Dünya Kupası: Infantino, Avrupa’yı Katar insan haklarını eleştirdiği için ‘çifte standart’ ile suçluyor

Leila

Global Mod
Global Mod
FIFA başkanı Gianni Infantino, Cumartesi günü Dünya Kupası ev sahibi Katar’ı eleştiren Avrupalıları hedef aldı ve kendi kıtasında ahlaki bir çifte standart önerdi.

Infantino, Avrupa’nın sorunlarını, emirliğin insan hakları ve stadyumlar ve altyapı inşa eden göçmen işçilere yönelik muamele konusundaki siciline yönelik eleştirilerin yıllardır sürdürdüğü Katar turnuvasını başlatırken Avrupa’nın sorunlarını sıraladı.

Infantino yüzlerce uluslararası medyaya yaptığı açıklamada, “Biz Avrupalıların son 3000 yıldır yaptığımız şeyi, insanlara ahlaki dersler vermeye başlamadan önce önümüzdeki 3000 yıl için özür dilemeliyiz” dedi.

Katar ve başkent Doha’nın “şimdiye kadarki en iyi Dünya Kupası”na ev sahipliği yapmaya hazır olacağını söyledi.

Infantino, “Bugün kendimi Katarlı hissediyorum” dedi. “Bugün kendimi Arap hissediyorum. Bugün kendimi Afrikalı hissediyorum. Bugün eşcinsel hissediyorum. Bugün kendimi göçmen bir işçi gibi hissediyorum.”

Infantino, eleştiriyi, çalışmak için İsviçre’ye taşınan İtalyan bir ailenin çocuğu olarak yaşadığını söylediği zorbalık ve ayrımcılıkla ilişkilendirdi.

Avrupa ülkelerinin artık orada çalışmak isteyen göçmenlere sınırlarını kapattığını, Katar’ın ise yasal kanallar aracılığıyla Hindistan, Bangladeş ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerinden gelen işçilere fırsatlar sunduğunu söyledi.

Londra merkezli insan hakları grubu Equidem’in bu ay yayınladığı 75 sayfalık bir raporda, Katar’ın Dünya Kupası stadyumlarını inşa eden göçmen işçilerin genellikle zorlu koşullar altında uzun saatler çalıştıklarını ve işverenlerinin hesap vermekten kaçarken ayrımcılığa, ücret hırsızlığına ve diğer suiistimallere maruz kaldıklarını söyledi.

Katar, yoğun uluslararası inceleme altında, son yıllarda Equidem ve diğer insan hakları grupları tarafından övülen bir dizi çalışma reformunu yasalaştırdı. Ancak savunucular, suiistimallerin hâlâ yaygın olduğunu ve işçilerin tazmin için çok az yolu olduğunu söylüyor.

FIFA lideri, Batı medyasının Katar’a yönelik eleştirileriyle ilgili olarak, “Son birkaç ayda masaya yatırılanlar oldukça inanılmaz bir şey” dedi.