Brüksel, Ukraynalı mültecilerin AB’de yaşama ve çalışma haklarını 2024’e kadar uzattı

Leila

Global Mod
Global Mod
Avrupa Komisyonu, Ukraynalı mültecilere AB içinde haklar tanıyan önlemleri Mart 2024’e kadar uzatacak.

Rus işgalinin ardından yürürlüğe giren bir yasal araç olan Geçici Koruma Yönergesi, Ukrayna’dan kaçan kişilerin AB içinde yaşamasına ve çalışmasına izin veriyor.

Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson da, artık uyarının parçalanmış ülkeye geri dönmek isteyen, ancak korumalarını kaybetmekten korkanları kapsayacak şekilde genişletileceğini söyledi.

Johansson, “Gelip geçici koruma talebinde bulunan birçok Ukraynalı, ülkelerini yeniden inşa etmek istedikleri için şimdi evlerine dönüyor ve bunu memnuniyetle karşılıyorum.” dedi. “Ve geçici korumadan kayıtlarını silmeleri gerekiyor, ancak birçoğu bunu yapmakta tereddüt ediyor çünkü tekrar kaçmaları gerekebileceğini düşünüyorlar.

“Bu sabahı yine Kiev’e düşen bombalarla görebiliyoruz. Bu yüzden karar verdik: kaydı silmeye gerek yok, sadece AB’den ayrıldığınızı ve eve döndüğünüzü bildirmek için. Yani haber vermek önemli ama kartın sende kalabilir.”

Buna paralel olarak, ihtiyacı olan Ukraynalılara yardım etmek için EU Talent Pool adlı yeni bir çevrimiçi iş arama aracı başlatıldı. Geçici korumadan yararlanan herkes, işverenlerin talepleri ve açık pozisyonları ile eşleşmesi için becerilerini ve özgeçmişini kaydedebilir ve yükleyebilir.

Eurostat’a göre, 250.000 Ukraynalı 18 AB ülkesinde resmi olarak iş arayan olarak kayıtlı. Ve bazıları iş bulmakta zorlanıyor

Euronews, Belçika’da Mariupol kentinden kaçmak zorunda kalan 23 yaşındaki mülteci Karyna Kokhlova ile konuştu. Nisan ayında bilgisayar bilimleri alanında lisans derecesi ile geldi ve yüzlerce iş başvurusu gönderiyor.

Kokhlova, “Özellikle proje yönetimi pozisyonlarında İngilizce’den daha fazlasına ihtiyacınız var. Fransızca veya Felemenkçe, hatta her ikisini aynı anda konuşmanız gerekiyor.”

“Ayrıca çok fazla deneyimim yok, sadece bir yıl. Bazı pozisyonlar, proje müdür yardımcısı pozisyonları için beş yıllık deneyim gerektiriyor. Sadece bir [yıl] var, ancak sadece 22 yaşındaysanız beşe sahip olmanız imkansız. “

AB Yetenek Havuzu projesine katılım üye ülkeler için isteğe bağlıdır, ancak Komisyon ülkelerin katılarak savaştan kaçanlara yardım etmeye devam edeceğini umuyor.