Analiz: Eriyen buzullardan kuraklığa, iklim krizi İtalya’da ortaya çıkıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
İtalya’da iklim cephesinde birkaç hafta zor geçti.

Sıcak havalar sorunun bir parçası, ancak bunun sadece mevsimlerin değişmesiyle ilgili olmadığı açık.

Son zamanlarda Marmolada dağında popüler bir yürüyüş parkurunda bir buzulun çökmesi sonucu 11 kişinin ölümü sadece bir kaza değildi.

Küresel ortalamanın iki katı olan yaklaşık 2 santigrat derece artan sıcaklıklarla birlikte, son birkaç yılda buzlar sadece daha hızlı erimekle kalmıyor, aynı zamanda uzmanlar bunun gibi olayların artacağını düşünüyor.

İtalyan bilim adamları, Alpler’deki buzullar geri çekilirken Marmolada buzulunun önümüzdeki 25 ila 30 yıl içinde artık var olmayacağı konusunda uyardılar.

Uzun süredir gözlerimizin önünde yaşananların ne ilk ne de son örneği. 2019’da işler zaten oldukça kötü görünüyordu.

O zamanlar, Courmayeur yakınlarındaki İtalyan Alpleri’ndeki Planpincieux buzuluyla ilgili haberler yapıyordum. Kendim görmek için helikopterle yukarı çıktım — dağdan ayrılmak üzere olan büyük bir buz kütlesi.

Yapımcı ve ben buzulun üzerinden uçarken, bu kadar büyük bir kütlenin düşmesinin yıkıcı sonuçlarını düşündüğümü hatırlıyorum. Uzmanlar, 100 olimpik yüzme havuzuna eşdeğer donmuş suyun vadi tabanına ulaşmasının sadece 80 saniye alacağı konusunda uyardı.

Buzulun hareketlerini izlemekle görevli özel bir ekibin bir üyesi, buzulun günde ortalama 35 ila 40 santimetre hızla aşağı doğru kaydığını söyledi.

İklim krizinin etkisini bize hatırlatan tek büyük trajedi buzulun çöküşü değildi.

Po nehri – İtalya’nın en büyük nehri neredeyse tanınmaz hale geldi. Şahsen görmek gerçekten şok edici.

Eskiden suyun aktığı yerde artık yaygın bir çöl var. Nehir yatağı ortaya çıktı ve normalde su altında yatan enkaz ve kabukları yüzeye çıkardı.

Bir uzman bana bunun sadece altı ay içinde olduğunu söyledi ama bu fenomen yeni değil.

27 Haziran 2022 Pazartesi, Pavia, İtalya yakınlarındaki Linarolo’daki Po nehir yatağından bir görünüm.

Son 20 yılda birkaç kez su krizleri yaşandı, ancak bugünün mevcut kuraklığı son 70 yılda kaydedilen en kötü kuraklık.

Geçmişin kümülatif etkileriyle birlikte yağışlar yılbaşından bu yana yarı yarıya azalmış ve normalden daha az kar yağdığı için göller aynı seviyede değil.

Etkiyi ilk hisseden tarımsal üretim oldu, ancak bölgede yaşayan 700.000 kişi de suyu evsel kullanım için kullanıyor. Ve Po nehrine artan deniz suyu akışı, sulamayı neredeyse imkansız hale getiriyor.

Peki çözüm nedir ve bu son kriz nasıl önlenebilir?

Havza Otoritesine, mahsul sulama için pompalanan suyun azaltılmasının kesinlikle yardımcı olacağını söyleyen soruyu sordum.

Kurumun Genel Sekreteri, “Yeşil geçiş sürecini hızlandırmalıyız. Herkes bunun var olduğunu biliyor. Gelecek yıl daha da kötü olabilir,” diye uyardı.

Ancak çözümler siyasi kararlar olmadan uygulanamaz. Yetkili, hükümete kuraklıkla başa çıkmak için AB kurtarma fonundan gelen parayı kullanma ihtiyacı konusunda tavsiyede bulundu.

Halihazırda birçok bölgede olağanüstü hal ilan edilmişti, ancak yapılabilecek daha çok şey var.

Havza Kurumu genel sekreteri, bu tür kararları kimin aldığı konusunda bir sorun olduğunu doğruladı.

İtalya’nın pandemi sırasında zaten ortaya çıkmış olan ana sorunlarından biri, kararların genellikle hem bölgesel hem de ulusal düzeyde farklı düzeylerde alınabilmesidir.

Ancak kriz kötüleştikçe, kesinlikle bir şeyler yapılması gerekiyor.