Ersun Yanal’dan flaş sözler! Fenerbahçe, Trabzonspor, ulusal grup, Aziz Yıldırım, Ali Koç…

bencede

New member
Arda, Selçuk ve Mehmet Topal üzere isimlerin transferi hakkında Ersun Yanal “Vestel Manisa’dayken Arda’yı (Turan) gidip 5 dakikada aldım Galatasaray ‘dan. Arda bizde 2 sene oynayacaktı. Hiç kimse de talep etmiyordu, gidip alıyorduk. Selçuk İnan için Çanakkale Dardanelspor’da oynarken ben kendim gidip pazarlık yaptım, Mehmet Topal’la bir arada aldım geldim. Hatta kimse tanımıyordu, “nereden çıktı bu çocuk ” dediler. “Ne yapıyoruz biz” dediler. Doğal idmanlara çıkınca bizim arkadaşlar ya futbolcuymuş bunlar diyerek espri de yaptılar.” kelamlarını sarf etti.

“VAR OLSAYDI ŞAMPİYON OLURDUK”

Gençlerbirliği’nin başında kıymetli başarılara imza atan Yanal, “Gençlerbirliği’nin başındayken Altay ile 3-3 birliktee biten maç ve daha sonrasında yaşanan seri puan kayıplarıyla ilgili Yanal “2-0 öndeyiz. Çok kolay bir maç kaybettik. O gün dayak yedik. Bence Türk futbolunda sorgulanması gereken maçlardan bir adedidir. Kurallar ve şartlar futbolun kendi adaleti için uygun olmadığını düşünüyorum. Tahminen VAR olsaydı biz o sene şampiyon olurduk. Beşiktaş maçında fazlaca kısa mühlet içerisinde eksik kaldık ve kararı alamadık. bu biçimdeki konjonktürün acımasızlığına bırakıyorum. Çok güzel bir takımdı, epeyce âlâ de futbol oynuyordu. Bence ligin en âlâ futbol oynayan grubuydu. Şampiyon olurdu o ekip. Bizim o devir bir Beşiktaş maçı var, 4-3 biten Türkiye Kupası maçı. Bence Türkiye liglerinin en uygun maçlarından bir tanesiydi o maç. Hatta hoş bir anımı anlatayım. Sevgili Mesut Bakkal, “Hocam maç gidiyor, ne yapalım” falan dedi. “Otur ya bu biçimde hoş bir maçı daha nerede seyredeceğiz. Herkes özgür. Otur izleyelim” demiştim.” kelamlarını sarf etti.

“ALMANYA’DAN TEKLİF ALDIM”

Yurt haricinden aldığı teklif ile konuşan deneyimli teknik adam “Yurt haricinde çalışmayı düşündüm. Teklif de geldi. Son anda olmadı. Almanya’dan teklif aldım. Son dakikaya kadar her şeyde anlaşıldı. Lakin son dakikada olmadı. Ulusal kadro daha sonrasında yaşandı. daha sonrasında Vestel Manisa’daki proje epey değerli bir vizyon ortaya koyuyordu.” dedi.

Çok büyük potansiyeli olan lakin bir türlü açığa çıkaramamış oyuncu kim sorusuna Ersun Yanal “Yusuf Şimşek fevkalade fecî bir yetenekti. Yusuf Şimşek, Avrupa’da bir yerde dünyaya gelip oradaki kurallarda futbol kültürüyle gelseydi ya da Brezilya kültüründeki bir oyuncunun beklentilerini doğuran kültürle gelseydi fazlaca farklı olurdu.” tabirlerini kullandı.

“MİLLİ KADRODAN GÖNDERENLER SORGULANMALI”

Ulusal grup süreciyle ilgili konuşan Yanal, “Milli grubun başındayken Fatih Terim baskısı asla hissetmedim. Fatih Terim, Türk antrenörler için hürmet duyulacak bir karakter, hürmet duyacağımız bir büyüğümüz. Muvaffakiyetleri ile de alkışladığımız bir büyüğümüz. Onun yapmış olduğu teknik yöneticilik duruşu konusunda hiç kimsenin söyleyeceği bir kelam olamaz. Ortada her şey. Bu bir rekabet olarak değerlendirilmemeli. Ulusal ekipten gönderilişim, onun sorumluluğu değil, yönetimdekilerin sorumluluğu. Onlar sorgulanmalı bence.” açıklamasını yaptı.

