AB bakanları Ukraynalı askerler için askeri eğitim misyonuna imza atacak

Leila

Global Mod
Global Mod
Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının, çeşitli üye ülkelerdeki 15.000 Ukraynalı personeli eğitmek için askeri yardım misyonunu Pazartesi günü imzalamaları bekleniyor.

Planlar, hem Ukraynalı askerlerin hem de uzman personelin önümüzdeki iki yıl içinde AB topraklarında eğitim alacağı anlamına geliyor.

AB Askeri Yardım Misyonu fikri ilk olarak bloğun Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından Ukrayna’dan gelen bir talebin ardından Ağustos ayında yayınlanan bir kağıt olmadan ortaya atılmıştı.

Gevşek bir şekilde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce, ülke sınırında hiçbir zaman meyve vermeyen üst düzey eğitim sağlamak için yapılan bir teklife dayanıyor.

Bir AB diplomatı planı “radikal olarak yeni ve çok önemli” olarak nitelendirdi.

Birkaç AB ülkesi, Ukrayna kuvvetlerine ikili temelde eğitim veriyor, ancak bu, bu üye devletlerin ülkeye Rus kuvvetlerine karşı kendini savunması için sağladıkları askeri teçhizatı kullanmalarını sağlamakla sınırlı olma eğiliminde.

AB askeri yardımı, Ukraynalılar ve AB ülkeleri arasındaki arz ve talebi koordine eden açık bir komuta yapısıyla ve ayrıca Ukrayna birliklerine Kanada, Birleşik Krallık ve ABD de dahil olmak üzere halihazırda eğitim sağlayan diğer ortaklar ve müttefiklerle eğitimin kapsamını genişletecektir.

Hangi AB devletlerinin personel, eğitmenler ve eğitim modülleri sunacağı ve Ukrayna birliklerinin AB’ye nasıl ve nereden girip AB’den ayrıldığı da dahil olmak üzere, Dışişleri Konseyi için Lüksemburg’da toplanırken bakanlar tarafından kararlaştırılacak çok şey var.

Polonya ve Almanya’nın komuta merkezlerine ev sahipliği yapmak ve eğitim sağlamak için kendilerini öne çıkardığına inanılıyor. Fransa’nın da katılması bekleniyor.

Üst düzey bir AB yetkilisi, misyonun ihtiyaç temelli olduğunu ve sunulan eğitim türünün çatışma geliştikçe uyarlanacağını vurguladı. Eğitim alan Ukraynalı askerlerin sayısı da artabilir.

Örneğin İngiltere, 24 Şubat’ta Rus işgalinin başlamasından bu yana 10.000 Ukrayna askerini eğitti ve Kanada’ya 10.000 Ukrayna askerine daha kendi eğitimini sunması için hava üsleri sağlıyor. ABD eğitimi Almanya dışında verilmektedir.

Avrupa Barış Fonu aracılığıyla finanse edilecek olan askeri yardım misyonunun iki yıl içinde 100 milyon avroya mal olması bekleniyor.

Dışişleri bakanları, Mahsa Amini’nin ölümüyle ilgili protestolara yönelik şiddetli baskıların yanı sıra AB’nin Çin politikası nedeniyle İran’a karşı olası yaptırımları da tartışacaklar.

Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ihtilaf, ülkelerin bu ayın başlarında Borrell ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ilk kez bir AB izleme misyonu üzerinde anlaştıkları görüşmesinin ardından tartışılacak.