Acil AB Konseyi, Akdeniz’deki mülteci endişeleri için toplandı

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Avrupa Birliği, göçü görüşmek üzere İçişleri bakanlarını acil toplantıya çağırdı.

Fransa ile İtalya arasında Ocean Viking gemisi ve 450 göçmenin Yunanistan’ın Girit adasına gelişiyle ilgili son zamanlarda yaşanan diplomatik anlaşmazlığın ardından blokta artan bir endişe var.

Kıbrıs İçişleri Bakanı korkularını dile getiren birçok siyasetçiden biriydi.

Nicos Nouris, “Kaçakçıların yeni yöntemler ve yöntemler benimsediğini görüyoruz. Şimdi göçmenleri taşımak için büyük özel tekneler ve ticari gemiler kullanıyorlar” dedi.

“Bunu tehlikeli bir taktik olarak görüyoruz ve çok sayıda insandan bahsediyoruz. Dürüst olmak gerekirse, Akdeniz ülkelerinin bu yeni tehditle nasıl başa çıkacağını bilmiyorum.”

Bu ayın başlarında İtalya, Fransa’yı 234 göçmenle insani yardım gemisi Ocean Viking’i kabul etmeye zorladığında diplomatik bir tartışma patlak verdi.

Fransa, bu yıl İtalya’ya gelen ve güney sınır kapılarını güçlendirmek ve göçmenlerin girişini engellemek için memurlar gönderen 3.000 kişiyi kabul etmek için bir AB dayanışma paktına katılımını askıya alarak misilleme yaptı.

AB İçişleri bakanları, kalıcı bir çözüm bulmak amacıyla Cuma günü acil durum görüşmeleri yapıyor.

Gündemde, sığınma başvuru sürecinin, bir mültecinin yaşamak istediği ülkenin büyükelçiliğine talepte bulunmasını sağlayacak şekilde değiştirilmesi önerisi var.

Güney Akdeniz ülkeleri de üye devletlerin daha fazla mülteci almaya başlamasını istiyor.

Üye ülkeler şimdiye kadar her yıl Avrupa kıyılarına ulaşan 160.000 göçmenden 2.000’den azını kabul etmeyi teklif etti.

Üye ülkeler, gelenlerin sorumluluğunu kimin üstlenmesi gerektiği ve ortak ülkelerin yardım etmekle yükümlü olup olmaması gerektiği konusunda yıllardır tartışıyorlar.

Anlaşma sağlayamayan ülkeler, Libya gibi Kuzey Afrika ülkeleriyle anlaşmalar yaparak sorunu dış kaynaklara devretmeye çalıştı.

AB ülkeleri ve Komisyon, sorunla başa çıkmak için uyumlu bir arama ve kurtarma misyonu oluşturmaya yönelik her türlü girişimi de, böyle bir planın yalnızca daha fazla insanı çekeceğini savunarak reddettiler.