgili mümkün olan en katı tutumu dile getirmeye çağırdım” dedi.

Herhangi bir sözde referandum, uluslararası toplum nezdinde bir tokat olacaktır” dedi.

Rus kuvvetleri, Ukrayna’nın güneyindeki Kherson bölgesinin çoğunu elinde tutuyor ve sorumlu yetkililer, önümüzdeki haftalar veya aylar içinde Rusya’ya katılım konusunda bir referandum yapılabileceğini öne sürdüler.

Donbas’ta Rus vekilleri 2014 yılında toprak parçalarını ele geçirdiler, bağımsızlık referandumları düzenlediler ve Luhansk ve Donetsk bölgelerinde “halk cumhuriyetleri” ilan ettiler.

Kremlin, cumhuriyetleri Şubat işgalinin meskeninde tanıdı.

Birkaç hafta boyunca neredeyse tamamen Rus kontrolünde olan Luhansk bölgesinin valisi, Ağustos ayının başlarında, Rusya’nın yeni ele geçirilen bölgelerde yeni bir referanduma hazırlandığını ve bölge sakinlerine katılım için faydalar sunduğunu öne sürmüştü.