Hannover’e giden ücretsiz bir tren, artık savaştan kaçan Ukraynalı mülteciler için son ücretsiz karakol.

Leila

Global Mod
Global Mod
Hannover’e giden bir tren, Polonya sınırındaki Ukraynalı mülteciler için Avrupa’nın ücretsiz ulaşımından geriye kalan tek şey.

Şimdi, Alman şehri, parasız kalan mülteciler için son karakol olma sorumluluğunu üstleniyor ve rolü, Vladimir Putin’in savaşından yakın zamanda kaçanların desteklenmesi için hayati önem taşıyor. Ancak Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı birinci yıldönümüne yaklaşırken, tren seferlerinin iptal edilebileceğine dair korkular var.

Ancak şimdilik Polonya sınırından iki günde bir havalanarak Przemyslstation’dan saat 22:30’da kalkıyor ve yavaş yavaş varış noktasına doğru ilerliyor. Her şey yolunda giderse trenin yolculuğunu tamamlaması en az 15 saat sürüyor.

Önce Almanya-Polonya sınırındaki Frankfurt Oder istasyonunda durarak Berlin’e gitmek isteyenleri yolcu ediyor. Ardından tren, şehrin banliyölerinde bulunan ve şimdi bir sığınak görevi gören bir istasyon olan Hannover-Messe Laatzer’e devam ediyor.

Ukraynalılar trenden inerken, Almanya’nın ulusal tren şirketi Deutsche Bahn’ın çalışanları, polis memurları ve STK çalışanları, mültecilerin gidecek yeri olmayanlar için yiyecek, ilk yardım ve geçici konutlara erişmesine yardımcı oluyor.

İstasyonda mültecileri karşılayan gönüllülerin çoğu, savaş nedeniyle Hannover’e taşınan Ukraynalılar.

Hannover’e seyahat etmek ‘zorunlu bir karardı’

Oksana Starychenko aslen Ukrayna’nın 2014’ten beri Rus işgali altında olan Donetsk bölgesinden. 2014 işgalinden kısa bir süre sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gazabından mülteci olarak ilk deneyimi olan Harkiv’e taşındı. Şimdi, dokuz yıl sonra, daha önce bir mülteci.

Euronews’e konuşan Starychenko, “Savaşın ilk günlerini pek hatırlamıyorum. “21. yüzyılda bunun mümkün olduğunu düşünemezdim bile. Anlamaya başladığımda sadece 2 Mart’ı hatırlıyorum. 30. doğum günümdü ve zaten yurt dışındaydım.”

Nisan ayında Starychenko Almanya’ya taşındı ve üç gün sonra Hannover’in ikamet ettiği eyalet olan Aşağı Saksonya Ukrayna Birliği’nde tren istasyonunda gönüllü çalışmaya başladı. Starychenko her hafta mültecilerle buluşmak için Hannover-Messe Laatzer istasyonuna gidiyor, bunlardan biri Herson’dan Olena adında bir kadın.

Herson, Rusya’nın 24 Şubat’ta işgalini başlatmasından birkaç saat sonra, Rus ve Ukrayna kuvvetleri sokaklarda savaşırken şiddetli çatışmalar yaşadı. Şehir, Ukrayna kuvvetlerinin şehri yeniden ele geçirdiği 11 Kasım’a kadar Rus işgali altındaydı. Ancak Olena ve ailesi, savaşın başlamasından sadece birkaç hafta sonra şehirden çıkabilen şanslı kişiler arasındaydı.

“Herson’u yabancılarla bıraktık. Bir sürücü bulmak zordu. Bazıları kişi başı 300 dolar istedi, bazıları ulaşımı üç hafta önceden planladı” dedi. Sonunda, yaklaşık üç ay kaldıkları Batı Ukrayna’ya vardılar. Daha sonra Olena ve kocası, ordu mensubu olan kocası Ukrayna’da kalırken, sırasıyla 11 ve 16 yaşındaki iki çocuğuyla sınırı geçmeye karar verdi.

