Deniz değişikliği yaratmak: Deniz ekosistemlerimizi korumak için okyanus okuryazarlığı neden önemlidir?

Leila

Global Mod
Global Mod
Ocean, denizlerimizin ve deniz çevresinin sağlığı hakkında halkı bilinçlendirmeye çalışan meraklılarla tanışmak için Malta ve Hollanda’ya seyahat ediyor.

…insanları eğitmenin mükemmel yolu budur.

Her yıl milyonlarca plaj sever Malta’yı ziyaret ediyor. Ancak bir grup şnorkelle yüzücü sadece eğlenceden daha fazlası için geldi. Yerel deniz yaşamı ve bunun insanlık için önemi hakkında daha fazla bilgi edinmek için Malta Ulusal Akvaryumu tarafından düzenlenen ücretsiz rehberli tur için buradalar.

“Bu, insanları eğitmenin mükemmel bir yolu. Bence çocuklar bundan zevk alıyor, benim yaşımdaki insanlar bundan hoşlanıyor, hatta benden biraz daha büyük olanlar bile vardı, bilirsiniz ve bana kapsayıcı bir olay gibi geliyor, başparmaklar. yukarı!” dedi bir katılımcı.

Bu tür girişimler, okyanus ve deniz çevresi hakkında kamu bilincini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Malta’nın Okyanus Büyükelçisi Alan Deidun, çoğu insanın bu tür konulardan duygusal olarak kopuk olduğunu, ancak bu tür eylemlerin aradaki boşluğu kapatmaya yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

Deidun, “Bildiğimiz gibi, Avrupa’nın denizden daha fazla ekonomik aktivite üretmemiz gereken mavi bir büyüme stratejisi var. Ancak bunun sürdürülebilir bir şekilde yapılmasını mühlet yapmalıyız” diye açıklıyor.

“Ve bunu yapmanın bir yolu, sadece Joe vatandaşı için değil, aynı zamanda politika yapıcılar için de daha fazla okyanus okuryazarlığına sahip olmaktır, çünkü bazı politika yapıcıların aslında okyanus okuryazarlığı olmadığına şaşırırsınız.”

Malta Okyanus Büyükelçisi Alan Deidun: “İnsanları bu şeylerden haberdar ettiğinizde, onları okyanus okuryazarı vatandaşlara dönüştürüyorsunuz”

EU4Okyanus

Okyanus okuryazarlığının iyileştirilmesi, AB destekli Avrupa Okyanus Koalisyonu (EU4Ocean) için en büyük önceliktir.

Çok çeşitli organizasyonları, projeleri ve insanları birbirine bağlar ve ayrıca halkın bilgisini geliştirmeye ve denizlerimize neler olduğu hakkında tartışma yaratmaya yardımcı olmak için eğitim programları geliştirir.

Malta Çevre, İklim Değişikliği ve Planlama Bakanı Aaron Farrugia, “Önemli ders insanları dahil etmek, okyanusun geçim kaynaklarımız ve geleceğimiz için ne anlama geldiğini erken bir aşamada anlamalarını sağlamaktır” diye ısrar ediyor.

AB’nin Çevre, Denizcilik ve Balıkçılıktan Sorumlu Eski Komiseri Karmenu Vella, okyanus okuryazarlığının hayati derecede önemli bir konu olduğunu kabul ediyor ve savunuyor.

“Nasıl yeterince bilgili olamayız ve gezegenin hepimizin bağımlı olduğu en büyük varlığına – çocuklar, öğrenciler, medya çalışanları, politikacılar, politika yapıcılar, herkes için yeterince bağlı olamayız?”

Onu sevebilirsin, harika bulabilirsin – bunun için savaşmazsan, her şey çok, çok yakında sona erecek.

Sahil Günleri olarak bilinen hedefli yerel etkinlikler, halkı, özellikle de oyun oynarken deniz besin zinciri gibi şeyler hakkında bilgi edinmek isteyen çocukları, dahil etmenin bir yolu olarak görülüyor.

Avrupa düzeyinde, EU4Ocean okullarda okyanus okuryazarlığını teşvik eder, gençlik projelerini destekler ve #MakeEUBlue kampanyasıyla halkı meşgul eder.

Müzelerde, arka merkezlerde ve akvaryumlarda düzenlenen temalı sergiler de farkındalığı artırmada çok önemli bir rol oynuyor.

“Denizin başı dertte ve ne yazık ki insanlar bunun farkında değil. Bana göre akvaryumların, hayvanat bahçelerinin genel olarak yayılması gereken ana mesajlardan biri de tam olarak okyanus okuryazarlığı. Var olan tüm güzelliklere sahip olabilirsiniz, tüm bu hayvanların ne kadar harika olduğunu görebilirsiniz.Ama aynı zamanda, özellikle genç nesiller için bu konuda yapmamız gereken bir şey var.Bunu sevebilirsin,harika bulabilirsin — eğer savaşmazsan bunun için her şey çok, çok yakında sona erecek,” diye açıklıyor Malta Ulusal Akvaryumu’nda Eğitim Görevlisi Thais Amaral.

Malta’da okyanus bilincini yükselten kadın Thais ile tanışın

Gelecek nesli eğitmek

Malta’dan Hollanda’ya ve Sea Ranger Service adlı öncü bir sosyal girişim, motive olmuş gençlerin denizcilik kariyerine başlamasına yardımcı oluyor.

2016 yılında Hollandalı çevreci Wietse Van Der Werf tarafından kurulan şirket, onlara tam bir yıl boyunca denizcilik deneyimi kazanma şansı sunarken aynı zamanda maaş da alıyor.