“İBRAHİM HACIOSMANOĞLU İLE ANLAŞAMADIK”

Trabzonspor’daki periyotları hakkında konuşan Ersun Yanal, “Trabzonspor’a ikinci geldiğimde Fenerbahçe ‘den ayrılmıştım. daha sonrasında o devirde lider İbrahim Hacıosmanoğlu’ydu. Okay Yokuşlu’yu transfer etmiştik. Birinci periyot bitmiş oldu. İkinci periyodun başlamadan hem sıhhat birebir vakitte öbür bir niçinle Amerika’ya seyahat etmiştim. Döndüğümde ise birkaç ismin ekipte olmamasını istemiştim lakin burada İbrahim liderle anlaşamadık. Oturduk uygarca el sıkışarak ayrıldık. O ekip yarım kalmış oldu. 2. dönemde yarım çalışmış oldum.

O periyot başlarken kimi oyuncuların ayrılması gerektiğini, kimi oyuncuların transfer edilmesi gerektiğini savunduğum bir masada anlaşmadığım için el sıkışarak ayrıldık. Fenerbahçe’den daha sonra Trabzospor’u çalıştırmak büyük bir tezdi. O devirde epeyce ısrar ettiler. O devir de gerçekleştireceğimiz transferler son anda olmadı. Masadan kalktık. Bunlardan bir tanesi Ozan Tufan. Oburu Tolgay Ali Arslan. Onları almak üzereydik, almıştık hatta ancak son anda masadan kalktık. Genç ve düzgün bir grup oluşturacaktık olmadı. kimi vakit iş kazası yapabiliyorsunuz.

Şayet işinizi gerçek yapıyorsanız, futbol adamıysanız, futbol için emeğinizi ortaya koyuyorsanız, Fenerbahçe’ye ve Trabzonspor’a ikinci kere gitmenin epeyce büyük bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Ben de bu tarafsızlığı temsil ettiğimi düşünüyorum. Asla bir fanatizmin temsilcisi değilim ben. Rastgele bir topluluğun fanatizmini de temsil etmem. Futbolun çıkarları için uğraşırım.

Trabzon kentinde yaşamak ve orada olmak bir ayrıcalık. Rahatsız edecek bir yer değil. Trabzon insanları içine alan, misafirperver sıcak bir kent. Fakat kelam konusu futbol saati geldiğinde her şey ayrılıyor. Futbol saati bittiği anda bir daha herkes tıpkı samimiyet içerisinde kalabiliyor. Trabzon’a birinci gidişimden daha sonraki o ortam her vakit caziptir.” kelamlarıyla o dönemki durumunu anlattı.

“BÜYÜK EKİPLERİN HEPSİNDEN TEKLİF ALDIM”

Muhteşem Lig’deki büyük kadroların hepsinden teklif aldığını söyleyen Ersun Yanal, “Ben büyük kadrolarımızın hepsinden teklif aldım. Birinci teklif Beşiktaş’tan geldi. Denizlispor’dan ayrıldım, ligin bitmesine 8 hafta var. Sayın lider Yıldırım Demirören ve Ahmet Hamoğlu beni aradılar ve İstanbul’a döndüm. Sayın liderimizin konutunda buluştuk. Benim oraya gelmemi istediler. Bunun sıkıntı olacağını düşündüğümü söylemiş oldum. Scala diye bir teknik yönetici getiriyoruz. Seni de onun yanına istiyoruz. Scala bir menajer üzere olacak sen çalışırsın. sonrasındasında ikinci toplantı İzmir’de yaptık. Benim epeyce başıma yatmadı. Scala ile çalışmam nasıl olurdu. O hususta mutabakat gerçekleşmedi.

“FENERBAHÇE EN ÇOK ISRAR EDEN TARAF OLDU”

Büyük kulüplerin kendisini istemesiyle ilgili Yanal “hemen sonrasında Ankaragücü’ne gittiğim birinci sene tıpkı teklif Fenerbahçe’den geldi. Lig devam ederken sanıyorum Lorant öncesinde Ankara’da bir toplantı yapıldı. Sayın Nihat Özdemir ve Hamdi Akın ile bir arada liderimiz Cemal Aydın toplantı yapmıştı. Orada da gerçekleşmedi, vermediler. Gençlerbirliği’ne geldim. Özkan Sümer lider olduğunda beni Trabzonspor’a istemişti, o devirde de gidemedim, olmadı. Bu ortalarla ulusal kadro, Vestel Manisaspor ve sürecin 2013’e kadarki kısmında ben büyük ekiplerle çalışamamış oldum. Fakat bunda en ısrarcı ve üzerinde duran Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe taraftarıyla buluşmamızın en büyük sebebi, üstün olmayı, üstün oyun oynamayı, baskın oynamayı skor kadar önemseyen bir grup. Hissettirir bunu. Hem oyuncusuna hem teknik yöneticisine hem yöneticisine. Fenerbahçe grubu bunu gösterirken epeyce farklı bir atmosfer yaratırlar. Benim bir kelamım var “Fenerbahçe savunma yapmaz, yaptırır”. Bu en hoş açıklayacak şeydir.”

