Eski Çek Başbakanı Andrej Babis dolandırıcılık davasıyla karşı karşıya

Leila

Global Mod
Global Mod
Eski Çek Başbakanı Andrej Babis, Avrupa Birliği sübvansiyonlarını içeren 2 milyon avroluk bir dolandırıcılık davasında Pazartesi günü yargılandı.

Dava, mülkiyeti Babis’e ait yaklaşık 250 şirketten oluşan Agrofert holdinginden Babis’in aile üyelerine devredildikten sonra AB sübvansiyonları alan Stork’s Nest olarak bilinen bir çiftliği içeriyor. Daha sonra, Agrofert tekrar çiftliğin mülkiyetini aldı.

Sübvansiyonlar orta ve küçük ölçekli işletmeler içindi ve Agrofert onlar için uygun olmazdı.

Agrofert daha sonra sübvansiyonu iade etti.

2007 yılına kadar uzanan davada, milletvekilleri yıllar içinde Babis’in yargı dokunulmazlığını üç kez kaldırmak zorunda kaldı.

Prag savcılığı davanın incelemesini Mart ayında tamamladı ve Babis’in iddianamesine devam etti. Polis müfettişleri tarafından defalarca tavsiye edildi.

Popülist bir milyarder olan Babis, herhangi bir görevi kötüye kullanmadığını reddediyor ve kendisine yönelik iddiaların siyasi amaçlı olduğunu defalarca söyledi.

Pazartesi günü Prag Belediye Mahkemesinde hazır bulundu. Sübvansiyon talebini imzalayan eski ortağı Jana Nagyova onunla yargılandı.

Babis açılış konuşmasında “Suçluluk hissetmiyorum” dedi. “Ben masumum. Burada sadece siyasetin içinde olduğum için duruyorum. Politikada olmasaydım, Leylek Yuvası’ndan kimsenin haberi olmazdı.”

Babis’in merkezci ANO hareketi, 2013’te Çek siyasetini kasıp kavurdu ve parlamento seçimlerini sürpriz bir şekilde ikinci bitirerek, Babis’in maliye bakanı olduğu hükümette küçük bir ortak olmak için bir yolsuzlukla mücadele mesajı verdi. Dört yıl sonra seçimi kazandı ve başbakan oldu.

Çeyrek milyon insan – 1989 anti-Komünist Kadife Devrim’den bu yana bu tür en büyük gösteriler – 2019’da iki kez, eski işiyle ilgili AB sübvansiyonları üzerindeki çıkar çatışması da dahil olmak üzere skandalları nedeniyle Babis’in istifa etmesini talep etmek için sokaklara çıktı. imparatorluk.

Savcılık, Babis ve Nagyova için 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilecekleri halde hapis ve para cezasının ertelenmesini istedi. Bir kararın ne zaman verileceği hemen belli değil.

Babis hareketi Ekim ayında yapılan parlamento seçimini kaybetti. Beş partiden oluşan bir koalisyon yeni bir hükümet kurdu ve ANO muhalefetle sonuçlandı.

Şu anda ülkenin cumhurbaşkanının büyük ölçüde törensel görevine aday olmayı düşünüyor.