“Denizcilik endüstrisinin gerçekten mücadele ettiği şeylerden biri gençleri, genç yetenekleri cezbetmek. Peki gençleri denizcilik kariyeri seçmeleri için nasıl motive edip motive edebiliriz? Pekala, yollardan biri onların bir Deniz Korucusu olarak başlamasıdır. ,” diye açıklıyor Van Der Werf.

…arkadaşım bana Deniz Korucusu hizmetinden bahsetti ve ben satıldım!

Hepsi 30 yaşın altındaki Sea Rangers, her ayın yaklaşık yarısını denizde geçiriyor. Yıl boyunca, deniz haritacılığı, yelken teknikleri ve motor kullanımı gibi teorileri öğrenirken, denizde çevresel görevler üzerinde de çalışırlar.

“Arkamda gördüğünüz özel bir yelkenli gemi olan bu gemide çalışıyorlar, bu yüzden çok temiz, çok emisyonsuz bir çalışma şekli. Ve araştırma ile ilgili her türlü görevi yerine getiriyorlar. denizde doğanın yönetimi ve restorasyonu” diyor Van Der Werf.

Yeni katılanların çoğunun yelkencilik geçmişi yoktur ve daha deneyimli takım arkadaşları ve deneyimli profesyonellerin yardımıyla halatları öğrenirler.

“Her şey okyanusa olan sevgimle başladı. Tüplü dalışı seviyorum. Ve cankurtaran olarak çalışmaya başladım – ve arkadaşım bana Sea Ranger hizmetinden bahsetti ve satıldım!.. Ekip gerçekten özel, şimdiden iyi hissettiriyor Ve çok şey öğreniyorum çünkü yelken benim için tamamen yeniydi” diyor Deniz Korucusu Nina Hubers.

Her yıl sadece birkaç kontenjan bulunduğundan, Deniz Korucusu olma rekabeti zorlu olabilirken, atılım yapan adaylar zorlu bir eğitim kampına girerler.

Askeri gaziler tarafından yönetilen eğitim, ekip oluşturma, kişisel gelişim ve hayatta kalma tekniklerine odaklanır.

Okyanus için savaşan insanlarla tanışın

“Deniz korucusu olmak, bu sektörde çalışmak isteyen gençler için büyük bir fırsat.” -Sophie Hankinson

“Yalnızca gelecek nesiller için değil, sonraki nesiller için de bir çevre için savaşmaktan ve gelecek için savaşmaktan başka seçenek yok.” – Thais Amaral

“Takım gerçekten çok özel, şimdiden biraz aile gibi hissediyorum. Çok şey öğreniyorum çünkü yelken benim için tamamen yeniydi.” – Nina Hubers

“Genç kadınların denizde çalışması için güvenli bir çalışma ortamı yaratmak bizim için çok gurur verici bir şey.” – Wietse Van Der Werf

“Gençlik ve genel olarak insanlar, seslerini yükseltmeli ve toplumda görmek istedikleri değişim için zorlamalı.” -Yacopo Baldacchino

“Hepimizin bağımlı olduğu gezegenin en büyük varlığına nasıl yeterince bilgili ve yeterince bağlı olamayız?” – Karmenu Vella

“Denizden daha fazla ekonomik aktivite üretmemiz gerekiyor, ancak bunun sürdürülebilir bir şekilde yapıldığını mühlet yapmalıyız.” – Alan Deidun

“Anahtar ders, insanları dahil etmek, okyanusun geçim kaynaklarımız ve geleceğimiz için ne anlama geldiğini erken bir aşamada anlamalarını sağlamaktır.” – Aaron Farrugia

“Bir köprü kurmamız gerekiyordu ve hepimizin üzerinden geçmemiz gerekiyordu… Ve bana göre bu gerçekten imkansız görünüyordu. Ama aslında, doğru planla, doğru ekip çalışmasıyla, doğru çabayla, sonunda, üstesinden geldi!” dedi Deniz Korucusu Sophie Hankinson.

Pek çok ülkeden insanlar… hey, burada potansiyel olarak fark yaratabilecek, etki yaratabilecek bir model var diyor.

Sea Rangers, Hollanda devlet kurumları için ücretli denizcilik görevlerini yerine getirir – örneğin, deniz sağlığının izlenmesine yardımcı olmak için korunan alanları araştırmak veya su örnekleri almak.

Şirket, çevreye yardımcı olurken genç işsizliği azaltan sürdürülebilir bir iş modeli kurduğunu söylüyor. Şimdi, 2040 yılına kadar denizcilik sektöründeki işler için 20.000 genci eğitme hedefiyle, bir franchising modeli aracılığıyla uluslararası ölçekte büyümeyi planlıyor.

“Akdeniz çevresindeki Fransa ve İspanya ve Yunanistan başta olmak üzere, Baltık Denizi çevresindeki Estonya, Finlandiya, Polonya başta olmak üzere birçok ülkeden insanlar, hey, potansiyel olarak fark yaratabilecek, burada etki yaratabilecek bir model var diyor. Dolayısıyla, modeli orada uygulayıp uygulayamayacağımızı görmek için şu anda bu kişilerden birkaçıyla ileri düzey görüşmeler yapıyoruz” diyor Van Der Werf.

İklim değişikliği ve kirlilikten kaynak kullanımına kadar – okyanuslarımız birçok zorlukla karşı karşıya. Ancak umut şu ki, insanlar bu sorunlar hakkında ne kadar çok şey bilirlerse, gidişatı tersine çevirmek için meseleleri o kadar çok kendi ellerine alacaklardır.