“ÇOCUKLUKTAN BERİ FENERBAHÇELİYİM”

Ben çocukluktan beri Fenerbahçeliyim. Benim dedem, Fenerbahçe genç grubunda oynamış. Bizim ailede babam da Fenerbahçeli. Bizim ailede baba ve baba tarafındaki Fenerbahçelilik herkese bulaşmıştır ve biz Fenerbahçeliyiz. Fenerbahçe’de en sevdiğim futbolcu Osman Arpacıoğlu’ydu. Onun attığı goller epeyce beğenilen gelirdi bana. Çok nazik, kibar bir golcüydü. O epeyce etkilemişti beni.

Fenerbahçe’yle ilgili çocukluğumdaki en hoş anı Fenerbahçe’yi birinci seyrettiğim an. İstanbul’da babamın götürdüğü bir maç vardı. Kadıköy’deki statta. bu biçimde maçlar bir Kadıköy’de bir Dolmabahçe’de oynanırdı.

Fenerbahçe kaybettiğinde üzülürüm ancak ben farklı bir grupta çalışırsam ve bu benim menfaatimeyse bu iş hissine dönüşüyor. Ben profesyonelim. Bugün Fenerbahçe’ye dışarıdan tarafsız olarak baktığımda “bu niçin bu biçimde olmuyor” dediğim fazlaca olmuştur. Fakat üstlendiğim bir misyon var. Şu anda ben tarafsız ve adil olmak zorundayım. Kendi içimdeki rüzgarı dışarı vurursam o hisler diğerlerini da tesirler. Fenerbahçe’yle karakter olarak özdeşleştirdiğim yanım: kazanmak. Fenerbahçe üzere kazanmak.

FENERBAHÇE’DEKİ ŞAMPİYONLUK ÖYKÜSÜ

Fenerbahçe’ye geldiğimde hayli güzel bir grup vardı. Bu ekibin güçlü oyuncusu var. Bu kadronun hengame edebilecek oyuncusu var. Bu kadronun teknik olabilecek oyuncusu var. Bu kadroda strateji belirleyip o stratejiyi alanda uygulayacak tecrübede sürekliliği sağlayacak oyuncusu var. Çok büyük bir taraftar kitlesi var. Yaşadığı 3 Temmuz sürecinin gerisinden acıları var. Bu acılarını hafifçeletecek argümanlı durmak ve şampiyon olmak var.

O maçtan daha sonra şu biçimde bir kıssa var. Sayın liderimiz Aziz Yıldırım mahkemelerle uğraşıyordu ve epeyce ağır bir program vardı. Bu maç daha sonrasında kulüpte bir toplantı yapıldı. Kritik yer şuydu. Sayın Aziz Yıldırım’ın söylemiş olduği bir kelam var. Bu ekip bu biçimde şampiyon olamaz. Bu kadroda hoca var, futbolcular var. Hoca ne diyorsa o olacak. Bu ekipte ben olmam, hoca olur. Hepiniz ayağınız denk alın ve hoca ne diyorsa onu yapın. Oradaki duruşu desteklemesi ve bizim gerekli olan tutum ve davranışı kadronun üzerinde kurup, kadrodan istediklerimizi net bir biçimde söylememiz ve oyuncularımızın buna karşılık vermeleri bu kadronun epey rahatlıkla şampiyon bulunmasına yetti aslına bakarsanız. Birtakım oyuncularımızdan istediklerimizi alabilmek için oynatmadık, özel çalıştırdık ve grup oldular. O sürecin sonunda da şampiyonluk yaşadık.

SOW ANISI

Moussa Sow epey değerli bir oyuncu. Keşke Moussa’nın birkaç golünü seyretseydik. İnanılmaz bir golcü. Birinci maçı oynadığımızda Moussa biraz geç geldi. Tutkusu gol. O kadar değişik bir oyuncu ki onu kalenin önünden almak, öteki misyonlar vermek onu güya aşağılamak. Ona savunma yapmasını, geri koşmasını, ekibine savunma olarak dayanak olmasını söylemiş olduk. “Bak seni ben bu türlü oynatmayacağım Moussa.” dedim. “Yapacağım” dedi. Beklettim ben bunu fizikî kapasite olarak kâfi değildi. Yapmaya başladı. Moussa bir devir bir ya da iki maçta gol atamadı. Gol atamadım diye Moussa ağladı. Moussa’ya bir kaset hazırladık. Yaklaşık mesleğindeki tüm golleri gösteren. Oturduk Moussa’yla birlikte izledik. “Hadi Moussa” dedik, hat-trick yaptı. O ekip fazlaca özel bir kadro. Kuyt, Webo. örneğin Webo oynamıyor fakat epey özel bir insan. Oynamaması bir kadronun lehine. Oynamayan bir oyuncunun kadrosunu bu kadar yeterli hazırlarması…

