Belçika, Brüksel’deki 2016 terör saldırıları için ülkenin şimdiye kadarki en büyük davasını başlattı

Leila

Global Mod
Global Mod
Brüksel’de bir mahkeme, Belçika’nın başkentindeki 2016 terör saldırılarıyla ilgili olarak Pazartesi günü bir ön duruşma yaparak yargılamaya başladı.

Sekiz ay sürmesi beklenen uzun bir davanın ilk aşaması ve Belçika’da gerçekleşecek türünün en büyüğü.

22 Mart 2016’da, üç saldırgan Brüksel-Zaventem havaalanında ve Avrupa Mahallesi’ndeki Maelbeek metro istasyonunda kendilerini havaya uçurdu. Saldırılarda 32 kişi öldü ve 340’dan fazla kişi yaralandı.

Resmi yargılamalar Ekim ayında başlayacak, ancak bu ilk toplantının amacı, prosedürü ve olayların gidişatını belirlemek ve sanıkların yargıçlara sunulmasına izin vermek.

Tazminat arzusu, ama yanılsama yok

Altı yıl önce Louis Vanardois, otuz yaşındaki İsveçli illüstratör kız arkadaşı My Altegrim’i Maelbeek metro istasyonunda kaybetti. Tazminat istiyor ama hiçbir yanılsama içinde değil.

“Paris saldırılarında gördük ki, [saldırganların] gerçekten pozisyonlarına geri dönmediklerini ve af falan dilemediklerini gördük. Her halükarda, benden kişisel olarak af dileseler, sanmıyorum. verebilirim” dedi Euronews’e.

İki kez hastaneye kaldırılan, anksiyete ataklarının kurbanı olan Vanardois, uyanan travmalardan korktuğu için her gün duruşmaya gitmeye niyetli değil.

“Endişeliyim, evet, çünkü sadece kalabalığın yanında bile göz korkutucu olacak. Ve bu saldırı dizisinde yer alan insanların görüntüleriyle duygusal olarak nasıl başa çıkacağımı bilmiyorum.” söz konusu.

Vanardois’in 22 Mart günü hakkında birçok sorusu var ama sanıklarla konuşup konuşamayacağını merak ediyor.

“Endişeliyim çünkü onlarla nasıl ilişki kuracağımı bilmiyorum” dedi.

“Onlarla bizzat konuşmak isteyip istemediğimi, tam tersine bana hiçbir söz gelmeyecek mi yoksa öfkem hep var mı olacak bilmiyorum. Bilmiyorum.”

Vanardois, “Belki de öfkemin birdenbire kaybolmasından korkuyorum, ya da belki çok fazla olacak,” diye yakındı Vanardois.

Bu davada adalet arayan bine yakın sivil taraf var.