Francesco Farioli: Galatasaray alt sıraları hak etmiyor

bencede

New member
Alanyaspor ’un 32 yaşındaki genç teknik yöneticisi Francesco Farioli geldiği günden bu yana kısa müddette yakaladığı başarılarla gündemde. Alanyaspor’da Çağdaş Atan’la birlikte uygun bir periyot geçirdi. daha sonraki durağında Karagümrük’te oynattığı futbolla bir kere daha dikkatleri üzerine çekti. Genç İtalyan artık yine Alanyaspor’un başında. Akdeniz takımıyla 4 maçta 10 puan toplayan Farioli ile Galatasaray ile oynayacakları çaba öncesi Alanyaspor tesislerinde bir ortaya geldik. Ben merak ettiklerimi sordum, Farioli de samimiyetle yanıtladı.

‘Merih Demiral ile düzgün bir bağımız var’

-İtalya’da Sassuola’da De Zerbi’nin yardımcısıyken bir anda sizi Alanyaspor’da çalışırken gördük… Bu süreç nasıl gelişti. Merih’le tanışmanızın katkısı oldu mu?

“3-4 sene önceydi Merih’le birinci toplantımızı hatırlıyorum. Sassuolo’da ekibe transferi olduktan daha sonra Merih Demiral’la teknik yöneticimiz De Zerbi oyun planımızla alakalı görüşmemi söylemiş oldu. Merih’le toplantı yaptık. Cenk Melih Yazıcı da bu görüşmede bizimle beraberydi. Birinci münasebetimiz bu biçimde başladı. daha sonra geçen dönem başında grup kurduklarında bana teklif yaptılar ben de kabul ettim süreç aslında bu türlü başladı. Merih’le de hâlâ hayli âlâ bir bağlantımız var. Eski görüntülere bakınca gülüyorum.”

‘İyi futbol için kelam veriyorum

-Maddi manada kulüpler problemli ve kısa müddette başarılı olmanız gerekiyor. Siz gittiğiniz kulüplerde bunu sağladınız. Tercih edilme niçininiz bu mu?

“Çok çalışkan bir grubuz. Günümüzün büyük kısmı tesislerde geçiyor. Her ayrıntısı düşünerek maçlara hazırlığımızı yapıyoruz. Muhteşem Lig’de kısa müddette başarılı olmanız gerekiyor evet. Ben gittiğim kulüplere kısıtlı vakitte muvaffakiyet sağlarım kelamını asla vermiyorum. Bu kelamı kimsenin de vereceğini düşünmüyorum. Lakin yeterli futbol oynatacağımın kelamını veriyorum.”

‘Her oyuncu benim için değerli’

-Alanyaspor’da bakılırsave geldiğinizde Milunovic ve Mevlja üzere iki deneyimli ismi kestiniz ve genç Furkan Bayır oynamaya başladı. bu biçimde iki deneyimli oyuncuyu kesmek risk değil mi? Bu hususla ilgili fikriniz nedir?

“Alanyaspor’a birinci geldiğimde aslında kimseyi kesmedim. Bütün oyuncular benim için epey pahalı. Maçlarda en düzgün oyuncularımı oynatmaya çalışıyorum. Herkese hürmet duyuyorum ve kesinlikle haklarını vermem gerekiyor. Oyuncu ismi değerli değil vakti geldiğinde her oyuncuma fırsat vermem lazım. Fatih Aksoy oynuyor örneğin genç olduğunu söyleyemeyiz. Muhteşem Lig’de 100’e yakın maçı var. Furkan Bayır’a gereksinimim olduğu için oynattım ancak Milinovic ve Mevlja da bizim için bedelli oyuncular. Giresunspor ve Altay maçlarında kritik vakitte oyuna girdiler ve muvaffakiyetle çaba ettiler. Ligin kalan kısmında de birebir şey geçerli. Gruptaki herkese gereksinimim olacak.”

‘Üçüncü bölgelerde üretken olamama meselesi’

-Karagümrük’te üçüncü bölgede üretken olmadığınız söylendi. Alanyaspor’da bu durumu aştığınızı görüyoruz. Oyun sisteminiz hakkında neler söylemek istersiniz?

“Karagümrük’te üretken olmadığımızı söylemek komik olur. Net gol konumuna girmede Muhteşem Lig’de üçüncü sıradaydı. Saha ortasındaki her atağımızın bir manası var. kimi vakit geriye topu oynarsınız ve yeni bir hamle seti için hazırlık yaparsınız. bu biçimde epeyce daha düzgün durumlar ve fırsatlar yakalayabilirsiniz. Benim inandığım doğrular var. Bu doğrular çerçevesinde çalışmaya devam ediyoruz. Bu bağlamda daha da gelişmemiz gerekiyor. Bu oyunu oturtmak için 3-4 aylık bir vakte gereksinim var aslında. Rakip alana ne kadar gittiğimiz değil ne kadar vakit durduğumuz kıymetli. Ayrıyeten kaleci benim oyunumun büyük bir modülü ve her vakit oyun içerisinde kalması gerekiyor.”

