Analiz: Çekler AB Konseyi başkanlığının başlangıcını nasıl görüyor?

Leila

Global Mod
Global Mod
Euronews muhabiri Méabh Mc Mahon, Çek Cumhuriyeti’nin bu aydan itibaren AB Konseyi başkanlığını devralmasıyla Prag’a yaptığı geziyi aktarıyor.

“Üzgünüm, bilmiyorum” soruma tekrar tekrar cevap verildi, Çeklerin şu anda Avrupa Birliği’ne başkanlık ettiğini biliyor muydunuz?

Prag’ın Letná semtindeyim – yerel kameramanım Jiri’ye göre “herkesin yaşamak istediği” popüler bir mahalle.

Orada, çoğunlukla Strasbourg veya Brüksel’de görülen Avrupalı bir milletvekili olan Mikulas Peksa ile tanıştım, ancak Cuma olduğu için genç Korsan Partisi politikacısı evden çalışıyor.

Bana Çek cumhurbaşkanlığının, eski başbakan ve milyarder Andrej Babis’in yarattığı kötü basın tarafından hala yaralanan ülkesine büyük bir destek vereceğini söyledi.

“Genellikle Çekya gibi bir ülkede yaşıyorsanız, ABD, Almanya, Fransa, Rusya gibi diğerlerinin kaderinize karar vermesini beklersiniz ve medyada büyük şeyler görürsünüz, ama şimdi Çekler ve Başbakanımız. Bu tiyatroya katılan kişi o ve bu gerçekten ilginç diyebilirim” diyor Peksa.

MEP Mikulas Peksa

siyasi skandallar

Politika hakkında konuştuğum çoğu insan, ister yerel ister Avrupalı olsun, gözlerini kaldırır. Otoriteye olan güvenleri zayıf görünüyor. 2017’den 2021’e kadar iktidarda olan eski başbakan, Prag dışındaki çiftliğini içeren Avrupa Birliği sübvansiyon sahtekarlığıyla suçlanıyor.

Aralık ayında muhafazakarlardan korsanlara kadar değişen beş partiden oluşan yeni bir koalisyon yemin ettiğinde, yolsuzluğun kökünü kazıma sözü verdiler.

Ancak AB başkanlığının konutasında, eğitim bakanı Petr Gazdík’i istifaya zorlayan bir skandal patlak verdi.

Ulusal hükümet koalisyonunu oluşturan beş partinin ikinci en büyüğü olan Belediye Başkanları ve Bağımsızlar Hareketi’nin (STAN) bir üyesiydi.

Prag Metropolitan Üniversitesi’nden Dr Petr Just bana hükümetin rahat bir çoğunluğa sahip olduğunu, ancak “Skandal doğal olarak STAN (Belediye Başkanları ve Bağımsızlar) partisini oldukça fazla zayıflattı, diğer koalisyon partileri sadece biraz etkilendi, ancak koalisyon hükümeti hala sağlam duruyor.” STAN geri çekilirse, bu desteği kaybederdi.

STAN’ın başkanı, başbakan yardımcısı ve içişleri bakanı Vit Rakušan’dır. Brüksel merkezli birkaç gazeteciyle birlikte gayri resmi bir akşam yemeği için onunla oturuyorum.

Rakusan, “Birçok büyük sorunumuz var. Enflasyon AB’deki en yüksek oranlardan biri,” diyor. Eski belediye başkanı bana önümüzdeki altı ay boyunca tabağındaki tüm konuları anlatıyor.

Artan gaz, elektrik, su ve gıda fiyatlarından evde düzeltmesi gereken çok şey varken, merak ediyorum Avrupa’ya liderlik etmek için nasıl zamanı olacak ve seçmenleri nasıl hissediyor?

“Burada AB ile ilgili biraz hayal kırıklığı hissedebilirsiniz” diyor.

“Çek işi, Çek halkı – hayatları üzerindeki etkiyi hissetmiyorlar…çok fazla kural ve çok fazla bürokrasi var. Avro bölgesinde olsaydık daha kolay olurdu”.

İçişleri bakanı, Hırvatistan, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e katılması gibi yurtiçi ve yurtdışındaki insanlara sonuçlar getirmeye çalışacağını söyledi.

Kapı hala kapalı ve bu ülkelerdeki insanlar umutlarını yitiriyor, AB’ye olan güvenlerini yitiriyorlar” diye ekliyor.

Petr Just, insanların genel olarak AB Konseyi başkanlığından haberdar olduğunu ancak önemli görmediklerini söylüyor.

“Bu, Çek toplumunun oldukça “soğuk” ve mesafeli olan AB’ye genel yaklaşımından kaynaklanıyor. İnsanlar AB’nin nasıl çalıştığı hakkında fazla bir şey bilmiyorlar” diye ekliyor.

Birinci öncelik Ukrayna olmaya devam ediyor

Küresel ısınmanın, göçün ve hızla yükselen enflasyonun ötesinde -Çek cumhurbaşkanlığının birinci önceliği Ukrayna olacak- savaşı durdurmaya ve etkilenenlere yardım etmeye çalışıyor.

Benzer kültürlere ve dillere sahip olan Çek Cumhuriyeti, ilk kez ev sahibi ülke konumunda. Çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 300.000’den fazla Ukraynalı geldi.

Şimdi bana söylenen ikilem, onları ‘bütünleştirmek’ mi yoksa sadece ‘uyarlamak’ mı?

Rakusan, “Ukrayna, geri dönmeleri güvenli olduğunda onları geri istiyor,” diyen Rakusan, birçoğunun iş bulduğunu ve “Ukraynaca’ya çok benzediği için konuşmayı” öğrendiğini de sözlerine ekledi.

Prag’da, ışıkların yandığı ve evde birinin olduğu Rus büyükelçiliğini ziyaret ediyorum, ancak bir parkın yanına tünemiş muhteşem malikane, yerlilerin girişi sahte kanla boyadığı zamandan kalma polis bantlarıyla çevrili.

Just, NATO ve Çek NATO üyeliğinin popülaritesinin Ukrayna’daki savaştan bu yana nasıl hızla arttığını ekleyerek, “Ukrayna’ya yapılan Rus saldırısından sonra insanlar savunma ve güvenlik konusunda daha fazla endişelenmeye başladı” diyor.