Oynamak, oyuncu için birinci 11’de yer almak demek. Futbolda birfazlaca senaryo var. Bir oyuncuyu birinci 11’de oynatmayıp daha sonradan oyuna sürdüğünde oyuncunun ruhuyla da uğraşman gerekiyor. Çok önemli uğraş harcaman gerekiyor. Webo’da bu biçimde bir şey yok. Her vakit hazır. Webo’ya bir şey anlatıyorsun, Webo alana girmiş bile. Girmiş ve epey hoş bir gol atıyor.

MEIRELES’İN REAKSİYONUYLA NASIL BAŞA ÇIKTI?

Kuyt örneğin. Bir penaltı kaçırıyor ve sonraki gün gelip “Ben penaltı kaçırdım lakin tekrar ben atıyorum değil mi? Ben ömrümde birinci kere penaltı kaçırıyorum. Bunu biliyorsunuz değil mi?” diyor. Adam bunu söyleme gereksinimi duyuyor. Oyunda, öndeyiz. Taç atışı var. Geliyor “Ben çıkmıyorum değil mi” diyor. Oyundaki tutkusu, kazanma tutkuları… Çok özel oyuncular. O kadrodaki en büyük özellik karakterli futbolcuların olması. Bilhassa Raul Meireles’le yapılanlar var. Raul Meireles üzere oyna öykümüz var bizim. Meireles’i oynatmıyorum. Antalya’dayız. 19 kişi gittik. Son dakika 18 kişi yazmamız gerekiyor. Sevgili Hasan geliyor. Yazalım, bekle, yazalım bekle, yazalım, bekle. Son dakikaya kadar bekledim. Artık yaz dedim. Artık soyunma odasında millet patlayacak. Bir kişi çıkacak takımdan. Meireles çıktı. daha sonra maçı kazandık döndük İstanbul’a. Benimle konuşmak istiyor, olur dedim. Hasan Çetinkaya’nın odasına girdik. Sondan ağlıyor. “Ben Raul Meireles’im” dedi. Ben de hazırlıklıyım. Ondan o denli bir reaksiyon bekleyeceğim zira. “Biliyorum. İki dakika gelir misin senle şurada bir tahlil yapalım” dedim. Gittik odaya Meireles’in Chelsea’de oynadığı, Fenerbahçe’de oynadığı birtakım maçlar ve onun nasıl savunma yaptığı, geçişleri nasıl yaptığıyla ilgili bir CD hazırlamıştım. Onu izledik. “Peki, sen bunları yaptığını düşünüyor musun?” dedim. “Hayır” dedi. “bu biçimde oynamazsın. Bunları yaparsan oynayacaksın” dedim. “Tamam” dedi. bu biçimde bu hafta oynayacaksın, bunları yap. Yaptı ve gol attı. hiç bir vakit da oyundan düşmedi.

Bir kadroyu yapmak kolay değil. Takım bir bütünün işidir. Yalnızca teknik adama ilişkin bir şey değildir. Çok önemli grup çalışmasıyla yapılan bir iş. Ben ayrıldıktan daha sonra tıpkı kadro devam etti lakin şampiyon olamadı. Bu bir müddetç işi. Aykut Kocaman’ın alışılmış ki şampiyonlukta katkısı var. Tertipten bahsetmek gerekiyor ben de o tertibin bir kesimi.

“AZİZ YILDIRIM’LA ÇALIŞMAM”

Aziz Yıldırım ile bir sefer daha çalışır mısınız? sorusuna Ersun Yanal “O konjonktürün hayli oluşabileceğini düşünmüyorum lakin futbol epeyce enteresan bir oyun. İnsanların bağlantılarını futbol üzerinden değerlendirince her şey olabilir ancak bence bir mümkünlük görmüyorum.” sözlerini kullandı.

