Cape Verde müziği, yeni nesil sanatçılarla listelerde zirveye çıkmaya devam ediyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Cape Verde takımadaları, Brezilya, Portekiz ve dünyanın geri kalanındaki birçok müzisyene ilham veren Cesária Évora ve Ildo Lobo gibi etkili sanatçıların evi olmuştur. Müziğin Cape Verde’nin en büyük ihracatı olduğu, balıkçılıktan bile daha büyük olduğu söyleniyor ve yeni nesil Cape Verde şarkıcıları ve şarkı yazarları müzik listelerine hükmetmeye devam ediyor.

Böyle bir sanatçı, küçük Maio adasından gelen Ade da Costa’dır. Birçok Cape Verdeli gibi o da müzisyen olmak istiyordu. Şimdi İspanya’da profesyonel bir kariyeri var ve etkilerini hatırlıyor:

Bana, Cesária Évora ve Ildo Lobo uluslararası sahnelerde çalmaya ve kendileri için bir isim yapmaya ve Cape Verde’nin adını sınırlarımızdan daha uzağa götürmeye başladığında, tüm Cape Verdeliler – kadın ve erkek – bir şekilde şarkıcı olmak istediler ve hikayelerimizi anlat, çünkü biz adalıyız. Bu sadece dünyayla bağlantı kurma yolumuz.”

Cape Verde’de müzik bir tutkudan daha fazlasıdır; gelişmekte olan ülkedeki gençlerin geçimlerini sağlamalarının bir yolu. Takımadalardaki işlerin %25’inin müzik ve sahne sanatları ile ilgili olduğu düşünülüyor.

Uluslararası sahne ile yerel bir bağlantı

Onlarca yıldır yaptıkları gibi, Cape Verde müzisyenleri bugün de başkalarını etkilemeye ve ilham vermeye devam ediyor. Dünyanın her yerinden plak şirketleri ve yapımcılar, uluslararası müzik listelerinde yer alacak bir sonraki büyük sanatçıyı arıyorlar. Praia ve Midelo şehirlerinde uluslararası bir müzik fuarı olan Atlantic Music Expo, onları uluslararası müzik işiyle buluşturuyor.

Atlantic Music Expo’nun genel müdürü Augusto Veiga, Atlantic Music Expo’nun “Cape Verde müzisyenleri için olduğu kadar yapımcılar ve Cape Verde’nin tüm müzik endüstrisi için de büyük önem taşıdığını” belirtiyor. uluslararası müzikle temasları ve aynı zamanda uluslararası ilgi görmeleri için bir fırsat olarak işlev görür.

Yerel yeteneklerin korunması

Müzisyen ve söz yazarı June Freedom gibi sanatçılar, Cape Verde geçmişiyle diasporanın üyeleri olarak deneyimlerini birleştiriyor:

“Müzikle olan yörüngem daha çok afrobeat etkisinde çünkü ben de Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşıyorum ve genel olarak dünya müziği dinliyorum ama görevimin elimden geldiğince örnekleme yapmak ve geleneksel müziği kullanmak olduğunu düşünüyorum. modern büküm.”

Ancak sanatçılar yurtdışında kariyer yaparken, zorluk onların yeteneklerinin faydalarını nasıl elde tutacaklarıdır. Cabo Verdean Müzik Topluluğu, adalardaki mülkiyet haklarını korumak için savaşıyor. Şarkıcı ve Cabo Verdean Müzik Topluluğu Başkanı Solange Cesarovna, “Uluslararası bir kariyer peşinde koşmaları ve aynı zamanda evimize dönmeleri adil. İlla göç etmek zorunda değiliz, ülkemizde yaşamaya devam edebiliriz.”

Yurtdışında veya evde, Cape Verdeans çalmayı asla bırakmaz çünkü müzik onların ruhunun bir parçasıdır.