Finansal özgürlük mü, ütopya mı yoksa ulaşılabilir bir hedef mi?

Leila

Global Mod
Global Mod
Başka bir deyişle ya da daha geniş anlamda finansal özgürlüğün, bu projelerin yarattığı ekonomik üretkenliğe bağlı kalmadan kendimizi en çok sevdiğimiz işe adamamıza, mesleğimizi ve çalışmamıza ya da kişisel projeler geliştirmemize olanak sağladığını söyleyebilirim. Yani paranın bize dayattığı sınırları unutun ve onu düşüncelerimizin merkezinden çıkarın.

Finansal özgürlüğe ulaşmanın ipuçları

Bu kadar zorlu bir dönemde söylememiz gereken ilk şey, çoğu insanın her gün para ve yatırımların karmaşıklığıyla mücadele ettiğidir. Finansal özgürlüğe sahip olmayı ve finansal kaygılar olmadan bir geleceğin tadını çıkarmayı hayal etmek ortak bir arzudur, ancak paranın nasıl çalıştığını veya onu nasıl lehimize çevireceğimizi anlamazsak bu hayal nadiren gerçeğe dönüşür.

Büyük bir banka hesabına sahip olmak, paramızı akıllıca nasıl yöneteceğimizi bildiğimizin garantisi de değildir. Bu yüzden birçok kez geçici girişimler ve bunların başarısızlıkları hakkında şeyler duyarız.

Bir girişimci olarak deneyimlerimde bazı şeyler öğrendim ve iş yapmayı planladığım küreselleşmiş ve değişken dünyayı anlamaya çalışırken hâlâ her gün başkalarıyla savaşıyorum. Her ne kadar finansal özgürlüğün ulaşılmaz bir ütopya ya da parası olan insanların ayrıcalığı olmadığını doğrulayacak araçlara sahip olduğuma inansam da, bunun çaba harcamadan olmayacağını söylemeliyim.

Bana göre finansal özgürlükten bahsederken en önemli şey finansal eğitimdir. Bu bir kelime oyunu değil, parayı daha az düşünmek için onun nasıl çalıştığını ve onu nasıl kendi lehimize çevirebileceğimizi anlamalıyız.

Finansal eğitim sadece bütçeleme ve tasarrufla ilgili değildir; paranın bütünsel olarak nasıl çalıştığını ve getirisini en üst düzeye çıkarmak için bundan nasıl yararlanabileceğimizi anlamakla ilgilidir.