“FENERBAHÇE’NİN MUHTAÇLIĞI OLURSA DÜŞÜNÜRÜM”

Fenerbahçe’nin başına bir daha geçme ihtimaliyli ilgili Yanal “Fenerbahçe’nin muhtaçlığı olduğu ölçekte, muhtaçlığı olduğu güçte, tarafsız bir biçimde fikrimizi de beyan ederek Fenerbahçe’ye için her türlü şeye varız. En keyifli olduğun anı yaşadığın yerdir. Şampiyon olarak yaşadığın yer. En keyifli olduğun anı yaşadığın yerin sana gereksinimi olduğunda, bu kadar sevgi gösterilen bir yerin sana muhtaçlığı olduğunda bu düşünülmeyecek bir şey olamaz.” kelamlarını sarf etti.

“ALİ KOÇ BENİ UYGUN TANIMADI”

Ali Koç’un lider olmadan evvel Ersun Yanal ile ilgili kelamları hakkında “Ali Koç’un beni güzel tanımadığını düşünüyorum. Ali Koç beni tanıdıktan daha sonra daha yeterli anladı. Ali Beyefendi, Fenerbahçe için, Türk futbolu için büyük bir talih. Ali Bey’in bugünkü üslubu, duruşu, onun hayal ettiği stili ya da vizyonu hayli yeterli anlıyorum. Biz Türkiye’de epey farklı bir iklime sahibiz. Tahminen o biraz bu iklime yabancı kaldı. Bu kadar derinlemesine kıymetlendirme yapmadım.” dedi.

İnsanın kurduğu hayallerin gerçekleşmesi herbiçimde fazlaca büyük bir tatmin. Bu gerçeği ben yaşadım. Fenerbahçe’de şampiyon olmak benim kurduğum çocukluk hayalimin, ya da benim kurduğum meslek hayalimin ya da futbol hayalimin gerçekleşmesi kadar hoş bir şey olabilir mi? Her şeyin bir bedeli var. En hoş bedel en sevdiğin şeye kavuşmak.

“KABUS GİBİYDİ”

Fenerbahçe’nin Ersun Yanatl vaktinde makus bir gidişat göstermesi hakkında Yanal “Fenerbahçe’nin bu biçimde bir durumda kalması ve bu biçimde bir şey yaşıyor olması hayal edilecek bir şey değil. Kabus fakat Fenerbahçe epey kuvvetli ve büyük bir topluluk. O gücü hakikat yansıtırsanız rastgele bir paha olmadan da paha olduğunu görürsünüz. O güç var. Korkmadım mı, ürkmedim mi? Bu birkaç maçta oldu. Bilhassa bir Sivas maçı var. O Sivas maçında, “ya galiba biz makûs bir sonuç alacağız, ne oluyoruz” diye irkildiğin oluyor. Aslında daha değerli bir maç var. Beşiktaş maçı. Fenerbahçe kadrosu hiç bir biçimde bu biçimde bir sonuç alamaz. Fenerbahçe’nin o büyük gücünün ortaya çıktığı yer orası. Ondan daima emindim. daha sonrasında da sıralamayı üste hakikat götürdük.” kelamlarını sarf etti.

“FENERBAHÇE’YE ZİYAN VERMEDEN AYRILDIM”

Ben ayrıldığım yere kadar şampiyonluğu sıradan zorladık. Çok büyük meşakkatler vardı. Transfer limitlerimiz vardı. Hakemler, medya ve federasyondan pek şikayetçiydik. Kaotik ortamı yönetmek, hem idare açısından tıpkı vakitte teknik adam olarak değerli ve kritikti. Hatta yıprandık daima birlikte. O gün Fenerbahçe için epeyce kritik bir gündü. 3-0 devre ortasına girmek ve bu biçimde bir ekibin aldığı en büyük yaralardan biriydi. Müdahale etmeniz gerekiyor ve bir sonuç almanız gerekiyor. hiç bir vakit oynayacağımız oyundan vazgeçmedik. Bunu oyunculara uygun aktardığımızı düşünüyorum. kimi vakit güç kırıldı. Mecbur kaldığımız oyuncuları oynatmamız gereken anlar vardı. Kısıtlı bir takım ile uygun işler yapıldı. Vedat transferi fazlaca kıymetliydi. Vedat transferi yapılmasaydı Fenerbahçe 20-25 milyon euroluk olacaktı. Altay’ın transferi için hayli önemli gayret sarf ettiler. Dönemde şampiyonluk olmasa bile, ki olması zordu. Liderimizin da epeyce şikayet ettiği durumlar vardı. Hakemlerden, medyadan, federasyondan, limitlerden, Bu inanç beraberliği şampiyonluk için kâfi değildi. Bize ziyan verecekti. Bu durum fazla Fenerbahçe’ye lider Ali Koç’a ziyan vermeden en hakikat karar ayrılıktı.