Zelenskyy, Rus kuvvetlerinin Kharkiv bölgesinde ‘apaçık bir şekilde paniklediğini’ söyledi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Ukrayna kuvvetleri, doğudaki Lysychansk kentine yakın bir köyü küçük ama sembolik bir zaferle geri aldı; bu, Rusya’nın artık Luhansk bölgesi üzerinde tam kontrole sahip olmadığı anlamına geliyor.

Moskova, Ukrayna’nın doğusunda, Rusya destekli yetkililerin 13 kişinin öldürüldüğünü iddia ettiği Donetsk gibi daha önce kontrol ettikleri bölgelere yönelik yeni saldırıları kınadı.

Ukrayna cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy gece konuşmasında, “Kharkov bölgesinde – durumu istikrara kavuşturuyoruz, pozisyonlarımızı koruyoruz. Sıkıca. O kadar güçlü ki işgalciler gözle görülür şekilde panikliyor,” dedi.

Zelenskyy, Ukrayna’nın karşı-saldırısının ivmesini övdü ve Rus birliklerinin bir ültimatomla karşı karşıya olduğu konusunda uyardı – teslim ol ya da kaç.

Donbas’ta referandum çağrısı

Pazartesi günü, kendi kendini ilan eden Luhansk ve Donetsk cumhuriyetlerindeki sivil meclisler, bölgelerinin Rusya destekli başkanlarını Rusya’ya katılım konusunda referandum düzenlemeye çağırdı.

Rusya’da yerleşik Donetsk bölgesi başkanı Denis Pushilin de Telegram kanalında Luhansk’taki mevkidaşı Leonid Pasechnik ile telefonda konuştuğunu gösteren bir görüntü yayınladı.

Pushilin, referandum hazırlıklarına başlamak için yönetimlerinin çabalarını birleştirmeyi önerdi.

Kremlin liderliğindeki ana parti olan Birleşik Rusya’nın lideri Andrei Turchak, Ukrayna’daki Donbas ve diğer Rusya kontrolündeki bölgelerde referandumların Rusya’nın Ulusal Birlik Günü’nü kutladığı 4 Kasım’da yapılabileceğini öne sürdü.

Mykolayiv nükleer santrali

Bu arada Kiev, Rus kuvvetlerinin çatışmanın güney cephesinin yaklaşık 200 km kuzeyindeki Mykolayiv bölgesindeki Pivdennoukrainsk nükleer santralini kıl payı ıskalayan bir füze saldırısı gerçekleştirdiğini iddia ediyor.

Ukrayna’nın devlet nükleer enerji şirketi Energoatom, santraldeki üç reaktörün çalışmaya devam ettiğini ve kimsenin yaralanmadığını söyledi. Sitedeki yaklaşık 100 pencerenin paramparça olduğunu ve kısa bir elektrik kesintisi meydana geldiğini de sözlerine ekledi.