ABD Tarafından Onaylanan Sert İsrailli Grup Tsav 9 Nedir?

Leila

Global Mod
Global Mod
Tsav 9, aynı zamanda Tzav 9 olarak da yazılır, bu yılın Ocak ayında ortaya çıktı.

Delhi:

ABD, aşırı sağcı İsrailli grup Tsav 9'a, grubun Gazze'ye giden insani yardım konvoylarına yönelik saldırgan eylemlerine yanıt olarak bugün yaptırımlar uyguladı. Şubat ayında ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanan bir idari emir kapsamında yürürlüğe giren bu tedbirler, Batı Şeria'daki şiddet ve istikrara yönelik tehditleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, “şiddet yanlısı, aşırıcı İsrailli grup” olarak tanımlanan gruba, Gazze'ye insani yardım götüren konvoyları engellediği ve kamyonlara saldırdığı gerekçesiyle yaptırım uyguladı. Dışişleri Bakanlığı'na göre Tsav 9 üyeleri, yılın başında Gazze-İsrail-Mısır sınırı yakınındaki kritik Kerem Şalom geçişini engellemeye başladı. Daha sonra kamyonları, yaralı sürücüleri ve İsrail Savunma Kuvvetleri askerlerini ateşe vererek Gazze'deki açlık krizini daha da kötüleştirdiler.

Tsav 9 nedir?

Tsav 9, aynı zamanda Tzav 9 olarak da yazılır, bu yılın Ocak ayında ortaya çıktı. Grubun adı, İsrailli yedek askerlere yönelik acil çağrı emri olan “Tzav-8″e gönderme yapıyor. İsrailli yerleşimciler, yedek askerler ve geçen yıl 7 Ekim saldırıları sırasında Hamas tarafından rehin alınanların aileleri tarafından kuruldu. Bu kişiler, yardımın büyük kısmının Hamas'a yönlendirildiği inancıyla Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasına karşı çıkıyor.

Kuruluşundan bu yana Tsav 9, Gazze'ye yapılan yardım sevkiyatlarını aksatmayı amaçlayan çok sayıda şiddet eylemine karıştı. Grubun taktikleri arasında yolları kapatmak, sürücüleri taciz etmek ve kamyonlara zarar vermek yer alıyor. Kerem Şalom geçiş noktasında konvoylara saldırdılar, kamyonları ateşe verdiler ve hem sürücüleri hem de İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) askerlerini yaraladılar.

Haberler'den Son ve Son Dakika Haberleri

Fotoğraf Kredisi: Reuters

Mayıs ayında, Tsav 9 üyeleri El Halil yakınlarında iki yardım kamyonunu yağmaladı ve yaktı; bu eylem, temel malzemelerin Gazze'ye ulaşmasını engellemeye yönelik daha geniş bir kampanyanın parçasıydı. Grubun yardım sevkiyatlarını yağmaladığını, yiyecek ve tıbbi malzemeleri yollara boşalttığını gösteren görüntüler ortaya çıktı. Bu eylemler, kıtlık koşullarının bildirildiği Gazze'deki insani krizin kötüleşmesine katkıda bulundu.

Uluslararası ve Yurtiçi Tepkiler

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, saldırıları “tamamen kabul edilemez” olarak nitelendirirken, Dışişleri Bakanlığı Yaptırım Politikası ve Uygulama Dairesi müdürü Aaron Forsberg, ABD'nin failleri sorumlu tutmak için mevcut tüm araçları kullanma konusundaki kararlılığını yineledi.

Aaron Forsberg, “Din, etnik köken veya konum ne olursa olsun, Batı Şeria'nın barışını, güvenliğini ve istikrarını tehdit eden kişi ve kuruluşları hedef alan, giderek genişleyen aktörlere yaptırım uygulamak için yetkimizi kullanıyoruz.” dedi. Ajans Reuters.

İsrail'de Tsav 9'a verilen tepki karışık. Grubun eylemleri uluslararası öfkeye yol açsa da, Gazze'ye yardım sevkiyatına karşı çıkmalarına yurt içinde önemli bir destek var. Çeşitli anketler İsraillilerin çoğunluğunun Gazze'ye yapılan insani yardımın sınırlandırılmasından veya durdurulmasından yana olduğunu gösteriyor.

Tsav 9'un faaliyetleri bölgedeki daha geniş yerleşimci şiddeti modelinin bir parçasıdır. Filistinliler ve insan hakları örgütleri uzun süredir İsrail ordusunu ve polisini yerleşimci saldırılarına yeterince müdahale etmemekle suçluyor. Son dönemdeki şiddet dalgası, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın 7 Ekim 2023'te yoğunlaşmasından bu yana arttı.

İsrail hükümeti durumu ele alma biçimi nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, yerleşimci şiddetine karşı hoşgörülü bir yaklaşım benimsemekle suçlanırken, bazı İsrail güvenlik güçlerinin, yardım konvoylarının yerleri hakkında Tsav 9 aktivistlerine bilgi verme konusunda suç ortağı olduğuna inanılıyor.