ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Smith: Rusya’yla uzlaşı mümkün değil

Adanali

Member
ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Julianne Smith, bu hafta gerçekleştirilmesi planlanan Rusya-NATO Kurulu toplantısı öncesinde CNN kanalına yaptığı açıklamada, “Açıkçası, uzlaşı konusunda fazla fırsat görmüyorum” sözlerini kullandı.

Halihazırda NATO’nun genişleme siyasetini değiştirmesinin teklif edilmediğini kaydeden Smith, “Kapımız açık kalıyor. Kimsenin bu kapıyı tekme atarak kapatma hakkına sahip değil. Genişlemeyle ilgili her bir karar, ittifak ve ilgili ülke tarafınca verilecek” dedi.

‘NATO, 1997 hudutlarına dönmeyecek’

Smith, Moskova’nın ‘NATO’nun 1997 sonlarına geri dönmesi’ talebiyle ilgili olarak, “İttifak, daha mütevazı ölçekte büsbütün farklı ittifaka sahip olduğumuz büsbütün farklı bir çağa geri dönmeyecek” diye konuştu.

ABD’li diplomat, NATO’nun hiç bir üyesinin ‘açık kapı’ siyasetinden vazgeçmeye hazır olmadığını da kelamlarına ekledi.

‘Ne optimist ne de kötümseriz’

Rusya’yla yapılacak görüşmeler öncesinde NATO’nun beklentilerini kıymetlendiren ABD Daimi Temsilcisi, şöyleki devam etti: “Yarın ne olacağını bilmiyoruz. Ortamızdan birilerinin bilhassa optimist olduğunu düşünmüyorum. Ortamızdan birilerinin bilhassa karamsar olduğunu da düşünmüyorum. Ancak diplomasinin bu tansiyonu azaltıp azaltamayacağını görmek için yarın sabah bu kapıya girip NATO-Rusya Konseyi’nde diyalogu başlatmaya hazırız.”

NATO’nun tüm üyelerinin diyaloga katılmaya hazır olduğunu söyleyen Smith, Rusya’yla görüşmelerde en önemli hususların ‘şeffaflık, risklerin azaltılması ve silah kontrolü’ olduğunu belirtti.