‘Bütün scoutlar Türk oyuncuları izlemeli’

-Alanya’daki birinci periyotta Çağdaş hocayla Berkan’a talih verdiniz, Karagümrük’te Efe Tatlı artık Furkan Bayır üzere genç bir oyuncuyu oynatıyorsunuz. Türk gençlerinin potansiyeli hakkında niyetiniz nedir?

“Türkiye’de hayli fazla yetenekli Türk oyuncu var. Hem çalıştırdığım ekiplerde gördüm, tıpkı vakitte başka gruplarda. Ayrıyeten buna TFF 1. Lig ve başka liglerde dahil. İki yılda şunu gördüm, gelişmeye epey açık fazlaca fazla yetenekli oyuncu var. Kimilerinin toplu oyunda, kimilerininse fizikî olarak gelişmesi gerekiyor. Beni şanslı kılan çalıştığım oyuncuların verdikleri yanlışsız tepki daha sonrası gelişmesi oldu. Dünyadaki bütün kıymetli scoutların Türkiye’ye gelerek bu yetenekleri izlemesi gerekiyor.”

Türk futbolu nasıl gelişir?

Elinizde bir sihirli değnek olsa Türk futbolunun gelişmesi için yapacağınız 3 şey ne olurdu?”

“(Gülüyor) O denli bir değneğim yok açıkçası… Bunu daha evvel de söylemiş oldum. Türkiye dünyanın en uygun 10 liginden bir tanesi. olağan olarak gelişmesi gereken noktalar var lakin futbolunun gelişmesi çabucak yaşanacak bir durum değil. Futbolcudan evvel antrenörlerin gelişmesi ve daha eğitimli olması gerekiyor. Futbolcuların 7-17 yaş ortası en kıymetli periyot. Onları A Takım’a hazırlayan altyapı hocaları. O niçinle altyapı hocalarının kıymetinin bilinmesi gerekiyor. TFF bence çalışıyor. Kuntz ve Hamit Altıntop’un son devirdeki çabalarını görüyoruz. Futbolun ortasından gelen insanları desteklememiz gerekiyor.”

-Son 4 maçını kazanamayan ve yeni teknik yöneticisi olan Galatasaray’la kendi alanınızda karşılaşacaksınız. Bu maçla ilgili planlarınız ve kanılarınız neler?

İtalyan çalıştırıcı Galatasaray çabasını de kıymetlendirdi. Rakiplerinin bulunduğu pozisyonu hak etmediğini belirten 32 yaşındaki çalıştırıcı “Galatasaray ligde güzel durumda değil lakin unutmamak lazım ki Avrupa Ligi’nde epey yeterli işler çıkarttı” sözlerini kullandı.

‘Galatasaray maçı epeyce güç olacak’

“Galatasaray maçı epey sıkıntı ve farklı bir uğraş olacak. Ben oyuncularımla bu kritik noktaları daima paylaşıyorum. İki kadronun ligdeki konumu oyuncuları ya da dışarıdaki futbol severleri mutlaka yanıltmamalı. Zira her şeydilk evvel Galatasaray’ın bulunduğu pozisyon aşağılar olabilir, oraları hiçbir vakit hak etmeyen sonuçta büyük bir kulüp. Bizler evvela oyuncularımızı mental açıdan hazırlamaya çalışıyoruz. Mental açıdan hazır olmaları lazım şiddetli gayrete.”

‘Unutmayalım bu ekip Avrupa’da epey güzel iş yaptı’

“Belki ligde uygun konumda değiller lakin unutmamak lazım ki Avrupa Ligi’nde epeyce âlâ işler çıkarttılar. Kümede Marsilya ve Lazio üzere şiddetli rakipleri yendiler, kümeden önder çıktılar. Yeni oyuncuları var. Torrent kendi oyununa yönelik yeni oyuncuları takımına katıyor. Herkes için hoş bir maç olacağını ve futbol severler için seyir zevki yüksek bir müsabaka olacağını düşünüyorum.”

Küçük yorum

Alanyaspor çalışanlarına teşekkürler

Öncelikle Galatasaray maçı öncesi bizleri Alanyaspor tesislerinde ağırlayan tüm çalışanlara epey teşekkür ederiz. Devre ortası kampı ve Galatasaray maçı olduğu için pek fazlaca talep bulunmasına karşın röportaj konusunda bize yardımcı olan Medya sorumlusu Teoman Eriş ve röportajda tercümanlık yapan Baran Bojnak ismini bilhassa vurgulamak istedim. Bu ortada foto muhabir arkadaşım Saycan Sayım’la tesis yemeklerinin tadına da baktığımızı ve mükemmel olduğunu da belirteyim.

Yakup Çınar / Fanatik Özel