2024 perspektifi, gelecek yıl tüketim açısından aynı mı yoksa daha zorlu mu olacak?

Leila

Global Mod
Global Mod
2023 yılında küresel hane halkı harcama trendleri olumluydu; büyük ölçüde Latin Amerika ve Meksika tarafından yönlendiriliyor. Ancak bazı tüketim kategorilerinde hacimsel daralmalar görüldüğü de doğrudur; bu da enflasyonun tüketicinin bütçesini aşındırdığını ve hane halkının satın alma kapasitesinde belirleyici bir faktör olduğunu göstermektedir. Boşuna değil, hükümetler ve merkez bankaları yılın ana görevi olarak enflasyonu düşürmeyi üstlendiler.

Ancak Meksika’da FMCG sepetindeki harcamalar +%14 arttı; ve aşağıdaki üç unsurun birleşiminden kaynaklanmıştır:

1. Sepet fiyatlarındaki artış (enflasyon)
2. Küçültme/büyütme (ambalaj, markalar ve kanallar arasındaki harcama karışımının yeniden yapılandırılması ve değiştirilmesi)
3. Artan satın alma ve tüketim (özellikle içecek ve kişisel bakım)

Her ne kadar önem sırasına göre sıralansa da bu üç unsurun her biri sepetin değerinde ve hacminde (orta düzeyde de olsa) artışa katkıda bulundu.

2024 umut verici bir yıl

Bu dönem, yıl sonu analiz ve yansımalarının yanı sıra, birçok şirketin ve kanaat önderinin gelecek yıla ilişkin artık “klasik” hale gelen bakış açılarıyla da karakterize ediliyor.

Aşağıda, sektördeki deneyimlerimden, sayısız iş görüşmelerinden ve onlardan nasıl yararlanılacağını bilerek, sanki geleceği tahmin edebiliyormuş gibi bizimle konuşan birçok veriyi analiz ederek formüle ettiğim benimkini sizlerle paylaşıyorum.

Dikkate alınması gereken çeşitli unsurlar vardır; Bunların toplamı, tüketim açısından 2023’te yaşanandan önemli ölçüde daha iyi olan olumlu bir 2024 senaryosunu ortaya koyuyor.

Olumlu unsurlar: ekonomik aktivite, daha iyi maaşlar ve daha düşük enflasyon.

– Daha fazla ve daha iyi istihdam: Yılın her ayı, bir önceki yıla göre daha büyük bir çalışan nüfusunu yansıtıyor (Eylül +1,6 milyon – ’22) ve Asgari Ücret (SM) artmaya devam ediyor (2024’e kadar +%20). İlk kez 2 SM kazanan nüfus 1 SM’yi aşıyor (%34’e karşılık %33 EAP).

– Ek kaynaklar: Eylül ayı itibarıyla birikmiş havalelerin %9,5’i. Sosyal Destekler Meksika’da 8 milyon kentsel haneyi etkiliyor (1/4’ü 2 veya daha fazla sosyal program alıyor)

– Ekonomik Büyüme: GSYİH yıllık oranda +%3,3. CONEVAL rakamlarına göre 2018 yılına kıyasla 5,1 milyon kişi yoksulluktan kurtuldu.

– Sağlıklı Finans: GSYH’nin yüzdesi olarak %45,8 Borç; ayrıca AA karşısında +%8,9 Uluslararası Rezervler.

– Nüfus artışı: Nüfusun çoğunluğu genç olmak üzere yıllık %1 ve %2 oranında artıyor.

– Kentsel gelişim ve altyapı: Ülkenin kilit alanlarındaki altyapıya yapılan yatırımlar iç talebi artırır. Örneğin; Ülkenin güneydoğu bölgesindeki toplam ekonomi +%6,4 arttı (2023’ün 2. çeyreği)

Olumsuz (veya belirsiz) unsurlar:

– Yüksek ortalama enflasyon: Her ne kadar enflasyon 2023 yılını daha düşük kapatsa da, son 12 ay dikkate alındığında enflasyon ortalamaları +%6,45; Ayrıca, Temel Enflasyonun yüksek seviyesi (özellikle gıda grubunda) halen devam etmektedir.

– Siyasi Geçiş ve Seçim Kampanyaları: Seçim yılına göre olası belirsizlik; Ancak benzersiz adayların varlığı ülkedeki siyasi gerilimi azaltıyor. Dijital ve geleneksel medyada tüketiciye aşırı iletişim (gürültü) nedeniyle doygunluk riski. Markaların öne çıkması ve tüketicinin zihninde yankı uyandırması daha zor olacak.

Başlıca zorluklar ve öneriler 2024

Hacim büyümesi şüphesiz en büyük zorluk olmaya devam edecek; Ancak 2024 için hacim büyümesinin 2023’ten daha yüksek olacağını tahmin ediyorum.

İhtiyatlı bir senaryo, cari yılın büyümesine kıyasla toplam sepette yüzde +2 puanlık bir büyüme olacaktır. Hacim açısından sıkıntı yaşayan kategorilerin önemli bir kısmının 2024 yılına kadar büyüme kaydedeceğini düşünmek pek de mantıksız değil; özellikle yiyecek.