Hannover’e gelmek, Olena için “kasıtlı olarak verdiğimiz kararlardan daha zor” olan “zorlanmış bir karardı”. Aile önce Polonya’ya gitti ama bir hafta sonra kalacak yer bulamayınca ayrıldı.

“Şimdi, eve dönmemiz pek olası değil” dedi. Almanya’nın bir rahatlık kaynağı olduğunu da sözlerine ekledi.

‘Dayandık ve şikayet etmedik’

Starychenko ile çalışan gönüllüler ağırlıklı olarak Ukraynalılar. Birçoğu aynı zamanda mülteci ve her gün kaçtıkları dehşetin sürekli hatırlatılması altında çalışıyorlar.

Iryna Pobidash, Kiev bölgesindeki Demydiv köyünden Hannover’e geldi. İşgal başladıktan kısa bir süre sonra Rus güçleri köyü işgal etti ve savaşın ilk günlerinde birçok kişi gibi Pobidash da on bir gün terör altında yaşadı.

Kasaba Mart ayı başlarında özgürleştirildiğinde, Pobidash’ın ailesindeki kadınlar evlerini terk etmeye zorlandı. Pobidash’ın kızının yaşadığı Hannover’e karar verdiler ve şimdi desteklemek için çalıştığı bedava trene bindiler. O sırada tren vagonunda ısınma olmadığını ve şarj çıkışlarının hiçbirinin çalışmadığını, ancak “bunun bir tahliye treni olduğunu anladılar, bu yüzden dayandık ve şikayet etmedik” diye hatırladı.

Pobidash, Ağustos sonunda Hannover tren istasyonunda gönüllü çalışmaya başladı ve o zamandan beri devam ediyor. Tren istasyonunun günlük kaosunun ortasında, sakin ve sabırlı kalabilme becerisi nedeniyle bir öğretmen olarak kariyerine güveniyor.

“İnsanlara istasyonda yollarını nasıl bulacaklarını anlatmak, onları trene veya tramvaya yönlendirmek, gergin olanları sakinleştirmek, onlara yemek ikram etmek benim için kolay. meslektaşlarımı çalışırken izlediğimde hissettiğim duygular.”

‘Bu benim ahlaki görevim’

Gönüllülerin çalışmaları yorulmak bilmez ve Starychenko, Hannover treninin önümüzdeki ay savaşın bir yılını aşacağı zaman ücretsiz olmaya devam edeceğine inansa da, hiçbir şey kesin değil. Hannover sözcüsü Christina Merzbach, Euronews’e Aşağı Saksonya’nın Ukraynalı mülteciler için kotasını çoktan doldurduğunu ve 8.000 kişinin eve çağırdığını söyledi.

Sonuç olarak Merzbach, “bir tahmin mümkün değil, ancak şu anda Ukrayna’dan daha fazla mülteci beklemiyoruz” dedi. Bu, Rusya’nın yeni bir akına neden olabilecek yeni bir savaş aşaması başlatma potansiyeline rağmen. Avrupa’daki mültecilerin

Ücretsiz tren kalsa da kalmasa da Ukraynalıların Hannover’e gitmenin bir yolunu bulacağını savunan Starychenko, kendisinin ve gönüllü arkadaşlarının onları karşılamak için orada olacağını vurguladı.

Starychenko, “Vatandaşlarımızı zor durumda bırakmayı göze alamayız çünkü zihniyetimiz şefkat ve karşılıklı yardım üzerine kuruludur. Bana tam olarak neden bunca aydır yardım ettiğimi sorarsanız, cevap vereceğim: çünkü başka türlü yapamam.”

“Savaş varken ve insanlar evimde ölürken nasıl kenarda oturabilirim anlamıyorum. Bir Ukrayna vatandaşı olarak diğer Ukraynalılara yardım etmek benim ahlaki görevim.”